Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Det du bør vite om å dele barnebilder på nett

Hva slags bilder av barn kan du legge ut – og hva bør du legge ut? Og hva sier du egentlig til onkler, tanter og besteforeldre som vil legge ut bilder av barna dine?

Dele barnebilder på nett
Når er det greit å dele barnebilder på nett? En av hovedreglene er at du ikke skal legge ut bilder der barnet er nakent, lettkledd eller i en sårbar situasjon. Foto: iStock
Guro Skåltveit i Datatilsynet

Guro Skåltveit. Foto: Åsa Mikkelsen, Datatilsynet

– Det er viktig at dere er bevisste på hva og hvor mye dere deler. Det er jo barnas personopplysninger dere deler. Gjennom det vi deler, gir vi barna våre en digital identitet, sier Guro Skåltveit.

Som senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet minner hun om at FNs barnekonvensjon gjelder også i Norge. Den sier helt klart at barn har rett til et privatliv.

Det betyr ikke at hun råder foreldre til aldri å dele bilder av barna sine på nett.

Hun understreker bare om at foreldrene har et klart ansvar for å tenke gjennom hva de deler, og å spørre barna om deres samtykke så snart de er store nok til å uttrykke sin mening. Hvis du skal dele bilder av andres barn på Facebook eller andre steder, må du alltid ha foreldrenes samtykke før du deler.

Foreldrene har også full rett til – og ansvar for – å passe på at andre i barnets omgivelser ikke deler bilder de ikke kan stå inne for. Dette gjelder uansett om bildene legges ut av besteforeldre, andre slektninger eller skole og barnehage.

Hva slags barnebilder kan du dele?

Astrid Valen-Utvik er ekspert på sosiale medier

Astrid Valen-Utvik. Foto: Christine Wendelborg.

– Jeg mener man ikke bør dele bilder hvor barna er nakne eller lettkledde, eller hvor de er sinte, lei seg eller på en annen måte viser seg fra en veldig sårbar side, sier sosiale medier-eksperten Astrid Valen-Utvik.

Hun begrunner det slik:

– Det kan være søtt og morsomt for oss voksne, men det er ikke sikkert det er like hyggelig for barnet når barnet blir stort nok til å google seg selv. I tillegg kan det også brukes mot barnet, av barnets venner og omgangskrets, i en veldig sårbar periode i barnets liv.

Guro Skåltveit er på sin side forsiktig med å definere klare regler for hva slags barnebilder som er greie og ikke. Hun mener det handler like mye om den totale mengden som deles.

– De fleste unger har en mening om seg selv, selv fra de er bittesmå. Husk at du alltid skal spørre barnet før du deler. Da må du selvfølgelig respektere svaret deres – uansett, sier hun.

Lakmustesten: Hvorfor deler du bildet?

Datatilsynet oppfordrer foreldre til det de kaller «vårrengjøring»: At dere foreldre går kritisk gjennom bildene dere har publisert av barnet tidligere, og sletter dem dere tenker kan føles feil. Dere kan med fordel la barna være med på prosessen.

Muligheten til å slette bør likevel ikke bli noen sovepute. Dere må alltid vurdere bildet før dere deler, og prøve å se utenfor den rosenrøde pappa- eller mammabobla.

Skåltveit tipser også om en annen lakmustest på om bildet «tåler» offentliggjøring:

– Venn deg til å tenke gjennom hvorfor du vil dele bildet. Er det fordi du vil vise noe fint og koselig om barnet? Eller er det for å vise fram deg selv og høste latter eller kanskje sympati? Er bildet til barnets beste? Hvis svaret er nei, bør bildet sannsynligvis ikke publiseres? spør hun.

Dere bør også tenke gjennom hva barnet vil tenke om bildet når det blir større.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Huskeregler for å dele bilder av barn

Disse huskereglene er et sammendrag av tips fra Astrid Valen-Utvik, Guro Skåltveit og Datatilsynets egne sider.

  • Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.
  • Spør barnet om hva barnet syns, og respekter meningen deres selv når de sier «nei» til et bilde som du syns er kjempesøtt. På den måten lærer du dem sunne holdninger når de selv blir store nok til å håndtere internett og sosiale medier.
  • Husk at barnet har rett til et privatliv. Dette er faktisk nedfelt i FNs barnekonvensjon. Det betyr at dere bør begrense hvor mye dere deler om barnet – selv om hvert enkelt bilde eller historie i seg selv er ok.
  • Ikke legg ut bilder der barnet er nakent, lettkledd eller i en sårbar situasjon. Det betyr at «søte» bilder der barnet har is i hele ansiktet, er sint, lei seg, sykt eller sover, ikke bør deles. For mange barn kan for eksempel det å gå med smokk, føles veldig privat.
  • Husk at hele verden neppe har interesse av å se alle bildene av deres barn. Facebook og de fleste andre sosiale medier lar deg selv styre hvem du deler hva med. Så opprett en familiegruppe. Vær likevel bevisst også der, samt i flyktige kanaler som Snapchat og Instagram Story. Bildene kan komme på avveie.
  • Tenk på den totale mengden bilder som blir lagt ut av barna deres. Når både onkler, tanter, besteforeldre, barnehagen og fritidsaktivitetene gjør det – i tillegg til dere – kan det bli svært mange til sammen. Da har dere som foreldre full rett til å sette foten ned, eller kreve en opprenskning.
  • Legg ut bildene i lavere oppløsning hvis det er mulig. Det gjør dem mindre interessante hvis de skulle havne i gale hender.
  • Gå gjennom bildene jevnlig, og slett dem du ikke føler tåler offentlighetens og barnets jevnaldrendes lys. Sjansen er stor for at du vil stusse fælt over noen av bildene du har lagt ut: Hva tenkte du egentlig da du delte det? I tillegg vil barnet ha andre standarder for hva som er flaut, etter hvert som det vokser til. Og det er faktisk det som skal leve med bildene du og andre har lagt ut.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Dere kan dele – litt

Selv om ansvaret er deres og mulighetene for å trå litt feil, er mange, anbefaler hverken Skåltveit eller Valen-Utvik å legge full sensur på seg.

– Vi voksne skal være gode rollemodeller for våre barn. Jeg tror det er viktigere at de ser vi er bevisste og gjennomtenkte i det vi gjør, og at vi er klar over potensielle farer ved å dele på nett, enn at de ser et absolutt forbud som de mest sannsynlig ikke kommer til å klare og forholde seg til, sier Astrid Valen-Utvik.

Hvis dere har lyst til å dele noen bilder av barnet deres, kan dere altså fint gjøre det.

Det har de to ekspertene også gjort. Selv om heller ikke de alltid gjør perfekte valg.

– Jeg har fått noen aha-opplevelser når jeg har hatt mine «vårrengjøringer». Jeg deler ikke på mye. Men av og til har jeg i ettertid tenkt at «det der ble kanskje litt vel privat», sier Guro Skåltveit.

Og Astrid Valen-Utvik?

– Juryen er fortsatt ute. Barna mine er fortsatt barn, så det kan hende de vil endre mening etter hvert. En slags syretest kommer når de er store nok til å google seg selv. Det syns vår yngste datter (11) er stor stas nå. Hun finner noen bilder av seg selv og søsknene sine fra da de var små, og det er mest veldig koselig. Så vi får tro at det er innenfor, svarer hun.

Greit å dele? Fem konkrete eksempler

Vi har bedt Astrid Valen-Utvik vurdere hvorvidt fem ulike bilder av barn kunne egnet seg for sosial deling. Samtlige bilder er hentet fra bildebasen iStock.

Liten jente er sint i butikken

Astrid Valen-Utviks vurdering: – Ikke greit å dele. Barnet er i en sårbar situasjon.

Et småbarn leker på do

Astrid Valen-Utviks vurdering: – Usikker. Hadde barnet vært påkledd, ville jeg ha kunnet dele bildet.

Sovende barn med smokk

Astrid Valen-Utviks vurdering: – Ikke greit å dele. Barnet sover og er dermed i en sårbar situasjon.

Pappa og jente, jenta har sjokolade rundt munnen

Astrid Valen-Utviks vurdering: – Greit å dele.

En liten gutt sitter på toalettet og leser bok

Astrid Valen-Utviks vurdering: – Ikke greit å dele. Barnet er i en sårbar situasjon.