Kategori:

Barnehagebarn

Tips til gode barnebøker

Å lese bøker er viktig for barns utvikling – se ekspertenes tips til de beste barnebøkene!

Tips til gode barnebøker
Det er mange fordeler ved å vekke leselysten tidlig hos barna. Foto: iStock

Både egenlesing av bøker og det å bli lest høyt for er utelukkende positivt for barns utvikling. Det fremmer kommunikasjons- og språkferdigheter, fantasi og kreativitet. I tillegg vil en rolig stund med en bok i fanget redusere stress og bidra til økt konsentrasjonsevne. Vi har spurt to eksperter på barnelitteratur om deres beste tips til gode barnebøker som kan underholde, støtte, utvikle og hjelpe!

Lytt og les over 1000 bøker!

  • Få tilgang til fantastiske, interaktive barnebøker.
  • Prøv gratis i 2 uker.
  • Plusstids lesere får hele 30% avslag etter prøveperioden!
  • Vanlig pris er 89 kroner måneden. Du som leser av Plusstid betaler bare 59 kroner måneden.
  • Det er ingen bindingstid så du kan avslutte abonnementet når du vil.

KLIKK HER FOR Å KOMME I GANG

Bokeksperter
Litteraturviter Elin Fjøsne og bibliotekar Gjertrud Øvland.

Gjertrud Øvland er tidligere norgesmester i litteraturformidling og utdannet bibliotekar i tillegg til Nordisk årsstudium og Drama og teaterkommunikasjon. Hun har jobbet 16 år på Deichman i Groruddalen, og har tre barn. Favorittboka da hun var 10 år var “Julias reise” av Bente Lohne.

Elin Fjøsne er utdannet litteraturviter, med master i engelsk litteratur og årsstudium i biblioteksfag. Hun har jobbet tre år på Deichman Nydalen. Favorittboka da hun var 10 år var “Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende.

Gode barnebøker

Hvem-serien – Stina Wirsén (2005-2016). Passer for 3-5 år 
Hvem-serien tar for seg små og store hverdagsproblemer, som f.eks hvem som er søtest, hvem som bestemmer og hvem som er bestevenner. Persongalleriet består blant annet av den gule katten, den rosa bamsen og kaninen. Tegningene er utrolig søte og uttrykksfulle, og teksten er enkel og følger en barnlig logikk og rettferdighetssans. Disse bøkene er kjempefine innganger til diskusjoner om forskjellige temaer som opptar barn.

Billie Ve – Julia Lossius Kahrs (2014). Passer for 8-10 år
Billie Ve synes verden kunne tatt litt mer hensyn til henne. Hun er faktisk mest sannsynlig veldig syk kanskje. Men så en dag blir lyset borte og når det kommer tilbake igjen er Billie i et alternativt univers der det finnes forferdelige grimarer. Billie blir tvunget til å møte sin egen frykt og fordommer for å finne veien hjem.
Morsom og spennende bok om utenforskap, om å ville bestemme over seg selv og om å finne sin egen styrke istedenfor å fokusere på en innbilt svakhet.

Snillionen – Arnfinn Kolerud (2017). Passer for 10-12 år
Hva gjør penger med oss?  Frank og moren hans vinner fjorten millioner. Moren vil gjerne leve som før, men det viser seg å være umulig når alle vet hvem som har vunnet. Hun lover en million til den i bygda som er snillest, noe som fører til at folk blir latterlig snille. Det forekommer også juks.
Boka stiller spørsmål ved om det går an å være upåvirket av penger, enten man har mye, eller for lite. Her er det mye morsomt, men også noen triste scener.

Hest, hest. Tiger, tiger – Mette Eike Neerlin  (2017). Passer for 12-15 år
Honey har lært å klare seg selv fra hun var ganske liten. Hun har en storesøster som er psykisk utviklingshemmet som tar mye av oppmerksomheten. Faren til Honey er så godt som fraværende. En dag tror noen at Honey er barnebarnet til en døende mann, og det utvikler seg et vennskap mellom disse to. Dette er et godt portrett av et barn som ikke har det så godt hjemme.

Morsomme barnebøker

Gorm er en snill orm – Camilla Kuhn (2013). Passer for 4-8 år
Gorm er en huggorm, men ikke en sånn som jakter og biter folk i foten. Han er en snill orm som jobber på apoteket og passer naboens katt. Men boksemat er dyrt og en dag Gorm er veldig, veldig sulten kommer det en mus til apoteket. Gorm vil ikke skade den, så han lukker øynene litt og når han åpner dem er musa borte.
Utrolig morsom billedbok om selvbedrag og hvor vanskelig det kan være å være snill hele tiden. Fantastiske illustrasjoner!

Den umulige sykkelen – Arne Svingen (2016). Passer for 8-10 år

Bodrik vil ikke lære å sykle, så når faren sier: “Ok, da, så får vi sette sykkelen i garasjen ei stund!”, bestemmer Bodrik seg for å sette den i farmors garasje. For å komme dit, møter Bodrik mange hindringer, andre barn som vil sykle med ham, og en sykkeltyv som dessverre blir stoppet av politiet. Det er en begivenhetsrik og morsom reise vi får være med på.

Milla bestemmer – Selma Aarø Lønning (2016). Passer for 9-12 år
Etter å ha klaget på foreldrenes service, får Milla lov til å bestemme alt hjemme. Selvfølgelig er det befriende å endelig få smågodt til middag, men foreldre kan bli forunderlig gretne når de ikke får søndagsegget sitt, eller salmalaks. Og hva gjør Milla når mamma nekter å dele pastillene sine med alle på jobb? Her er det mange morsomme situasjoner som vil more hele familien.

Anton og andre uhell – Gudrun Skretting (2016).  Passer for 10-13 år
Anton er 12 år når han får vite at han er resultatet av et sprukket kondom. Han føler seg dermed ansvarlig for å gi faren sin det livet han tror faren egentlig kunne tenkt seg. Bestevennen Ine er sikker på at alle menn vil ha en kjæreste og de bestemmer seg for å velge et sjekkemarked der det ikke er så stor konkurranse: Strikkekurs. Dette utløser en rekke hendelser som Anton absolutt ikke kunne forestilt seg.
En veldig morsom bok full av dobbeltbetydninger og misforståelser. Anton prøver å navigere i en verden han ikke forstår. Om kjærlighet, vennskap, livet og det å gå fra et uhell til å bli selve meningen. Første bok i en serie.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Gode barnebøker om døden

Jeg er Døden – Elisabeth Helland Larsen (2015). Passer for 3-6 år 
En utrolig vakker billedbok der døden, i form av en jente, sykler rundt og observerer verden. Med enkle ord fortelles det om døden, om når man dør og at det er mange grunner til dette. Døden settes i en naturlig sammenheng med livet og naturen. Ufarliggjør det ukjente. Det finnes også en søsterbok som heter «Jeg er Livet».

Plystre på Tella – Anna Fiske (2016). Passer for 6-10 år
Hunden Tella bor i samme gate som Anna. Tella logrer med hele kroppen og kommer alltid når man plystrer. Selv den sureste mannen i gata smiler til Tella. Men så blir Tella påkjørt og dør.
En fin liten tegneserie om å takle savn og sorg når noen man er glad i blir borte.

Brune – Håkon Øvreås (2013). Passer for 8-12 år
Rune har nettopp mistet bestefaren sin, men han vil ikke snakke om det med noen. Noen store gutter ødelegger hytta som han og vennene har bygd. Rune blir dermed til sin egen superhelt, Brune, og drar ut på tokt. Morgenen etter er syklene til de store guttene malt brune.
Denne boka klarer å kombinere det å handle om noe så alvorlig som sorg, samtidig som den er fantastisk morsom, særlig når vennene hans Atle og Åse etterhvert også blir til superhelter. De har fått sine egne bøker, “Svartle”(2015) og “Blåse”(2018), som også anbefales.

Gode barnebøker om følelser

Brage tenner så det brenner – Robert Starling (2017). Passer for 3-6 år
Brage er en liten drage som blir skikkelig sinna når andre bestemmer hva han skal gjøre. Middagen svis, fotballmål reduseres til aske og snart er det ingen som vil være sammen med Brage lenger. Heldigvis har mamma noen triks som kan hjelpe Brage til å roe seg ned.
En morsom billedbok om å lære seg å kontrollere sinnet sitt. Veldig søte tegninger og sikkert mange som kan kjenne igjen både seg selv og barna sine i Brage.

Liten – Stina Wirsén (2016). Passer for 3-6 år
Liten bor sammen med Ene og Andre. Ene og Andre krangler mye, og når Ene går blir Liten alene igjen med Andre. Andre som ikke en gang kan ta vare på seg selv. Heldigvis finnes barnehagen der Store jobber. Og Store hører på Liten og ringer de som kan hjelpe til så Liten får et godt hjem. En utrolig vakker bok om omsorgssvikt. Nydelige illustrasjoner og enkelt språk. En inngang inn i vanskelige samtaler med små barn som opplever vonde hjem.

Hvor skal kattene bo – Torill Kove (2018). Passer for 6-10 år
Mannen og damen blir forelsket og adopterer to katter. De flytter sammen alle fire og blir en liten familie. Men så blir mannen og damen uvenner og flytter fra hverandre. Kattene vil ikke skille lag, men heller ikke miste et menneske. Hvor skal kattene bo?
En nydelig billedbok om hvordan det er for de minste når de største ikke vil være sammen lenger. Her er det ingen tekst, kun bilder, så man kan skape historien selv. En flott inngang til samtaler om skilsmisse, sett fra barnets synsvinkel.

