Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Gode råd når barnet skal slutte med smokk

En trofast ”venn” om natten og en trygg trøst når livet butter: Ikke rart barna våre vegrer seg for å slutte med smokk!

gutt med smokk
Det er ikke alltid lett å slutte med smokk. I en overgangsperiode kan det være greit å fortsette med smokk når barnet skal sove. Foto: iStock

Dette med smokk er rare greier: Foreldre kan bruke ukesvis på å venne et nyfødt barn til å ta smokk. Vi prøver alle salgs typer, lirker og lemper og holder smokken inne til barnet endelig skjønner poenget. Og så – to-tre år senere – jobber vi enda hardere for å venne dem av med noe som de er blitt så glad i og tidvis avhengige av, sier helsesøster og Plusstid-ekspert Tone Bjørnson Aanderaa.

Slutte med smokk Tone Aanderaa
– Smokken bør helst bort innen alle melketennene er på plass, sier helsesøster Tone Aanderaa. Foto: Gry Traaen

Smokk, sutt, tutt eller hva vi nå kaller denne silikondingsen: Alle foreldre som har vært gjennom avskjedsritualet, vet hvor krevende det er. Likevel er det ingen vei utenom. Smokken skal bort, helst før settet med melketenner er helt på plass i treårsalderen.

Tannstillingen kan påvirkes

Bruker barnet smokk lenger enn dét, kan det påvirke barnets tannstilling på samme måte som tommelsuging gjør, sier Aanderaa. Hun legger til at det er mange meninger om hvorvidt smokken er gunstig eller ikke, men at det ikke finnes noe fasitsvar.

Les også:  HUSKELISTE NÅR DU SKAL PÅ FERIE MED BABY

– Smokken kan være en glimrende ”barnevakt” og god hjelp når barnet skal sove. Men den kan også tvinge oss opp utallige ganger om natten for å dytte den på plass igjen.

Vanskelig å snakke med “propp i munnen”

Mange har nok også opplevd at det kan være vanskelig å forstå hva et barn med smokk i munnen sie logoped Line Avers. Hun startet Barnas Språksenter i 2012, og foreleser blant annet ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at det er gjort lite forskning på sammenhengen mellom bruk av smokk og utvikling av tale her hjemme.

Slutte med smokk Line Avers
– Jeg anbefaler gjerne at barnet slutter med smokk samtidig som det slutter å drikke av tåteflaske, sier logoped Line Avers. Foto: Barnas Språksenter

– Men vi anbefaler gjerne å slutte med smokk samtidig som man kutter ut tåteflasken. Det er grunn til å tro at den suttebevegelsen hvor tungen konstant beveger seg ut og inn, kan være uheldig med tanke på artikulasjon, og spesielt for s-lyden, sier hun.
– Det er den samme bevegelsen som brukes på såkalte tutekopper, og amerikanske forskere har funnet ut at utstrakt bruk av dem, kan forsinke munnmotorikken.

Det er grunn til å tro at den suttebevegelsen hvor tungen konstant beveger seg ut og inn, kan være uheldig med tanke på artikulasjon, og spesielt for s-lydenLine Avers, logoped, Barnas Språksenter

I tillegg er det jo selvsagt slik at hvis man konstant går med en slags propp i munnen, blir det vanskelig å artikulere ord. Men som med det meste i verden: Alt med måte!
– Det er liten grunn til å tro at moderat bruk av smokk vil ha negative konsekvenser på talen, men dette kommer igjen an på hvor lenge barnet bruker den, sier Avers.

Les også: SLIK LÆRER DU BARNET Å SNAKKE

Hvordan slutte med smokk om natta

Mange barn har et sterkt avhengighetsforhold til smokken når de skal sove. Derfor er det ikke uvanlig at man begynner en nedtrapping der smokken først fjernes på dagtid.

– Særlig ved innsoving kan det være vanskelig å slutte med smokk for mange små, sier Tone Bjørnson Aanderaa.
– Da kan kanskje en koseklut, en spesiell kosebamse eller mamma eller pappas gamle t-skjorte være en god trøst. Barnet vil nok også trenge litt ekstra nærhet og tilstedeværelse i en overgangsperiode. Det kan bli mye gråt og fortvilelse over at smokken er borte – men det går over!

Snakk sammen om å slutte med smokk

Med tanke på tannstillingen, anbefaler Aanderaa å starte avvenningen i god tid før barnet fyller tre. Hun mener det er lurt å forberede barnet godt, fremfor å satse på en brå avvenning hvor smokken plutselig forsvinner.

– Snakk med barnet om at det kommer en tid der smokken ikke kommer til å være der mer. Det kan være lurt å lage en historie rundt det, gjerne gjennom å skissere en fremtidig hendelse der smokken skal forsakes.

– Snakk med barnet om at det kommer en tid der smokken ikke kommer til å være der mer.Tone Aanderaa, helsesøster

Jo bedre du klarer å bygge opp en historie rundt avvenningen som barnet kan leve seg inn i, jo lettere kan det være for barnet å se for seg en virkelighet uten smokk.

Gi bort smokken

Det kan også være til hjelp om barnet opplever at noen andre kan ha nytte av smokken og bli glade for den.

– Mange har god erfaring med å gi smokken til kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark. Der er et stort skattkammer fylt med smokker som andre barn har gitt fra seg. Å forberede denne hendelsen en stund før det skal skje ved å lese Sabeltann-bøker for barnet og fortelle at Sabeltann vil ha god bruk for smokkene til andre små babyer, vil kunne hjelpe, sier Aanderaa.

Les også: HVORDAN SLUTTE Å NATTAMME

Men så er jo ikke alle barn Sabeltann-fans. Eller det passer kanskje dårlig med en tur til Dyreparken denne sommeren. Da kan man jo lage en annen historie tilpasset sitt eget barn.

– Kanskje man kan gi smokken til sola, slik at den kan skinne litt ekstra for alle små babyer der ute? Du kan kjøpe en liten bok om sola, pakke den inn, skrive på barnets navn og legge den i postkassen som en gave barnet ditt får når smokkene er fjernet, foreslår Aanderaa.

10 råd når barnet skal slutte med smokk

  1. Forbered hendelsen godt, snakk med barnet om å slutte.
  2. Hvis barnet er veldig avhengig av smokken ved innsovning, kan det være smart å slutte på dagtid først.
  3. Hjelp barnet med å forestille seg en hverdag uten smokk – hvordan blir det? Sett ord på det.
  4. Samarbeid gjerne med barnehagen om ”prosjekt smokkeslutt”. Barn har gjerne andre barn som rollemodeller, kanskje noen i barnehagen nettopp har sluttet?
  5. Velg ev. ut 1-3 situasjoner hvor det fortsatt skal være lov med smokk, for eksempel i bilstolen eller når barnet blir lest for om kvelden.
  6. Gi masse positiv oppmerksomhet for alle fremskritt. Snakk heller om at barnet klarte en halv natt uten smokk, enn at det måtte ha en halv natt med…
  7. Finn noen eller noe som alle smokkene kan doneres til.
  8. En koseklut eller lignende kan være en god erstatning for smokken.
  9. Gi barna ekstra mye kos og nærhet i overgangsfasen.
  10. Ikke gi opp selv om dere ryker på en smell eller fem!

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer