Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Slik får barnet venner

Vennskap er en av livets store gleder. Lurer du på hvordan barnet ditt skal få venner – eller hvordan lære å være en god venn? Barnehagepedagogen gir råd.

to jenter som er venner
Eksperten mener det er alles ansvar for å invitere andre inn i lek og passe på at ingen blir gående alene. Foto: iStock

Har barnet ditt venner, vil det styrke selvbildet. Det er ikke dermed sagt at man må mange venner. Å ha én god venn holder for mange. Men vennskap kan også være problematisk.

Kjersti-Fosskaug

Kjersti Fosskaug, har jobbet i barnehage i over 15 år. Hun jobber nå med utviklingshemmede på dagsenter i Unicare BAB.

Hun var tidligere pedagogisk leder på Nerdrumshagen barnehage i Fet kommune og har jobbet i barnehage i over 15 år. Hun har også erfaring fra barnevern, barneverninstitusjon og skole.

– Det er forunderlig og litt skremmende å se hvor langt ned i alder barn er i stand til å stenge hverandre ute fra lek – og hvor effektive de er i måten det gjøres på. Jeg har sett toåringer drive med det, sier Kjersti Fosskaug.

Kjersti tror slik ufin oppførsel skyldes menneskenaturen. At det er slik vi er. Men understreker at det er vi voksne som må lære barn hvordan man oppfører seg mot hverandre.

Les også: BARNEOPPDRAGELSE: BARN OG HØFLIGHET

– I barnehagen handler det om å jobbe med gruppedynamikk og relasjoner. Det handler om forventninger til  hvordan vi oppfører oss – det at alle har ansvar for å invitere andre inn i lek og passe på at ingen blir gående alene.

Den erfarne pedagogen påpeker at det å bli spurt om å bli med, er mye bedre enn å måtte spørre om å få lov til å bli med. I likhet med oss voksne speiler barn speiler seg i andre – og i hvordan vi blir møtt. Dette påvirker selvfølelsen.

– Hvis barnet hele tiden opplever å bli avvist og føler at de ikke er bra nok, blir det fryktelig vanskelig å være den som spør om å få bli med.

Det er viktig å skille mellom popularitet og vennskap. Noen barn blir sett på som populære fordi de for eksempel har mange morsomme leker de deler med vennene sine. Forklar barnet ditt at det å være populær ikke er viktig så lenge du har én eller flere gode venner som liker deg for akkurat den du er.

Tegn på at barnet ikke har venner

Hvis du lurer på om barnet ditt har venner, anbefaler Kjersti å rett og slett å spørre hvem ungen din leker med. Eller spør barnehagepersonalet hvis du er i tvil.

Unger som sliter med vennskap gir det til kjenne på ulike måter. Gutter har en tendens til å bli aggressive og vanskelige å ha med å gjøre. Jenter blir gjerne mer tilbaketrukket og deprimerte. Et annet tegn kan være at barnet ikke vil gå på skolen/barnehagen, eller presterer dårlig.

Les også: KJØNNSROLLER OG BARN: TØFFE GUTTEJENTER OG MYKE JENTEGUTTER

Snakk om det hvis du oppdager at barnet ditt er venneløst. Forklar at det ikke er noe galt i det, og finn en løsning sammen.

Kanskje dere kan invitere noen på filmkveld eller overnatting? Eller hva med å begynne med en aktivitet eller idrett sammen med andre barn?

– Det er en farlig diskusjon om barn som sliter med vennskap har spesielle kjennetegn. For det er lett å stigmatisere. Som samfunn er vi raske med å kommentere “jammen, han er så…” og legge skylden på barnet. Barn plukker opp dette. Vennskap handler om gruppedynamikk – og er de voksnes ansvar, i hvert fall i barnehagealder, sier Kjersti.

Hjelp barnet å få venner

Barnehagelederen mener det også er vårt ansvar å sørge for at barnet i kraft av seg selv ikke er så spesielt av det ikke har venner.

Vi voksne skal ikke gjøre barn spesielle ved å la barnet ta ansvaret for hvordan det er. Voksne må lære barn raushet og forståelse for at alle kan få være den de er og at det er bra nok.

Så hjelp barnet ditt å forstå hvordan det skal få være med på leken. De fleste barn observerer litt først, før det blir invitert med på leken enten ved å spørre, eller ved å få tilbudet. Pass på at barnet ditt ikke er den som hopper inn, forstyrrer og avbryter leken.

Har du et barn som ikke forstår hvordan lek fungerer, kan dere trene på det hjemme ved å leke sammen eller spille et spill. Da vil de fleste lære å vente på tur. Hvis barnet er litt eldre, kan du forklare at ikke alle barn liker hverandre – slik er det med voksne også. Og det er helt greit.

Si til barnet ditt at dersom én klassekamerat ikke vil være med å leke, kan det prøve å bli venn med noen andre. Forklar ungen din at det ikke er noe galt med han eller henne, og at det alltid finnes andre som vil være leke.

Kjersti påpeker at vennskap også handler om forventninger – forventninger om at barnet ditt er en god venn og oppfører seg bra mot andre.

– Selv små barna klarer dette hvis de hele tiden blir minnet på det og har fokus på at ingen skal gå alene. 

Les også: BARN OG FORELSKELSE

Bursdag = innafor/utafor

Ifølge Kjersti er barnebursdager, og hvem som inviteres eller ikke, den største måten å ekskludere på. Hun understreker at det er foreldre som skal bestemme hvem som skal inviteres.

Bursdagsinvitasjoner er mamma og pappas ansvar.

– Det er ikke barnet som skal bestemme det. Si “jeg skjønner at du kranglet med Marte i går, og at du ikke vil at hun skal komme i bursdagen din, men det er det jeg som bestemmer.”

Hun anbefaler å invitere  de som utgjør en naturlig gruppe, så ingen blir utestengt. Det kan være alle jentene, alle guttene, eller alle seksåringene som går på “hakkespett-gruppa”.

– Foreldre må tørre å være voksne, avslutter hun.

Hva du som forelder kan gjøre:

  • Øv: Tren på å vente på tur, og å være raus. Jobb også med det å ikke vær sjefete, men å la alle være med og bestemme.
  • Lær barnet om empati: Forklar hvordan det oppleves når noen sier slemme ting, når man ikke får være med på leken eller ikke blir invitert i bursdager. Empatiske barn får lettere venner fordi de er mer forståelsesfulle og inkluderende.
  • Vær bevisst: Barn ser opp til foreldrene sine: Er du en god rollemodell? Vær positiv og snakk godt om andre mennesker.
  • Ta voksenrollen: Hvis du ser at et barn blir holdt utenfor i klassen eller i nabolaget, bli med i leken selv og inkluder barnet. Snakk om hvordan det er å være utenfor sammen med ditt eget barn, og spør om dere kanskje skal invitere han eller henne hjem på middag. Du kan gjerne følge med litt på hva som foregår på barnets hjemmefront (er det grunn til bekymring? Ta kontakt med lærer eller barnevernet).
  • Vær gjestfri: Inviter andre barn med hjem. Ha oversikt over hvem ungen din er sammen med – og se hvem som kanskje trenger å bli invitert med hjem. Samarbeid med andre foreldre om å være den som inviterer. Noen ganger kan det være fint å bare invitere med ett barn, andre ganger flere.

Kilde: nrk.no, mamma.no og Kjersti Fosskaug