Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Dette bør du vite om barn og mobilbruk

Foreldre bør engasjere seg i barnas mobilbruk. Dette bør du tenke på når det gjelder aldersgrenser, søvn og nettvett.

Bekymret for at barnet er for mye på mobilen? Første bud er god kommunikasjon. Som forelder må du bry deg om hva barnet faktisk gjør på telefonen.
Bekymret for at barnet er for mye på mobilen? Første bud er god kommunikasjon. Som forelder må du bry deg om hva barnet faktisk gjør på telefonen. Foto: Marit Aaby Vebenstad.

Det er ikke så lett for foreldre å vite hvilke grenser som bør gjelde når det gjelder barn og mobilbruk. Hvor mye er det ok å bruke mobilen? Når skal den legges vekk om kvelden, og kan den være med på skolen?

Hege Kaspersen i Barnevakten.

Hege Kaspersen i Barnevakten. Foto: Barnevakten

— Dette er en skjerm som er veldig tett på kroppen og lett tilgjengelig. Foreldre bør være bevisst på hvilke apper som barna skal få ha tilgjengelig, og hjelpe barna til å ha gode sikkerhetsinnstillinger. I tillegg er det greit å tenke på type mobilabonnement, og ha tydelige rammer for pengebruk, sier Hege Kaspersen, konsulent for småbarnsforeldre i Barnevakten.

Hun forteller at mange foreldre velger å ha foreldrekontroll, slik at barna fysisk må spørre via telefonen for å få lastet ned apper.

— Dette kan være med å bevisstgjøre både barn og foreldre, tror Kaspersen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Bruker mye tid på telefonen

Tall fra Medietilsynet viser at omtrent alle norske barn har tilgang på mobiltelefon fra 10-årsalderen, og at over 90 prosent har smarttelefon fra de er 10-11 år. Undersøkelsen forteller også at barn og unge bruker mye tid på mobilen. Rundt halvparten bruker to timer eller mer om dagen.

Så hva gjør dette med grensene vi foreldre må sette for barna våre? Første bud er at vi voksne må bry oss om hva barnet gjør på mobilen.

— Foreldre bør engasjere seg, vise interessere og være nysgjerrige. Det gjelder generelt sett, om det på skolen, fritiden, i idrett eller på nett. Vi tror at foreldre som er åpne, spørrende og lyttende har bedre grunnlag til å sette relevante rammer, og resulterer i barn som er tryggere også på nett, sier Kaspersen i Barnevakten.

tone bjørnson aanderaa

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa er Plusstids ekspert på familielivet. Foto: Gry Traaen

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa mener det er viktig å informere om nettvett og om hvor viktig det er å ikke snakke med fremmede på nettet.

— Be barnet si fra hvis de skulle komme over noe som er skremmende. Behovet for sosiale medier vil jo dukke opp en gang etter at barnet har fått telefon. Snakk med andre foreldre og bli enige om en felles regel, det gjør det lettere, anbefaler helsesøsteren.

Hege Kaspersen i Barnevakten opplever at det er ikke lov til å bruke mobil på de fleste barneskolene, men at det varierer når barna blir eldre.

— Hvordan det skal være i ungdomsskolen og videregående skole er det mange meninger om, og det er opp til hver enkelt kommune, skole, lærer å bestemme dette, sier hun og fortsetter:

— Vi erfarer at mange skoler har behov for å sette regler for å hindre at barna skal bli forstyrret i skoletiden. Samtidig er skolene flinke til å bruke mobilene som hjelpemiddel i undervisningen der det er naturlig, bemerker hun.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Forstyrrer søvn

mari hysing

Mari Hysing forsker på barn og unges søvnbehov. Foto: Universitetet i Bergen.

En av utfordringene når det gjelder mobilbruk, er at skjermen stjeler nattesøvnen. Ifølge Mari Hysing psykologspesialist og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, bør alle skjermer holdes unna soverommet på kveldstid, også mobiltelefonen.

Når det gjelder bruk av skjermer og telefon, anbefaler psykologen å lage regler mens barna er små. 

— Har tenåringen alltid hatt med telefonen på rommet ved leggetid, er det vanskelig å plutselig endre disse reglene. Da kan det fort bli en konflikt og maktkamp. Prøv derfor å innføre gode rutiner og regler mens barna er små, oppfordrer Hysing.

I tillegg til det blå lyset fra telefonen, som kan virke stimulerende, kan også det som skjer på sosiale medier om kvelden ødelegge for nattesøvnen.

—  Barnet trenger ikke selv å være aktivt. Det holder at det kommer inn en snapchat like før leggetid. Dette kan det sette i gang tanker hos barnet, både positive og negative, og kan være ødeleggende for søvnen, avslutter søvnforskeren.

Barnevaktens tips til foreldre med aktive mobilbarn

  • Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.
  • Bevisstgjør barna på personvern, og lær dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom tekst, bilder, filmer og i livestream.
  • Lag klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill. Det er også smart å sette seg inn i innstillingene på mobilen.
  • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.
  • Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk de kun kjenner fra nett og spill. I tilfelle bør du som voksen først godkjenne nettvennen eller spillvennen.
  • Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove.
  • Gjør det tydelig for barn at vi har både forpliktelser og rettigheter på nett, og at de kan komme til deg og snakke om alt, – også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig.
  • Vær et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid men også hva du selv deler og kommenterer.
  • Ta gjerne mobillappen sammen med barna. Mobillappen er et sertifikat og en leken øvelse laget for at barn kan bevisstgjøres på å ta smarte valg. Mobilsertifikatet er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten, og er tiltenkt barn fra 8 til 11 år.

Kilde: Barnevakten