Skribent:
Kategori:

Foreldrerollen

Skribent:
Kategori:

Foreldrerollen

Barnevakt søkes – gode råd til deg som leter

En god barnevakt er ofte nødvendig for å få småbarnslivet til å gå opp. Mange får hjelp av venner og familie, men hvor finner du egentlig en barnevakt hvis det ikke er tilfellet?

Et barn og en barnevakt ser på hverandre, smiler og ler.
Enten det skyldes jobb, andre forpliktelser eller aktiviteter, er det av og til nødvendig med barnevakt. Det er flere fordeler med å hyre inn en profesjonell barnepasser, og mange måter å finne dem på. Foto: iStock

Tiden med små barn kan være en temmelig hektisk fase av livet. Det er mye å sjonglere og mange forpliktelser, både privat og på jobb. I tillegg vil vi kanskje ta oss tid til å pleie både oss selv og kjærligheten oppi det hele. Noen ganger trenger vi rett og slett hjelp, og ofte er en god barnevakt den beste hjelpen. 

Noen er heldige og har familie og venner som kan og vil passe barna, men også de har egne liv og forpliktelser. Det er heller ikke alle forunt å ha foreldre, søsken, venner og familie som stiller som barnevakt. Og hva gjør man egentlig da?

Portrett av Knut Magne Whist

Knut Magne Whist, daglig leder i Dagmamma.no.

Finn barnevakt med jungeltelegrafen

Mange starter jakten på barnevakt i sin egen omgangskrets. Husk at du kan tenke enda bredere enn venner og familie når du ber om barnevaktanbefalinger.

– Spør venner, familie, helsesøster, barselgrupper og orienter deg på nett, sier Knut Magne Whist, daglig leder i Dagmamma.no, en nettbasert møteplass hvor foreldre og barnevakter kan finne hverandre.

Per-Hugo Breivikås er daglig leder i Barnepasseren Barnevaktservice og Formidling. Hans beste tips for å nå ut enda bredere, er å sende ut en felles e-post til alle på jobb.

– Jobber du på en stor arbeidsplass og spør om noen kjenner noen som kjenner noen som går god for noen. Er det 100 ansatte på et arbeidssted, sprer du budskapet veldig bredt.

Prøv et byrå eller en møteplass

Dagmamma.no er altså en digital møteplass for foreldre og barnepassere. Det finnes flere slike tjenester i Norge. Felles for disse er at du selv er ansvarlig for å sjekke hvor kvalifisert og egnet barnevakten er.

Portrett av Per-Hugo Breivikås

Per-Hugo Breivikås, daglig leder i Barnepasseren Barnevaktservice og Formidling.

I tillegg finnes det tjenester som leier ut egne barnevakter. Det koster ofte mer, men de tilbyr da kvalitetssikrede barnepassere, forklarer Whist.

Også i denne kategorien finnes det en rekke tilbydere rundt om i landet – både lokale og nasjonale. De opererer litt ulikt, så kontakt byrået direkte for å få mer informasjon om det aktuelle byrået.  

Barnepasseren, hvor Breivikås er daglig leder, er et slikt byrå. Han forklarer at de har formidlet barnevakttjenester i Oslo i 20 år.

Barnevakt i bryllup, på hotell eller på ferie

De jobber mest med privatpersoner som søker barnevakt for å få sitt helt vanlige liv til å gå rundt. I tillegg har de også kunder med litt mer ekstraordinære situasjoner eller engangstilfeller.

Det kan være at foreldrene deltar på en konferanse eller skal på en forestilling i Oslo og trenger barnevakt på hotellet. Da ringer hotellene til et byrå som Barnepasseren.  

– Bryllupsoppdragene er det også en del av fra tidlig vår til sein høst. Kanskje er det et brudepar som trenger barnevakt til sine egne barn eller til flere barn i bryllupet. Da er ofte barnevakten med på bryllupet og pynter seg litt mer enn til vanlig, sier Breivikås.

Han har også eksempler på barnevakter som har vært med på utenlandsturer.

Fordeler med en proff barnevakt

Breivikås mener det er flere fordeler med å ansette en profesjonell barnevakt, spesielt en som er kvalitetssikret.

For det første vet du at vedkommende har kvalifikasjoner og erfaring med barnepass. For det andre kan det være befriende å behandle barnepass som en jobb, ikke en tjeneste.

