Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Alt du bør vite om bankkort til barn

Barna bør ha et forhold til fysiske penger før de får et eget bankkort.

Barn med bankort
Lær barna å skille mellom penger som skal gå til forbruk og penger som skal spares. Foto: iStock

Når barnet har fått forståelsen av hva penger er og verdien av disse kan det være greit å begynne med bankkort, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

Hun rådfører norske familier om økonomi, og sier det kan være smart å starte i det små når det gjelder hvor mye penger barnet skal ha tilgang til på bankkortet sitt.

— Ha gjerne lave beløpsgrenser i starten og øk heller disse når barnet blir eldre og lærer seg å budsjettere med pengene som står

Eva Sørmo

Forbrukerøkonom Eva Sørmo mener det er smart med bankkort for barn, så lenge de først har lært seg verdien av fysiske penger. Foto: Privat

på brukskontoen, sier hun.

Barnet vil oppleve at dersom de har noen hundrelapper på kontoen vil kontoen gå tom etter hvert som de benytter bankkortet.

— Denne erfaringen vil kunne påvirke dem til å tenke seg litt om, og kanskje heller spare noen av pengene, sier forbrukerøkonomen.

Sørmo mener også at opplæring i nettbank kan skje samtidig.

—Det kan det være fornuftig å bestille en løsning med nettbank slik at barnet kan sjekke hvor mye som står på kontoen.

Hun råder foreldre som vurderer bankkort til sine barn å tenke på at det kan være lurt å skille penger som skal gå til forbruk og penger som skal spares. Sparepengene bør altså stå på en egen konto.

På internett finnes det læringsspill for barn, og Sørmo anbefaler foreldre å spille disse sammen med barna før de får egne bankkort.

Her er forbrukerøkonomens anbefalinger:

Pengeby – et spill for barn i aldersgruppen 5-9 år. Det kan benyttes både av lærere og foreldre, og spillet gir forståelse av matematikk og økonomi.

Lærepenger – et digitalt undervisningsopplegg som gir grunnleggende forståelse for penger.

Gimi er en app som kan brukes når barna skal få lommepenger. Dette er en interaktiv sparegris hvor barn lærer å tjene penger, spare og sette seg sparemål.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Gradvis mer frihet

Da Joachim Dagenborg var liten gutt, hentet han penger i den «hemmelige» skuffen til mamma om han skulle på kino eller i svømmehallen. I dag overfører han bare penger i nettbanken til sine egne barn.

Guttene Anton (11) og Niclas (14) disponerer nemlig begge sine egne bankkort. Veien har blitt til mens de har gått.

Joachim-Dagenbord-og-familien-har-gode-erfaringer-med-bankkort-til-barna

Joachim Dagenbord og familien har gode erfaringer med bankkort til barna. Foto: Privat

— I starten var vi nøye på at de skulle avklare med oss før de brukte kortet, men de har gradvis fått mer frihet. De vet at vi til enhver tid kan se hvor mye penger de har brukt og hva de har brukt det på, sier tobarnsfaren.

Guttene har altså vokst med ansvaret, og erfaringene har vært positive for familien.

— Det er utrolig praktisk å kunne ringe hjem fra et forsinket pendlertog og be en av guttene traske bort i matbutikken for å handle til middag. Vi slipper også å bekymre oss for at de skal miste penger, sier Dagenborg.

Familien har hovedsakelig brukt kortene som en erstatning for å sende med barna kontanter dersom de skal på noe foreldrene skal betale for. Det er en løsning som har fungert veldig bra.

— Jeg ville nok ikke ha gitt dem et kort med tilgang til alle sparepengene.

Jevnlig går foreldrene sammen med barna gjennom kontoutskriften, slik sørger de for at barna selv får oversikt og forstår hvor pengene tar veien.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Fremtidens kunder

Produkt- og analyseselskapet Cicero Consulting har spesialkompetanse innen bank- og finanssektoren. Produktsjef for Analyse og Innsikt, Stefan Astroza, sier at barn og unge er et stadig viktigere satsningsområde for mange banker fordi de representerer fremtidens kunder.

— Mange banker har tilbudt bankkort til de yngste

Stefan-Astroza-Cicero-Consulting

Barn og unge er et stadig viktigere satsningsområde for bankene, sier Stefan Astroza fra Cicero Consulting. Foto: Privat

kundene lenge, men flere banker jobber nå aktivt med å bidra til at foreldre skal kunne lære barn gode pengevaner fra tidlig alder av, sier han.

Digitale løsninger som «Spink» fra SpareBank 1 og «Minibank» fra Sbanken er gode eksempler på hvordan dette løses.

— Selv om de nye læreplanene fra 2020 har mer fokus på personlig økonomi har bankvesenet også en viktig samfunnsrolle, sier Astroza.

Før var det vanlig at barna måtte ha fylt 13 år for å få bankkort men nå tilbys det i stadig større grad bankkort for barn under 13 år.

Hos familien Stuhr fikk eldstemann Oscar (14) bankkort da han var 13 år. I motsetning til hos familien Dagenborg, har forelderne valgt å la pengene på kontoen komme fra egen sparing, bursdagsgaver og penger som sønnen har tjent. Oscar får bruke pengene til det han selv ønsker, men dersom det er snakk om større beløp, diskuterer han det med foreldrene først.

— Vår lille erfaring viser at penger som man har utført noe eller jobbet for å få inn på konto sitter mye lenger inne å bruke, forteller mor Lene Barikmo Stuhr.

Oscar og Lene Stuhr

Mamma Lene er imponert over hvor ansvarsfull sønnen Oscar har vist seg å være etter han fikk eget bankkort. Foto: Privat

I sommer hadde nemlig Oscar lyst på noen nye, relativt dyre joggesko. Foreldrene ble imponert over at hvor god oversikt sønnen fikk over hva skoene kostet i ulike butikker. Han ville nødig betale en krone for mye.

Familien sier de synes det er lurt å skille mellom konto som er knyttet et kort opp mot, og konto til annen sparing. De ville eksempelvis ikke satt inn konfirmasjonspengene på kontoen knyttet til kortet.

— Vi føler at eget kort at gitt økt forståelse for pengeforbruk, og er et lite steg i retning mot økonomisk selvstendighet, sier Lene.

Om du lurer på om du skal bestille bankkort til ditt barn, kan disse tipsene være verdt å ta med seg.

Før du skaffer bankkort til ditt barn, tenk på:

  • Bankkort for barn kan øke deres økonomiske forståelse og uavhengighet
  • Lær barna om fysiske penger før de får sitt eget bankkort
  • Ha én konto til forbruk og en egen konto til sparing
  • Ha lave beløpsgrenser i begynnelsen, øk når barnet blir eldre
  • Du kan nå få bankkort også for barn under 13 år