Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Derfor er bæsj så utrolig festlig

Syns familiens minste at ordene «bæsj», «tiss» og «promp» er det morsomste i hele verden? Fortvil ikke. Det er et sunnhetstegn.

Le sammen med barnet! Bæsjehumoren er et helt normalt utviklingstrekk. Foto: iStock

«Mamma er en bæsj! Hahahaha.» «Hva vil du ha på skiva i dag, da?» «Bæsj! Og tiss! Og promp. Hihihihi».

Lite kan få unger i en viss alder til å le så hemningsløst som tabuordene rundt kroppens funksjoner. Det er faktisk helt normalt, ifølge ekspertene.

Men hvorfor er det slik? Og bør vi le med dem?

Vi har spurt to eksperter, pluss en barnebokforfatter, først om hvorfor det er slik og deretter om hvordan vi foreldre bør håndtere morsomhetene.

Bearbeider tillærte normer

Barnelitteraturkritiker Guri Fjeldberg

Guri Fjeldberg har mastergrad i barnelitteratur. Foto: Privat

– Så lenge barnet er noenlunde normalt utviklet, tror jeg alle barn har en fase der de ler av sånt. Kall det gjerne en humoranal fase, sier Guri Fjeldberg.

Litteraturkritikeren med mastergrad i barnelitteratur forklarer at bæsjehumoren er del av det Freud kalte ventilhumor.

– Vi ler av ting som vi har lært er forbudt. Når barna lærer at tiss og bæsj og promp er noe de skal skjule og være litt flaue over, syns de også at det er utrolig gøy å le av det, sier hun.

Når vi etter hvert slutter å hikste av latter bare fordi vi selv eller andre sier «bæsj», henger det ifølge Fjeldberg igjen sammen med barnets utvikling.

– Ordene og temaet blir ikke morsomt for barnet før det har lært regelen. Men i begynnelsen strever det litt med å forholde seg til normen: Den sier jo at en del av deg selv er ekkel. Det krever bearbeiding, og humor er en viktig del av det. Når barnet har akseptert regelen og syns den er helt naturlig, syns det ikke lenger at bæsjehumoren er morsom, sier hun.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Hjelper barnet å meste

Også professor emeritus Sven Svebak ved NTNU beroliger foreldre: Bæsjehumoren er et helt normalt utviklingstrekk.

Sven Svebak er professor og ekspert på humor

Professor emeritus Sven Svebak. Foto: Privat

– Humor er klistret på erfaringer og viser hva vi er opptatt av. Tidlig i livet er de enkle biologiske prosessene i fokus. Kontroll over blære og tarm vinnes etter hvert. Da er de ikke lenger gjenstand for bekymring, og det vi mestrer kan vi spøke med, sier Svebak, som har forsket på menneskers humor i over 50 år.

Han legger til at latteren faktisk kan hjelpe barnet til å mestre tingene det bekymrer seg for. Som hva som går i potta.

– Tiss og bæsj blir en kilde til mye moro i den fasen da unger begynner å kjenne at de mestrer disse trivielle funksjonene, sier han.

Vil sjokkere foreldrene

Hva tror så forfatteren av en av de mest kjente bæsjebøkene, «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans», Werner Holzwarth? Også han trekker inn Sigmund Freud.

– Ifølge Freud går barn gjennom fem psykoseksuelle faser, hvorav en av dem, den anale, kjennetegnes av glede over å kontrollere tarm- og blærefunksjonene. Bare for moro, for å si det sånn. Jeg har imidlertid en annen teori, begynner han.

– Tiss og bæsj er tabu for voksne. Det er klissete, og noe du ikke snakker om. Og unger er smarte. De finner fort ut av det, og bruker det for å sjokkere eller gjøre de voksne, som ellers har kontrollen og er så suverene, flaue, fortsetter han, og avslutter:

– Holy shit, jeg tror det er svaret.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

Le gjerne med barnet

De færreste voksne deler barnets latterkuler om akkurat dette temaet. Sven Svebak syns likevel at vi godt kan le litt sammen med barnet.

– Husk at du selv var i den fasen av livet en gang. Og om du ikke husker den, så kan du i det minste anerkjenne humoren til barnet. Og du kan delta litt i leken, selv om den ikke er din egen humor. Det er alltid godt for barn å se at voksne kan leke med dem om ting som opptar dem. Humor er en variant av lek! Og vennlig humor er det beste uttrykk for nærhet og vennskap, sier han.

Han beroliger også alle bæsjetrøtte foreldre: Humoren kommer til å gå over, helt av seg selv.

– Det kan du stole ett hundre prosent på. Etter hvert er det helt andre tema som kommer i fokus. Foreldre trenger ikke bekymre seg. Det beste er å ta denne humoren som et tegn på at ungen sosialiseres inn i det gode samspill med andre mennesker, sier han.

Bæsjebøker gir et friminutt

Også Guri Fjeldberg syns godt vi voksne kan støtte opp om bæsjehumoren. Vi skal hvert fall ikke gjøre febrilske forsøk på å distrahere barnet når det har lyst til å låne «Bæsjefesten», «Alle som har en rumpe, liker å prompe» eller «Brødrene Bæsj og verdens mektigste hentesveis» på biblioteket.

– Å lese sånne bøker, typisk ventilhumor, gir barnet et slags friminutt fra forventningspresset barnet opplever om hvordan det skal oppføre seg. Og presset det legger på seg selv for å klare å mestre alle reglene, sier hun.