Kategori:

Foreldrerollen

Tag:
Kategori:

Foreldrerollen

Tag:

Når barnet vil bli vegetarianer

Aria (5) sluttet å spise kjøtt da hun var tre. Les hvordan familien taklet det, og hvordan du kan støtte valget hvis barnet ditt vil bli vegetarianer.

to søstre med is .Storesøster er vegetarianer
Aria (tll høyre) med lillesøsteren Luna. Aria er vegetarianer. Foto: Privat

Aria var bare 3 år gammel da hun kom til mamma Martine Cedergren Dysvik og sa: “Mamma, du må si til pappa at jeg ikke vil spise kjøtt lenger.” Da Martine spurte hvorfor, svarte hun “Fordi jeg synes vi skal la dyrene være i fred”.

Nå har Aria blitt fem og et halvt. Hun spiser fisk, egg og melk. Noen ganger synes hun det er vanskelig å spise fisk: ”Mamma, du hadde heller ikke syntes det var morsomt om noen prøvde å fange deg og spise deg!”

– Egg og melk håper jeg hun fortsetter med en stund til – rett og slett fordi jeg synes det virker vanskelig å få i barn alt de trenger med et helt vegansk kosthold, forteller Martine.

– Når det er sagt spiser vi mye vegansk middagsmat, fordi det er godt.

Det året da Aria ble vegetarianer, hadde familien flere ganger vært innom andelsgården Virgenes Gård for å høste grønnsaker og se på dyrene.

– Jeg hadde fortalt Aria om hvordan leverpostei og pølser ble til. Det ble nok litt sterk kost for en liten pike med velutviklet empati og sterk rettferdighetssans.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Foreldre må lese seg litt opp

Foreldrene tenkte at det var en veldig voksen beslutning å ta for et så lite menneske. Samtidig var de aldri i tvil om at de ville støtte valget, siden datteren tydelig hadde store moralske kvaler med å spise kjøtt.

når-barn-vil-bli-vegetarianer-familie-stotte-valg-plusstid
Bildet er tatt på den tiden da Aria (bak til venstre) bestemte seg for å kutte ut kjøtt. Foto: Privat

– Både store og små fortjener å bli tatt på alvor når det er noe som er viktig for dem. Når vi tenkte oss om, var det egentlig ikke så mange gode grunner til å stritte i mot heller – det jo bedre både for helsen og miljøet å spise mer vegetarkost, reflekterer Martine.

I forkant hadde familien allerede innført kjøttfri mandag, men de vegetariske middagene bestod mest av tomatsuppe, pannekaker og pasta med pesto. De måtte lese seg litt opp.

– Vi var innom alt fra Helsedirektoratets råd om vegetarisk kosthold, til blogger og kokebøker. I begynnelsen prøvde vi å lage de samme rettene vi hadde laget før, bare uten kylling eller kjøtt, forteller moren.

Øvelse gjør mester

Det tok ikke lang tid før foreldrene skjønte av de også lære å lage mat de aldri hadde laget før, og blant annet bruke mer linser og bønner.

– Heldigvis hadde Kolonihagen vegetar-middagskasser, så vi abonnerte på det en god stund for å lære oss noen nye oppskrifter. Vi har også fått god inspirasjon fra venner som er pescetarianere, vegetarianere og veganere.

Martine forteller at det har blitt en del utprøving.

– Nå er ikke barn nødvendigvis altetere, heller. Vi har noen ganger måttet snakke med Aria om at hun må spise det vi serverer hvis hun ikke skal spise kjøtt. Det har som oftest gått fint, sier hun.

Etter ett år tok foreldrene henne med til legen og tok blodprøver for å sjekke om de klarte å få i Aria det hun trengte.

– Hun hadde supre verdier og manglet heldigvis ingenting!

Moren innrømmer at det i begynnelsen virket ganske tungt å skulle endre hele familiens matvaner.

– I ettertid har det vist seg å ha langt flere positive enn negative konsekvenser. Kanskje den viktigste er at vi selv synes vi spiser mye bedre og mer variert mat nå enn det vi gjorde før. Så man vi heller ta det som en positiv utfordring og mulighet til å få hele familien til å spise sunnere.

