Kategori:

Foreldrerollen

Tag:
Kategori:

Foreldrerollen

Tag:

Lykken er reservebesteforeldre

Mens besteforeldre søkes etter av småbarnsforeldre i ulike medier, så fant Audhild Grønneberg sin i naboleiligheten. Til stor glede for alle.

Ragna Archer med reservebarnebarna Alf Lukas og Agnes. Foto: Privat

Jeg tror det var meningen at Ragna og jeg skulle finne hverandre, sier Audhild Grønneberg (44), som opprinnelig kommer fra Fredrikstad.

Da hun og mannen var ferdig med studier valgte de å ta med seg sønnen Alf Lukas (13) og flytte til mannens hjemby, Tønsberg. De flyttet til samme rekkehusområde på Nøtterøy, som han vokste opp i. Moren hans bodde rett nede i veien. I naboleiligheten bodde Ragna Archer (73).

– Vi flyttet hit i 2011, men da var Ragna fremdeles yrkesaktiv, så vi så ikke så mye til henne. Men jeg gikk gravid med nummer to det samme året, som hun gikk av med pensjon fra salongen sin. Så da gikk vi mye hjemme begge to, og ble godt kjent med hverandre, forteller Audhild.

De fant rett og slett tonen, og de dannet et vennskap, som går langt dypere enn de fleste naborelasjoner.

Les også: FINN BALANSEN MELLOM JOBB OG FRITID

Ragna Archer og Audhild Grønneberg koser seg sammen med Audhilds datter, Agnes (3 1/2). Foto: Privat

– Da Agnes (3 1/2) ble født, så var det bare helt naturlig å tilbringe mye tid med Ragna. Mine foreldre bor i Fredrikstad, og begge har dårlig helse, så det er alltid vi som besøker dem. Men min mor er utrolig glad for at vi har blitt kjent med Ragna, og at barna mine har den voksenkontakten, som de har med henne. Svigermor, som Alf Lukas var veldig mye sammen med da han var yngre, døde dessverre i 2015. Så hun etterlot seg et stort tomrom, som gjorde at vi hadde ekstra plass til Ragna i familien, forteller Audhild.

Min mor er utrolig glad for at vi har blitt kjent med Ragna.Audhild Grønneberg

Bestemor for flere

For Ragna er det ingen tvil om at det er en stor glede å ha en ekstra familie i tillegg til sin egen, som hun treffer ofte.

– Sønnen min fikk barn for mange år siden, så barnebarna mine har vært russ og er opptatt med sitt. Så da er det veldig hyggelig med lille Agnes, som vil leke med lego og puslespill. Og storebror kommer også innom for å prate. Jeg får til og med klem av ham, sier Ragna.

Les også: SLIK TAKLER DU SØSKEN SOM KRANGLER

Av og til kommer bare Agnes alene, eller så kommer begge to, eller så er mamma også med. Etter at familien Grønneberg overtok rekkehuset etter svigermor, så tar det nå fire minutter å rusle fra dør til dør. Men det går fint.

Agnes (3 1/2) liker å leke med reservebestemor Ragna Archer. Foto: Privat

– Ragna er blitt min reservemamma – vi kan prate om alt mulig, og hun passer på meg. Og vi passer på henne. Når Agnes og jeg er på besøk, så kan jeg legge meg på sofaen, og hun kommer med en kopp te til meg og passer på Agnes mens jeg hviler litt.

For Ragna er det viktig å si at dette er en relasjon, hvor gleden går begge veier.

– Jeg har alltid vært veldig aktiv, og det er fint for meg å ha ting og finne på som pensjonist. Jeg jobbet til jeg var 70 år, og gikk litt på veggen da jeg sluttet. Nå får jeg være med familien når Alf Lukas spiller fotballkamper i nærheten, og i høst var jeg med på turn-treningen til Agnes en gang i uken. Jeg har turnet hele mitt liv, så det syntes jeg var kjempefint. I dag har vi jentene vært på torvet, og da fikk Audhild gå i butikker mens Agnes og jeg var på lekeplassen, forteller hun.

Ragna er blitt min reservemamma – vi kan prate om alt mulig, og hun passer på meg. Og vi passer på henne.Audhild Grønneberg

Besteforeldre søkes

Therese Tonning
Relasjonsterapeut Therese Tonning. Foto: Privat

Mange familier bor langt unna besteforeldre, eller har opplevd å miste dem. Flere velger å søke etter besteforeldre i ulike medier. For noen gir det en ny relasjon med gleder for både barna og de eldre.

– Jeg tenker at det er mye glede for alle parter i det man klarer å åpne opp for kontakt med eldre mennesker, som ikke er familie. Barna får muligheten til å oppleve en voksenkontakt, hvor de får masse tid, ro og tilstedeværelse. Når foreldrene opplever tidsklemme i hverdagen og har lite tid, så er det ekstra viktig at barn har en slik voksenkontakt. Eldre mennesker er en kjemperessurs, forklarer relasjonsterapeut Therese Tonning.

