Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Barneklær du trygt kan kjøpe på Black Friday

Unngå kjøp du angrer på. Her er ekspertenes beste råd for å sikre seg kvalitetsplagg på salg.

Tips til Black Friday
Gjør et kupp! Barnetøy er en av tingene du bør handle på salg. Foto: iStock

Enhver småbarnsfamilie vet hvor fort utgiftene for barneklær og utstyr hoper seg opp. Ifølge SIFOs Referansebudsjett vil foreldre med barn i alderen 2-13 bruke 490-560 kroner i måneden på klær og sko. Da er det kanskje ikke så rart at mange småbarnsforeldre følger med på bruktmarkeder, og ikke minst når det er  salg i butikkene. På denne måten kan du sikre deg det barna trenger til en billigere penge.
Nå har imidlertid Black Friday blitt et stort fenomen i Norge, og mange ønsker å gjøre et virkelig kupp på barneklær- og utstyr denne dagen.

— Det er mange kampanjer i løpet av året, ikke bare under Black Friday. Men det er klart at til Black Friday, slik det er blitt nå, så planlegger kjedene gode innkjøp lang tid i forveien, sier kategori- og salgsdirektør i Barnas Hus, Sofia Tuft.

Black Friday

 • Thanksgiving, den amerikanske høsttakkefesten, blir feiret fjerde torsdag i november. Påfølgende fredag har mange fri fra skole og jobb og benytter sjansen til å starte julehandelen.
 • Den norske handelsstanden har fulgt opp den amerikanske tradisjonen med fristende tilbud, ikke bare fredag, men gjerne hele uken.
 • Den tidligste bruken av betegnelsen «Black Friday» i USA kan spores tilbake til 1961, men fenomenet er betydelig eldre.
 • Det var ikke uvanlig at folk skulket eller tok en sykedag for å få fire fridager på rad, noe som kanskje gjorde dagen svart for arbeidsgivere.
  Kilde: Språkrådet

Hun legger til at butikkene har fått noen års erfaring med Black Friday nå, og vet hva kundene er ute etter. Derfor tilpasser de tilbudet mer mot hva kunden ønsker seg og ikke hva kjedene ønsker å bli kvitt eller selge.

Barneklær dere faktisk trenger

— Vi oppfordrer til å handle smart og tenke på hva dere faktisk har behov for nå, men også kanskje neste sesong, sier Tuft.

Ull, fleece, regntøy, yttertøy, strømpebukser, votter og luer mener Tuft er plagg det kan være smart å planlegge behovet for.

— Kanskje kan du også kjøpe noe i en størrelse større slik at barnet kan ha noe å vokse inn i? Disse produktene er av den praktiske sorten som ikke går ut av mote — og er like fine neste barnehagestart som nå.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Sofia Tuft er kategori- og salgssjef hos Barnas Hus. Foto: Privat

Kjøp ull på Black Friday

Én av de tingene som både er smart og trygt å kjøpe på Black Friday er utvilsomt ull.

— Ull er praktiske bruksplagg som alle trenger flere sett av. I Norge er ull-sesongen lang som også gjør behovet for mange sett større i løpet av et år. Det kan derfor være lurt å tenke litt fremover og kjøpe ull på tilbud nå, selv i størrelser barna vokser inn i, sier Tuft.

At ull også er 100 prosent fornybart og et bærekraftig materialvalg, er naturligvis med på å gjøre nettopp ull til et smart salgskjøp. I tillegg er ull fine julegaver til barn. Spesielt med tanke på at størrelsene er tøyelige og kan brukes i lang tid fremover, og at plaggene kan arves eller selges videre, ved riktig bruk.

— Selv om ikke barna alltid jubler, så setter foreldrene stort sett pris på praktiske bruksplagg i barnas julegaver. Derfor er ullundertøy alltid et godt tips til julegavene. Så kan du heller legge ved en liten ekstrating som barnet også blir spesielt glad for, råder Tuft.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

Bærekraftige kjøp

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met. Foto: Privat

Men det er ikke til å stikke under en stol at salgskampanjer, og kanskje Black Friday spesielt, kan føre til mange unødvendige bomkjøp som hverken er bra for lommeboka eller miljøet.

Ingun Klepp, etnolog og seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet, har gode råd:

— Å kjøpe på salg reduserer «motstanden» mot å handle, og det blir lettere å bestemme seg for et kjøp. Derfor er det lurt å handle det du virkelig trenger, og ville kjøpt likevel, sier Klepp.

Etnologen mener at kjøpene fint kan planlegges litt i forhold til klær og utstyr du vet du kommer til å trenge fremover, så lenge du husker på å bruke like mye sunn fornuft — da, som ellers.

— Ting tar plass og tid, i tillegg til å belaste miljøet. Både for barn og voksne må vi huske på at vi sparer ikke penger på å kjøpe ting som ikke blir brukt.

Salgskupp til barn ellers i året

Har du ikke mulighet til å handle det du trenger akkurat denne dagen, betyr ikke det at du må vente et helt år på gode priser og kampanjer.

— En av våre største salgsperioder er rundt barnehage- og skolestart. Altså når vi går fra sommer til kaldere vær og mange barn begynner i barnehagen for første gang. Da melder behovet seg for både nye klær og utstyr, forklarer Tuft.

Tilbud henger også ofte tett sammen med været.

— Siden vi selger praktiske klær, eller barnas arbeidsklær om du vil, til barnehage- og hverdagsbruk, uansett om det er sol eller regn eller full vinter, vil salgskampanjene justeres etter årstiden generelt, avslutter Tuft.

Gjør deg klar til en smart Black Friday:

 1. Gå igjennom klesskap og loft. Hva trenger barna nå og fremover?
 2. Hva bruker barna mye av og hva nekter de å bruke? Juster handlelisten deretter.
 3. Hvor mange sett trenger dere til hjemmet og barnehage?
 4. Hva kan kjøpes på nett og hva har du lyst å se nærmere på i butikk?
 5. Lag en handleliste med kun disse tingene.
 6. Ta med barnet for prøving hvis mulig.
 7. Produkter med begrenset beholdning kan fort bli utsolgt, mens andre tilbud varer lengre.
 8. Hold deg til handlelisten.