Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

De praktiske utfordringene med delt bosted

Her er tipsene til hvordan skilte foreldre kan gi barna en sømløs hverdag.

De praktiske utfordringene med delt bosted
Andelen barn i Norge som har delt bosted har økt kraftig de siste tiårene. Hvordan skal foreldre møte de praktiske utfordringene som oppstår med en slik bosituasjon? Her får du rådene. Foto: iStock

Når foreldre skiller lag, får barna raskt en ny hverdag å forholde seg til, deriblant en annen bosituasjon enn tidligere.

Selv om noen foreldre velger å beholde felles bolig, og selv flytte inn og ut av denne, løser stadig flere foreldre det ved at ungene flytter mellom dem.

– Min erfaring er at en løsning hvor barna bor fast ett sted, og foreldrene flytter inn og ut, kan fungere for noen over tid. Men, for de fleste voksne vil det vise seg å bli for komplisert, sier Bjørn Tore Bergem, klinisk sosionom, familieterapeut og mekler ved Enerhaugen familievernkontor.

Ett av fire barn i Norge har foreldre som ikke bor sammen, og mer enn 25 prosent av disse har delt bosted. Men hvordan er det for barn å leve slik, og hvordan kan foreldrene løse de praktiske utfordringene med delt bosted best mulig?

Bjørn Tore Bergem, klinisk sosionom, familieterapeut og mekler ved Enerhaugen familievernkontor.

Bjørn Tore Bergem er klinisk sosionom, familieterapeut og mekler ved Enerhaugen familievernkontor. Foto: Privat

Fordelene med delt bosted

Når foreldre skiller lag, er det valg mellom ikke-perfekte alternativ som må tas. Ifølge Bergem er det positive ved delt bosted at barna kan opprettholde en hverdagskontakt med begge sine foreldre.

– En løsning der barna bor i felles bolig og foreldre flytter inn og ut, er som sagt ofte komplisert for de voksne. En slik løsning vil gjerne opphøre når en, eller begge foreldre, får ny partner. For barna kan dette oppleves som brudd nummer to, sier han.

De praktiske utfordringene med delt bosted

Utfordringene med delt bosted er at det rent praktisk og logistikkmessig krever en hel del planlegging. Ta for eksempel klær og utstyr; skal barnet ha to sett av alt, som to par ski og to sykler? Det blir mange spørsmål å ta stilling til, mener Bergem.

– Mange har nok en økonomisk begrensning, og har nok ikke råd til for eksempel to sykler og andre typiske kapitalvarer. Delt bosted krever også en del logistikk og planlegging av foreldrene i forhold til barnas aktiviteter og skoleliv. Det vil være frustrasjon hos både barn og voksne om hvor alt av ting er til hvert tidspunkt er.

Mange barn opplever ifølge Bergem å kjenne på stort ansvar for å passe på tingene sine, og føler på skyld om de glemmer noe viktig hos den ene forelderen når de er hos den andre.

– Det er viktig at foreldrene tar det overordnede ansvaret, og er ryddig på at det er de voksne som skal hjelpe barnet slik at alt er på plass til rett tid og situasjon.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Avstanden mellom boligene

Selv om delt bosted i mange tilfeller viser seg å være en god løsning, kan avstanden by på utfordringer – avhengig av hvor stor den er. Med tanke på det praktiske vil det være en opplagt fordel at foreldrene bor nærme hverandre. Da kan barnet, eller foreldrene, stikke innom og hente den glemte matteboka eller fotballskoene.

– Sånn sett blir logistikken enklere og det er mer tidsbesparende. Det er også positivt med tanke på venner og nærmiljø. Bor foreldrene i gangavstand til hverandre, kan barnet opprettholde mye av den vanlige hverdagen, og det åpner for fleksibilitet. Må den ene forelderen for eksempel jobbe overtid en dag, kan barnet dra til den andre noen timer, forteller Bergem.

Ulempen er at noen barn kan søke mer til et hjem enn det andre. Kanskje «flykter» barnet til den andre forelderen litt for ofte på grunn av konflikt eller for strenge regler, som fører til at samværsavtalen blir testet.

Men, bor foreldrene med større avstand mellom seg, vil det være større krav til logistikk og planlegging, og det vil gå mer tid til transport og kjøring.

– Har barnet glemt fotballskoene hos den ene forelderen, blir det kanskje ikke fotballsko på trening den dagen. En større avstand mellom boligene gjør også at behovet for to sett av klær og utstyr blir større. Det blir slitsomt og tungvint å drasse med seg alt frem og tilbake, og det kan utfordre samarbeidet mellom foreldrene på økonomi, sier Bergem.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Slik løser tobarnsmor Anja delt bosted

Høsten 2014 skilte tobarnsmor Anja Holt og barnefaren seg. Siden ingen av dem hadde økonomien til å beholde huset de hadde sammen, flyttet foreldrene hver for seg i nye boliger. I dag bor de med 10 minutters gange mellom seg.

Tobarnsmor Anja Holt

Tobarnsmor Anja Holt har to døtre sammen med eksmannen. Jentene bor annenhver uke hos mamma og pappa. FOTO: Privat

– Valget ved å bo nærme hverandre var bevisst. Det skal være lett for jentene å komme til oss begge. I tillegg beholder de samme skole og omgangskrets, som er veldig positivt, forteller Anja.

Når mandagen kommer og skoledagen er over, går bare Vilde (14) og Ida (15) et annet sted.

– Jeg pakker en bag med eventuelle ting som skal transporteres. Den eldste elsker å gå, så hun har ofte hentet den selv før jeg kommer hjem fra jobb annenhver mandag.

Selv synes døtrene til Anja det kjipeste med å ha delt bosted å måtte flytte på ting hele tiden.

­– Men så er det jo ganske urealistisk å ha dobbelt opp av store ting, som for eksempel Playstation. Ellers går det greit å bo slik som vi gjør, sier de to jentene.

Vile og Ida synes selv en uke hos hver forelder er perfekt lengde, selv om de har fått beskjed om at de kan velge lengre perioder for å unngå å bytte ukentlig.

Hjemme hos Anja deler jentene rom. Med noen utarbeidede «husregler» når noen har med folk hjem, så fungerer det bra. Selv sier Anja at jentene optimalt sett selvsagt skulle hatt hvert sitt rom, slik som de har hos faren sin. Samtidig får Vilde og Ida noe de hadde gått glipp av om de hadde hatt separate rom.

– Det fnises mye når lyset går av og døren lukkes. Og jeg vet at de deler mange tanker bare en søster kan svare på i nattens mulm og mørke. Jentene har alltid hatt et unikt og nært bånd, forteller mor Anja.

Familieterapeutens beste tips

Det aller beste tipset familieterapeut Bergem har til skilte foreldre som har barn med delt bosted, er å strebe etter en god og konfliktfri kommunikasjon seg imellom.

– Foreldrene må finne en kanal å kommunisere i. Skal det gjøres ansikt til ansikt, via mobil eller epost? Familievernkontoret er også et alternativ. Vi har noen foreldre som snakker sammen i møter hos oss, og som har minst mulig kontakt i hverdagen hjemme. Det viktigste er å finne en kommunikasjonskanal og form som passer hver enkelt familie.

Et annet godt tips er at denne kommunikasjonen inkluderer et slags ukesbrev eller en ukesoppsummering, og huskeliste for neste uke.

– Er det for eksempel bursdag hos Kari, fotballtrening et annet sted eller turdag med klassen, er dette viktig å informere den andre forelderen om, sier Bergem.

Mange skilte foreldre har felles kalender for barnet eller barna, hvor begge legger inn informasjon som de holder oppdatert og følger opp.

– Da forplikter foreldrene seg til at kalenderen til enhver tid er oppdatert med beskjeder om skole, bursdager, fridager, gymutstyr og ting som for eksempel blir ødelagt. Prøv å unngå at barna blir budbringere. Det er de voksne som har overordnet ansvar, tipser Bergem.

Fire tips til hvordan løse de praktiske utfordringene med delt bosted:

 • Planlegging og kommunikasjon er nøkkelen. Snakk godt sammen om hva barna trenger.
 • Sørg for gode konkrete avtaler, slik at barnet vet hva som skal skje og opplever god og regelmessig kommunikasjon mellom foreldrene.
 • Barns beste handler mye om at de voksne tar ansvar for barna og seg selv.
 • Reduser konflikter dere imellom. Det verste for barnet er konflikt mellom foreldrene.

Hvor viktig er eget rom i hvert hjem?

 • Om barnet har eget rom i hvert hjem eller ikke, har for de fleste mye med økonomi og materielle forhold å gjøre.
 • Om barnet er vant med eget rom, og ikke får det i det andre hjemmet, så forklar situasjonen som den er og at sånn er livet akkurat nå.
 • For noen er det en midlertidig ordning, og det som var tilgjengelig ved bruddet. For andre er det en økonomisk nødvendighet over tid.
 • Det viktigste er at barnet har trygge, voksne omsorgspersoner som hjelper barnet å takle skuffelse, sinne og frustrasjoner.
 • Kilde: Bjørn Tore Bergem, klinisk sosionom, familieterapeut og mekler ved Enerhaugen familievernkontor

Hvor viktig er eget rom i hvert hjem?

 • Om barnet har eget rom i hvert hjem eller ikke, har for de fleste mye med økonomi og materielle forhold å gjøre.
 • Om barnet er vant med eget rom, og ikke får det i det andre hjemmet, så forklar situasjonen som den er og at sånn er livet akkurat nå.
 • For noen er det en midlertidig ordning, og det som var tilgjengelig ved bruddet. For andre er det en økonomisk nødvendighet over tid.
 • Det viktigste er at barnet har trygge, voksne omsorgspersoner som hjelper barnet å takle skuffelse, sinne og frustrasjoner.
 • Kilde: Bjørn Tore Bergem, klinisk sosionom, familieterapeut og mekler ved Enerhaugen familievernkontor