– Det er sammen med oss voksne at barna lærer at de er betydningsfulle. Gjennom oss lærer de hvordan de skal håndtere verden, via våre historier og handlinger. De trenger å bli sett og lyttet til, at de har voksne, som involverer seg i deres verden. Samtidig finnes det mange eldre, som føler seg ensomme fordi de er utenfor arbeidslivet. Kanskje har de familien sin langt unna, eller kanskje familien er opptatt med sitt. Da er det godt å føle at noen trenger dem, at de kan være noe for noen, fortsetter hun.

Når foreldrene opplever tidsklemme i hverdagen og har lite tid, så er det ekstra viktig at barn har en slik voksenkontakt.Relasjonsterapeut Therese Tonning

Trygg på reservebestemor

Lille Agnes er trygg på reservebestemoren sin, og hjemme hos Ragna er det hennes regler som gjelder. Agnes vet for eksempel at det er lov å gå i fryseren for å se etter is.

– Det er nesten flaut å se hvor varm i trøya hun er hjemme hos Ragna. Men jeg vet at hun sier i fra om det er noe, vi stoler på hverandre. Alle er inneforstått med at Ragna har sine regler hjemme hos seg, der er det hun som bestemmer. Det er til og med lov til å hoppe i senga, sier Audhild med en liten latter.

En annen ting som er så bra med Ragna er at hun er veldig flink til å strikke.

– Jeg er strikkeivrig, og har lært Audhild å strikke. Jeg strikker og strikker. Det har blitt Dorthe Skappel-jakker i flere farger, og Line Langmo-genser med shorts, sier hun.

Audhild forsikrer at hun kunne grunnleggende strikking i utgangspunktet, men trengte hjelp til å strikke den type plagg.

– Når mannen min kommer hjem litt utpå kvelden, og han hører at Agnes er oppe fremdeles, så sier han «Har Ragna vært her nå.» Han vet at da sitter vi og strikker og skravler, så jeg glemmer tiden, sier Audhild lattermildt.

Alle er inneforstått med at Ragna har sine regler hjemme hos seg, der er det hun som bestemmer. Det er til og med lov til å hoppe i senga.

Hele familien Grønneberg er glad i Ragna Archer. Foto: Privat

Kos og tid sammen

Tonning tenker at det er lurt at de voksne snakker sammen om grenser, og generelt har en åpen dialog for å unngå irritasjon og dårlig stemning. Det vil alltid gå ut over barnet om det er noe som skurrer.

– Det er alltid foreldrene som setter grenser for barnet. En besteforeldrerolle handler om kos, nærhet og tid sammen. Det er godt for barna å ha en arena uten så mye grenser, men heller et fang og masse oppmerksomhet. Men om det er noe foreldrene synes er veldig viktig at reservebesteforeldre skal følge opp, så må det uttales. De voksne må være åpne, ærlige og tydelige til barnas beste.

Relasjonsterapeuten tror at mange kan ha sperrer mot å involvere seg i andre mennesker fordi de tenker at de ikke skal belaste noen. Men en av de største utfordringene i dagens samfunn kommer nettopp av ensomhet og at man ikke føler tilhørighet.

– Vi trenger andre mennesker for å ha det bra. Forskning viser at i de samfunnene i verden hvor de har lengst levealder, så har alle en sosial funksjon. De eldre hjelper til med barna. Det er en vinn-vinn situasjon for absolutt alle, sier hun.

En besteforeldrerolle handler om kos, nærhet og tid sammen.Relasjonsterapeut Therese Tonning

Les også: BARN OG SKILSMISSE – DETTE BØR DU VITE

Slik finner du reservebesteforeldre

  • Ta kontakt med Home-Start Familiekontakten der du bor. De har et tilbud hvor de setter godt vokse frivillige i kontakt med småbarnsfamilier, som trenger avlastning. Dette er et tidsbegrenset tilbud, men om dere alle ønsker mer kontakt senere, så er det opp til hver enkelt.
  • Hør med Frivillighetssentralen eller Røde Kors der du bor, de har gjerne god kjennskap til folk som ønsker å være frivillige og kan være et mellomledd.
  • Ta kontakt med lokalavisen og si at du er på let etter reservebesteforeldre. Kanskje en journalist kontakter deg og skriver en artikkel om deg og dine barn, og at du på den måten får kontakt med riktige mennesker?
  • Let i ditt eget nabolag. Er det noen eldre mennesker, som du kommer godt overens med? Hvorfor ikke gjøre en innsats for å bli bedre kjent, kanskje vedkommende også ønsker seg en ekstra familie å være sammen med?