Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Småbarnsmødre forteller: Derfor valgte vi dette navnet på barnet

Misfornøyde besteforeldre. Et navn som viste seg å ikke passe barnet. Lange diskusjoner med den vordende far. Det er jammen ikke lett å velge navn på barnet!

Da Hanne Ringnes Sanne (til venstre) ventet barn nummer tre var det viktig for dem at yngstemann skulle få et annerledes navn. Valget falt på Iben. For Vivian Songe og mannen tok det litt tid å finne navnet til lillesøster, og det måtte et navnebytte til før de landet på Anelia. Foto: Terese Torgersen og privat.

Dattera Anelia (3) var ett år gammel da Vivian Songe og Roy Moss klarte å landet på et navn til henne. Foto: Privat

I 2016 fikk Vivian Songe og Roy Moss sitt andre barn. De gikk gjennom titalls navn for å finne et som var unikt og klangfullt, og som begge likte. De googlet, sjekket internasjonale og norske sider, søkte i myter, sagn, filmer og bøker.

– Det var viktig for oss at det skulle passe henne som person og det vi opplevde som hennes energi. Vi ville at det skulle være forholdsvis unikt, at ikke alle hadde det samme. Vi ville også at det skulle passe til storebrorens navn, Arion, sier Vivian.

Vanskelig valg

Først landet de på Anea og en stund var hun registrert med dette navnet i Folkeregisteret. Etter et par måneder var det noe som gjorde at det ikke føltes helt riktig for Vivian. Hun klarte ikke helt å forklarer hvorfor, det hadde noe med personligheten og energien hennes å gjøre.

– Jeg begynte å revurdere, og da jeg sa det til Roy, kom han på banen med Julia, et navn han hadde veldig gode følelser for. Jeg syntes det var for vanlig og velbrukt. Selv om det var fint, så var jeg ikke helt med på det, men så prøvde vi det ut en stund i kombinasjon med Anea, siden det var viktig for Roy.

Byttet navn

De byttet ikke i Folkeregisteret, men hun gikk under navnet Julia Anea en stund. Etter hvert følte Vivian at dette ikke var riktig for henne og at det nå hastet med å bestemme seg og landet på et. De satte seg på verandaen en vårkveld med et glass vin og googlet og sjekket alle navnesider igjen, selv om de hadde gjort det mange ganger før.

– Plutselig sa Roy, «Anelia». Det var et navn vi aldri hadde sett før og ikke kommet over tidligere i prosessen. Men det var jo faktisk en blanding av Anea og Julia. Både Roy og jeg fikk umiddelbart en god følelse for dette, så vi sjekket opprinnelsen og hva det betydde.

Betyr engel

Det viste seg at det var fra Øst-Europa, noe som de syntes var litt morsomt, ettersom at Roys far var serbisk. I tillegg betydde det engel noe begge likte.

– Da vi hadde funnet dette, bestemte vi oss raskt og byttet i Folkeregisteret. Da var hun litt over ett år, men det var verdt det. Anelia lød det nye navnet med en gang, og det gikk fort å venne seg til det siden det lignet så mye på begge de andre.

– Storebror syntes nok det var litt rart å bytte navn på henne i starten, men nå er vi alle vant til det. Vi er veldig fornøyd og de to navnene klinger fint sammen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Navn fra film

Siden ektemannen til Ellen Christine Sezersoy er fra Tyrkia var det viktig for dem å finne et navn som var kort og enkelt å uttale, samt at det føltes naturlig i både Norge og Tyrkia. Allerede før de visste om det ble gutt eller jente hadde de bestemt seg for hva den lille skulle hete hvis det ble en gutt.

– Vi vurderte et par før vi landet på Aslan og vi kom frem til at dette var det som passet best i begge landene. Det gikk egentlig veldig kjapt og enkelt å bestemme seg og vi var ganske enige om hvilke vi likte, sier Ellen.

Etter at Ellen Christine Sezersoy så filmen Legenden om Narnia bestemte hun seg for at barnet skulle hete Aslan (3), og det sa mannen Hakan Sezersoy ja til. Foto: Privat

Betyr løve

Mange kjenner det nok fra filmen og bøkene om Legenden om Narnia der løven heter Aslan. Det var etter at Ellen så filmene at hun falt for det. I Norge er det 55 personer som har det som eneste fornavn og 93 som første ifølge tall fra SSB.

– Jeg ble veldig fascinert når jeg fant ut at løven sitt navn var det tyrkiske ordet for løve, så da jeg ble gravid var det allerede bestemt for min del. Jeg syntes det hadde alt det vi så etter og så er det et forholdsvis vanlig navn i Tyrkia. I tillegg er pappaen ivrig Galatasaray tilhenger, et tyrkisk fotballag, og der har de en løve som maskot, så dermed fikk det enda en betydning.