– Går du gjennom et byrå eller ansetter noen selv, vet du at de tenker på det som en jobb.

Da slipper du å ha en gnagende følelse av at du skylder barnevakten noe eller bør gjengjelde tjenesten på noe vis.  

– Når du bruker en barnevakt gjennom oss og har betalt, er det samarbeidet ferdig. Bruker du venner eller familie, sitter du kanskje med en følelse av at du må gjøre noe igjen, sier Breivikås.

Sikkerhet og førstehjelp

I tillegg understreker han at barnevaktene er minst like opptatt av og bevisst på sikkerhet som familie og venner er.

– Man blir ofte mer avslappet når man passer egne familiemedlemmer og kan kanskje sitte og strikke, se på tv eller sånne ting, sier Breivikås.

– En barnevakt fra et byrå er veldig opptatt av at alt skal gå riktig for seg og være trygt. De kan også være mer kreative og leke mer aktivt.

Barnevaktene som jobber gjennom Barnepasseren har dokumentert erfaring med barnepass. De må også ta et eget førstehjelpskurs tilpasset barn, med mindre de kan dokumentere at de allerede har dette. Et slikt førstehjelpskurs har slettes ikke enhver besteforelder, onkel eller niese.

Barnevakt fra barnehagen?

Dersom barnet går i barnehage, kan det også være mulig å få hjelp til å finne barnevakt der. Kanskje tar noen av de ansatte på seg oppdrag som barnevakt på kveldstid og i helger?

Å ha en barnevakt som allerede kjenner barnet ditt, er naturligvis en stor fordel. Barnet vil sannsynligvis også føle seg tryggere med en barnevakt han eller hun kjenner fra før.

En annen fordel, er at barnehageansatte har erfaring med å passe barn. De har sannsynligvis også fått førstehjelpskurs og politiattest, så det er lett å få oversikt over det formelle.

– Noen barnehager synes det er greit. Andre synes ikke det er greit fordi de vil at de ansatte skal kunne skille mellom jobben sin og sitt private liv. Jeg kjenner til noen barnehager som har lagt ned forbud mot det, sier Breivikås.  

Derfor bør du kontakte styreleder i den aktuelle barnehagen, heller enn å spørre de ansatte direkte. I noen barnehager er det visse restriksjoner, som at den ansatte ikke kan passe barn fra sin egen avdeling. I andre kan det være et totalforbud.

Selv der de ansatte ikke får lov til å jobbe som barnevakt for barnehagebarna utenom arbeidstid, kan du be om råd. Kanskje har styreleder, de ansatte eller andre foreldre tips om andre som kan anbefales.  

Start jakten på barnevakt tidlig

Whist understreker at det er lurt å starte prosessen i god tid før du trenger barnevakt.

– Hastverk bidrar ofte til frustrasjon og kan føre til beslutninger du kan komme til å angre på i etterkant, sier han.

Hva trenger dere egentlig?

– Det første du bør gjøre, er å skrive ned hva du er på jakt etter, sier Whist

Han sammenligner prosessen med å ansette en ny person i et selskap.

Start med å kartlegge behovene dere som familie har når dere trenger barnevakt. Hvor ønsker dere at pass av barn skal foregå – hjemme hos dere eller hos barnevakten? Trenger dere noen som kan jobbe i helger, på kveldstid eller når det er planleggingsdag i barnehagen?

Må barnevakten har sertifikat eller disponere egen bil? Har dere ønske om en flerspråklig barnevakt? Trenger dere en barnevakt som kan lage mat? Må barnevakten kunne passe barna hjemme hos seg selv? Er det spesielle ting å ta hensyn til, som allergier eller andre sykdommer?

– Når du har laget deg denne oversikten, blir det enklere å vite hva du skal se etter og hva du skal spørre om i intervjuprosessen, sier Whist.

Bli kjent med barnevakten

Han forklarer at Dagmamma.no baserer seg på at foreldre og den potensielle barnevakten blir litt kjent på nett før de møtes i et intervju.

– Det finnes utrolig mange forskjellige behov og dermed også utrolig mange forskjellige barnevakter. De foresatte vet som oftest veldig godt hva de er på jakt etter, sier Whist.

For å vite hvem som passer sammen med hvem, har Barnepasseren samtaler med både barnevaktene og foreldrene. De blir kjent med hver enkelt person og prøver alltid å finne noen som vil fungere godt sammen.