Billie – avgang 9.42 til mitt nye liv – Sara Kadefors (2017). Passer for 12-14 år
Billies mamma klarer ikke lenger å ta vare på henne, og Billie havner i fosterhjem. Det er ikke alltid lett å få ny familie, og nye regler å forholde seg til.  Det er lett å bli veldig glad i både Billie og familien, som på mange måter trenger Billie like mye som Billie trenger dem.

Gode barnebøker om vinter, vår sommer og høst

Snart sover du: Et års godnatt – Haddy N’jie (2016). Passer for 3-7 år
En vakker billedbok skrevet på rim, der vi blir kjent med årstidene og deres reise gjennom året. Nydelig illustrert av Lisa Aisato.

 

Emma og Isak : skattejakt og skurkestreker – Helene Nagelhus (2017). Passer for 8-12 år 
Emma og Isak er tvillinger og bor på en gård sammen med mor, far og bestemor.  Vi følger dem et helt år av livet deres, og blir med på hverdagslivets opp- og nedturer. De redder revunger fra den sinte naboen, og de finner bestemors lenge tapte smykke. Det er små, avsluttende og veldig koselige historier som passer godt til høytlesning.

Gode barnebøker om mobbing

Kunsten å møte en bjørn – Camilla Dahle Otterlei (2015).  Passer for 3-6 år 
Alf går i barnehagen, en dag begynner en ny gutt på hans avdeling. Han er stor og sterk og vil bestemme alt. Alf synes han minner om en bjørn. Alf spør pappa hva man skal gjøre hvis man treffer en bjørn, og pappa svarer at man må spille død, ingen kan flykte fra bjørner. Men det hjelper ikke å spille død når den nye gutten begynner å mobbe. Heldigvis har farmor et helt annet syn enn pappa på hva man gjør med bjørner.
En veldig fin billedbok om mobbing i barnehagen, og om voksne som gir råd uten egentlig å skjønne hva barnet spør om. Happy ending.

Monsteret i natten – Mats Strandberg (2017). Passer for 8-12 år
Frank Sten er den gutten som ingen kommer i bursdagen til. Å være alene i friminuttene er bare fint, for da er det ingen som plager ham. En dag blir Frank bitt av en liten hund, og etter det blir han selv til en hund. Ryktene begynner å svirre i den lille byen Yrred.
Boka klarer å beskrive det utenforskapet Frank kjenner på, på en veldig god måte, og er engasjerende men også underholdene.

Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn – Bjørn Ingvaldsen (2017).  Passer for 9-12 år Lydighetsprøven
Alvis er 12 år og bor sammen med mammaen sin. De andre barna kaller ham for Alvis Piss og lurer ham til å gjøre dumme ting. Derfor leker Alvis bare med småbarna. En dag flytter Alvis og moren til hennes nye kjæreste, Duncan. Det tar ikke lang tid før Duncan begynner å slå. Og en dag stopper han ikke før det er for sent.
En brutal, vakker og trist bok om et barn som ikke får plass og som ikke blir sett. Det er Alvis selv som forteller historien. En viktig og engasjerende bok om et utrolig vondt tema.

God barnebok om kroppen

Samira og skjelettene – Camilla Kuhn (2014). Passer for 3-9 årSamira og skjelettene
Når Samira finner ut at alle har ekle bein inne i kroppen, synes hun at det er utrolig ekkelt. Hun vil ikke holde bestevennen i hånda lenger, for inni den, så er det jo ei stygg skjeletthånd, og hun klarer ikke å la være å se for seg at alle har et helt skjelett inni seg. Mamma har en løsning som kan få Samira på bedre tanker. Det er flotte tegninger, og du begynner å tenke over alt kroppen vår består av.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

God barnebok om samer

Ante-Mattis og Rambo : De uslåelige på vidda – Anneli Klepp (2017). Passer for 9-12 år
Det er noe veldig galt ute på vidda. Reinsdyrene dør, og ingen kan forklare hvorfor. Ante-Mattis og hunden hans, Rambo, sniker seg med når de voksne drar ut for å finne årsaken. Ante-Mattis har lært seg å snakke med alle slags dyr, og det kommer godt med når de oppdager en mistilpasset moskus midt ute på vidda. I denne boka er barna kloke, og de aller fleste voksne litt dumme, og det er veldig morsomt.

Kilder: Elin Fjøsne og Gudrun Øvland

Tips til leseglede:

  • Lag rammer for en god lesestund
  • Still barnet spørsmål om innholdet
  • Les med innlevelse.
  • Sjekk forskning.no for mer informasjon og tips