Familien i Tyrkia var ikke like begeistret for valget. De syntes ekteparet var gammeldags som valgte et som var lite populært og hadde flere andre forslag som lå på topplisten i Tyrkia, men ingen av dem falt i smak hos henne.

– Jeg var aldri i tvil om at vi valgte det rette. Han har også fått mellomnavnet Isak og det var pappaen som valgte. Han mente ungen burde ha et reserve-navn som er mer vanlig i Norge til han blir voksen og skal begynne å søke på jobber.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Planlagt før fødsel

Da Hanne Ringnes Sanne og ektemannen Bengt Sanne ventet barn nummer tre var det viktig for dem at yngstemann skulle få et annerledes navn enn de tradisjonelle norske.

– Vi hadde to jenter fra før, Amalie og Linnea, og det er ganske typisk norske navn. Denne gang ville vi ikke vite kjønnet på forhånd og bestemte oss egentlig tidlig for at hvis det ble en jente skulle hun hete Iben, sier Hanne.

For Hanne Ringnes Sanne var det viktig å finne et navn til Iben (4) som var annerledes enn de tradisjonelle norske som de to eldre barna hadde fått. Foto: Terese Torgersen

Å skulle bestemme navn på den siste viste seg å være mye enklere enn de to første. De trengte verken å lese i navnebøker eller søke på navnelister på internett som de gjorde med de to første.

– Vi var fast bestemt på at det skulle være Iben fra før hun var planlagt. Med de to andre diskuterte vi litt mer frem og tilbake. Jeg synes egentlig det er veldig koselig å diskutere navn, sier hun.

Ros for valget

Navnet har danske røtter. Det har blitt brukt i Norge siden tidlig på 1900-tallet, men det var først i 2017 at det ble populært og havnet på 30. plass over de mest brukte jentenavnene i Norge. I fjor var det 1 044 som hadde det som eneste fornavn ifølge tall fra SSB.

– Vi hadde hørt det i ulike situasjoner som for eksempel på TV og jeg likte spesielt godt at det kom fra Danmark siden vi har familie derfra. Jeg føler det er et sterkt og maskulint jentenavn som passer veldig godt til hennes personlighet. I tillegg er det enkelt og det klinger bra. Det kan også brukes på gutter, men for oss har det alltid vært et jentenavn, sier hun.

Det tok flere måneder før Jeanett Vestgarden og barnefaren klarte å bli enige om et navn til sønnen, Theodor (10 måneder). Foto: Privat

Hanne liker navnet bare bedre og bedre, og forteller at de har fått mye komplimenter for det. Begge har lagt merke til at det blir bare mer og mer populært med årene.

– Det vi likte med det, da vi valgte det, var at det ikke var så mange andre som hadde det. Det er vel en annen person i barnehagen som heter det samme. Hun er selv veldig stolt over det og vi har prøvd opp gjennom årene å gi henne kallenavn som Ib og Ibs, men det liker hun ikke.

– Utfordrende å bli enig

Etter å ha diskutert frem og tilbake i tre måneder og sittet utallige timer sammen på internett klarte Jeanett Vestgarden og barnefaren Øyvind Varsla Nystuen endelig å finne et begge likte.

– Det var veldig vanskelig for oss å bli enig og det var mye dårlig stemning mellom oss en periode. Han likte gamle klassiske navn som Tor, Gunnar og Olav, mens jeg likte mer moderne som Emrik, William og Oliver, sier Jeanett.

Én kveld da de begge satt hjemme i sofaen foreslo hun på spøk Theodor.

– Han sa, «nei det er jo bamsen jeg hadde som liten», men så tenkte han litt på det og syntes det var ok allikevel siden det stammer fra gresk mytologi. Øyvind er veldig opptatt av norrøn mytologi så gresk var en god nummer to.

Selv har Jeanett alltid likt det og at det kommer av det greske navnet Theodoros. Det har blitt brukt i Norge siden 1700-tallet og har ligget på topp over de mest populære guttenavnene de siste årene.

– Vi bestemte oss lenge før vi visste kjønnet. Hvis det ble gutt skulle det være Theodor og hvis det ble jente skulle det enten være Frøya eller Olivia, sier hun.

Lang diskusjon

Det var viktig for paret å finne et navn som begge var fornøyd med, samtidig som at det var et som sønnen kunne endre på om han ønsket det.

– Hvis han ikke liker Theodor som eldre kan han for eksempel kalle seg for Theo.

Jeanett var veldig lettet når de endelig hadde funnet et som begge likte slik at de slapp å diskutere det mer. Stemningen ble også mye bedre hjemme.

– Da jeg så han for aller første gang skjønte jeg at han ikke kunne hatt et annet navn. Han kler det veldig godt.