– Vi har jevnlig kontakt med samtlige barnevakter, både via chat, telefon og faste, fysiske møter, så vi kjenner dem godt. Det er viktig for oss å finne noen som matcher kunden. Vi ser av erfaring at like barn leker best, sier Breivikås.

Selv om de legger mye arbeid i å finne gode matcher, er det vanskelig å forutse kjemi. Derfor er det viktig at barnevakten og foreldrene møtes før det inngås en avtale.

– Hvis kjemien ikke matcher, har foreldrene mulighet til å bytte barnevakt. Og det samme gjelder for barnevakten. Hun kan også si at det ikke matchet for seg og takke nei. Det skjer veldig sjelden, men det er viktig at muligheten ligger der, sier Breivikås.

Sjekk bakgrunn og kvalifikasjoner

Whist anbefaler alltid at du kontakter barnevaktens referanser direkte og forhører deg om personen, også hvis du bruker et byrå. 

– Har barnevakten kunnskap om førstehjelp og kan vise til dokumentasjon på dette? Har de ikke det, finnes det flere kurs du kan delta på sammen med barnevakten, sier han.

Hverken Dagmamma.no eller Barnepasseren kan kreve politiattest fra sine barnevakter, men i noen tilfeller finnes det likevel en indirekte måte å sikre dette på.

– Arbeider barnevakten i barnehage eller lignende, har barnevakten en politiattest som de kan vise deg, sier Whist.

Han forklarer at Dagmamma.no jobber med en ny tjeneste for å vise hvem som har politiattest. Den vil gjøre det mulig å sende inn en tidligere politiattest, som så vil gjennomgås av selskapet. Barnevakten vil da få opp et ikon på sin profil som viser når politiattesten ble sjekket opp hos politiet.

– I dag er det dessverre slik at en barnevakt eller en dagmamma ikke får utstedt politiattest for oppdrag hos en familie. I samarbeid med Kripos arbeider vi for å komme med løsninger på dette, men enn så lenge er det opp til foresatte å sørge for en grundig gjennomgang av den potensielle barnepasseren, understreker Whist.

Identifikasjon og intervju

For å verifisere identiteten for sine brukere, bruker Dagmamma.no BankID. De gjennomgår også alle profilene som opprettes.

– Her hender det at personer som ikke er egnet som barnevakter ikke blir godkjent, sier Whist.

Han understreker likevel at sikker og tillitsvekkende kommunikasjonen mellom barnevakt og foreldre er alfa omega. Bare da kan dere få en arbeidsgiver-/arbeidstaker-relasjon som fungerer.

Prosessen hos Barnepasseren ser ganske annerledes ut. Fordi det er et formidlingsbyrå, ikke bare en møteplass, må den potensielle barnevakten først søke om å få jobbe gjennom byrået. Hun må så dokumentere erfaring med barnepass og bevise at de formelle kvalifikasjonene er på plass. Deretter venter et grundig intervju hos byrået. Breivikås forklarer at disse intervjuene kan ta opp mot to og en halv time.  

– Jeg tror nok det kan være ganske slitsomt, men vi er veldig nøye med hvem vi plukker ut, sier Breivikås.

Kjemi og kommunikasjon

Til tross for en inngående screening-prosess, er det likevel umulig å vite om kjemien stemmer før foreldre og barnevakt møtes. Breivikås er derfor enig med Whist i at kommunikasjon er ekstremt viktig før en avtale signeres.

– Kommunikasjon er nummer én. Er folk veldig ulike, kan kommunikasjonen flyte dårlig. Det hender vi har foreldre som ønsker barnevakter som er veldig annerledes enn seg selv, nesten for å utfylle seg selv, og da kan det gå dårlig, sier han.

Breivikås forklarer også at Barnepasseren lærer opp barnevaktene sine i hvordan de skal kommunisere med kunden og hva de må avklare og avtale på forhånd. Dette kvalitetssikres i form av en sjekkliste som tas med på alle oppdrag

Skriv kontrakt

Enten du går gjennom et byrå eller skaffer barnevakt gjennom bekjente, bør du alltid sørge for å skrive en kontrakt. Det er en trygghet for både deg og den du ansetter, men Whist opplever likevel at mange slurver med dette.

– Den største feilen som blir gjort fra begge parter, er å ikke skrive en kontrakt. Da blir det en utfordring å løse eventuelle konflikter som kan oppstå, sier han.

Dagmamma.no tilbyr brukerne sine et kontraktforslag. Dette kan foreldre og barnevakt bruke som en mal. En kontrakt bør alltid si noe om hva slags arbeid som skal utføres, hvem som inngår kontrakten, hvor arbeidet skal utføres, hvor mye det koster og når lønna skal utbetales.

Hva koster det?

Det kan være vanskelig å vite hva man skal betale en barnevakt. Barnepasseren gir derfor sine kunder retningslinjer på hva de bør betale barnevakten.

– Abonnementet har en fastpris som varierer etter hvor langvarig det er. På timeprisen har vi anbefalinger på hva som er vanlig å gi, sier Breivikås.

Anbefalingen ligger nå på 260 kroner for den første timen og 130 kroner timen etter det. Prisen justeres opp hvis man skal passe flere barn, og det er alltid mulig å betale mer.

– Men hvis noen vil betale mindre enn det, kan barnevakten nekte å ta på seg oppdraget. Men det kan jeg ikke huske at jeg har opplevd på disse 20 årene, sier Brevikås.

Whist har ikke en konkret timepris å vise til, men er likevel opptatt av at barnevakten skal få greit betalt.

– Siden det er ulike behov, vil også lønna kunne variere noe. Den varierer også basert på alder, kompetanse og arbeidstid, sier Whist.

Nyttige tips til deg som skal finne barnevakt

 • Begynn å lete i god tid før du trenger barnevakt. Dårlig tid kan føre til frustrasjon og bidra til at du tar forhastede beslutninger du kan angre på seinere.
 • Bli enige om og skriv ned hva du er på jakt etter. Hvilke behov trenger familien å få dekket?
 • Spør folk du kjenner om de vet om en god barnevakt. Ofte kan du få gode tips ved å be om konkrete anbefalinger i din egen bekjentskapskrets. Ikke glem å spørre på arbeidsplassen din.
 • Sørg for å undersøke bakgrunnen til barnevakten godt nok. Be om referanser og kontakt disse direkte.
 • Møt barnevakten i god tid og finn ut om kjemien og kommunikasjonen fungerer. Dette er viktig for å finne et barnevakt som passer akkurat din familie godt.
 • La gjerne barnet bli litt kjent med barnevakten mens foreldrene er der først.
 • Avtal pris og andre betingelser i god tid. Dette bør ikke være noe dere tar på vei ut døra første gang barnevakten skal passe barnet.
 • Skriv en kontrakt. Det finnes standardkontrakter dere kan ta utgangspunkt i, men det går også an å lage sin egen.

Her kan du lete etter barnevakt

 • Spør venner, familie, naboer og kollegaer om de vet om en god barnevakt.
 • Bruk sosiale medier eller send en e-post til alle på jobb og be om anbefalinger.
 • Undersøk om noen i barnehagen kan passe barna privat utenom arbeidstid. Husk å spørre styreleder om de tillater dette først. 
 • Sjekk lokale grupper på Facebook eller andre plattformer.
 • Bruk et barnevaktbyrå og få hjelp til å finne noen som passer for din familie. Noen eksempler på byråer, ifølge Aftenposten: Barnepasseren i Oslo, Oslo Barnevaktformidling, Barnevakthjelpen i Trondheim og Stavanger Barnevaktbyrå.
 • I tillegg finnes det tjenester som dagmamma.no og sitly.no, som fungerer mer som digitale møtesteder for foreldre og barnepassere.

Her kan du lete etter barnevakt

 • Spør venner, familie, naboer og kollegaer om de vet om en god barnevakt.
 • Bruk sosiale medier eller send en e-post til alle på jobb og be om anbefalinger.
 • Undersøk om noen i barnehagen kan passe barna privat utenom arbeidstid. Husk å spørre styreleder om de tillater dette først. 
 • Sjekk lokale grupper på Facebook eller andre plattformer.
 • Bruk et barnevaktbyrå og få hjelp til å finne noen som passer for din familie. Noen eksempler på byråer, ifølge Aftenposten: Barnepasseren i Oslo, Oslo Barnevaktformidling, Barnevakthjelpen i Trondheim og Stavanger Barnevaktbyrå.
 • I tillegg finnes det tjenester som dagmamma.no og sitly.no, som fungerer mer som digitale møtesteder for foreldre og barnepassere.