Når mormor lager vegetarlasagne

Bortsett fra til jul, serveres det ikke kjøtt hjemme hos familien lengre. Arias lillesøster på fire, Luna, kopierer gladelig storesøsteren.

– Luna spiser enn så lenge kjøttpålegg og i blant pølse i bursdag, men ikke kjøtt utover det.

Også den utvidede familien har vært flinke til å ta hensyn, og nå serveres det ofte vegetarlasagne til søndagsmiddag hos mormor.

Martine og Per Martin, jentenes far, regner seg mer som “fleksitarianere”: De spiser kjøtt når de får det servert, men lager aldri kjøtt til middag hjemme.

To glade søstre skal se hvor honning kommer fra! Foto: Privat

– Det er mest av miljøhensyn og fordi vi har vent oss av med det. Det er veldig sjelden vi har lyst på kjøtt lenger.

– En positiv drivkraft 

– Det er faktisk ganske vanlig at barn blir vegetarianere, enten fast eller for en periode. Mange er rett og slett veldig glad i dyr, og innser plutselig at kjøttet på tallerkenen kommer fra et, forteller kommunikasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, Pål W. Thorbjørnsen.

– Jeg tror veldig mange av oss intuitivt ønsker å spise sunnere, mer dyrevennlig og mer miljøvennlig. Å spise mat som vi rett og slett føler er riktig. Det kan skje på veldig forskjellig måte, og skyldes forskjellige ting, men det er en positiv drivkraft som er i både barn og voksne.

Arias historie er et eksempel på mangfoldet som bare vokser i dag, mener Thorbjørnsen.

– Det er mange veier til å spise grønnere og sunnere. Jeg forstår at det kan føles fremmed og krevende, men i mange tilfeller vil en moderat kostholdsendring oppleves inspirerende.

I begynnelsen kan det forekomme noen oppstartsproblemer, som ved enhver forandring. Men i dag er det lett å finne vegetarprodukter til bursdager, barnehageavslutninger og liknende. Og ikke minst: Langt mer sosialt akseptabelt å ikke spise kjøtt enn for få år siden.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Vegetar har blitt høystatus

Fra å være noe mange var skeptiske til, er vegetarianisme høystatus i 2018. Og ifølge Helsedirektoratets kostholdsråd, er vegetarkost fullt forenlig med å leve sunt i alle livsfaser.

– De fleste foreldre er jo positive til barnas valg. Det er også greit å ha i bakhodet at det også kan forandre seg. Et barns forhold til vegetarmat vil ofte gå gjennom ulike faser, sier Thorbjørnsen.

Jo mer allsidig barnet spiser, jo mindre er det å passe på. Foreldre bør derimot være på vakt hvis det er veldig raske overganger, barnet spiser lite mat eller for lite variert.

Pål Thorbjørnsen vil ikke anbefale noen å presse egne valg på barna.

– Enten dere heier på prosjektet eller ikke, virker det å påtvinge sine egne meninger bare mot sin hensikt. Da kommer dere lengre med is i magen og tålmodighet!

Han foreslår å involvere barnet i matlagingen når dere er i prosess med å legge om kostholdet, spesielt hvis det har tydelige preferanser.

– Veldig mye av tilbehøret vil være det samme, så dere trenger ikke å lage to forskjellige retter. Det hele bør være litt på hele familiens premisser. Det er ingen fasit på hvordan noe slikt skal gjennomføres, og det vil være forskjellig fra barn til barn, avslutter Thorbjørnsen.

Enten dere heier på prosjektet eller ikke, virker det å påtvinge sine egne meninger bare mot sin hensikt. Da kommer dere lengre med is i magen og tålmodighet!Pål W. Thorbjørnsen.

5 gode råd når barnet vil bli vegetarianer:

  1. Husk at situasjonen kan forandre seg. Et barns forhold til vegetarmat vil gjerne gå gjennom ulike faser.
  2. Møt barnets valg med respekt og les dere opp på hva et vegetarisk kosthold bør inneholde.
  3. Vær forberedt på at oppstartsvansker kan forekomme, og ta hensyn til hele familien.
  4. Pass på at barnet spiser allsidig, og vær på vakt hvis barnet spiser lite mat eller for lite variert.
  5. Involver gjerne barnet i matlagingen og eksperimenter med nye retter!