Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Kjæledyr til barn – dette bør du tenke over i forkant

Mye dressur og disiplin ligger bak en barnevennlig hund. Før du skaffer deg et nytt familiedyr er det viktig å tenke nøye over hva slags dyr som passer best til din familie.

jente med hund
Å vokse opp med dyr kan være positivt for barn, men man bør i forkant være klar over hva ansvaret innebærer. Foto: iStock

Uansett om du er på utkikk etter et burdyr eller en barnevennlig hund må beslutningen være nøye gjennomtenkt.

– Ikke glem at de fleste barn blir lei av dyr veldig raskt. De voksne må være klare over at det er de som har det endelige ansvaret.

Heidi Vileid Gärtner, barnevennlig hund
Veterinær Heidi Vileid Gärtner ved Dyrlegene i Norderhov. Foto: Irene Zeier

Heidi Vileid Gärtner er veterinær ved Dyrlegene i Norderhov med over 22 års erfaring i smådyrpraksis, hovedsakelig med hund og katt. Hun presiserer også hvor viktig det er at du forbereder deg godt og rådfører deg grundig om dyrets behov av mat og stell før du skaffer et kjæledyr.
– Det er lurt å tenke over hva slags interesser familien har og hva slags dyr som kan passe livsstilen, sier hun.

Barnevennlig hund og katt

Ønsker familien seg en barnevennlig hund, må dere ta hensyn til hva slags hund som passer hjemme hos dere. Hundens temperament og familiens tempo må fungere sammen. Sjekk med raseklubben og undersøk om rasen dere vurderer vil passe inn i akkurat din familie.

En hund krever mye, og du må legge mye energi i oppdragelsenKaja Rignes Efskind, Dyrevernalliansen

– Det er dessverre mange som skaffer seg hund uten å tenke gjennom det først, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

– En  hund krever mye, og du må legge mye energi i oppdragelsen for å få en barnevennlig hund som er tilfreds, både mentalt og fysisk.

Kaja Ringnes Efskind, barnevennlig hund
Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen

Vurderer dere katt, er det en fordel å bo på et sted som ikke er veldig trafikkert. De aller fleste katter ønsker og trenger å få gå ut. Husk også at dyret kan leve lenge. Mens hunder kan leve til de blir rundt 15 år, kan katter bli opptil 20 år. Dyrevernalliansen anbefaler at alle katter kastreres, chipmerkes, vaksineres, forsikres og følges opp av veterinær.
– I Norge er det en overflod av katter, sier Kaja Ringnes Efskind, og mange av disse mangler et eget hjem. Vi anbefaler å kontakte en omplasseringsorganisasjon i nærheten av deg om du vurderer å ta til deg en katt. De kan ha både kattunger og voksne katter.

Kjæledyr og barns ansvar

Ifølge lov om dyrevelferd §6 skal ikke foresatt «la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr», men det er også stor forskjell på hvor mye ansvar en 16-åring kan få for et dyr.
– Litt ansvar kan selv de minste barna få, men da må foreldrene følge med hele tiden, sier Kaja Ringnes Efskind.
– Et barn på fire år kan for eksempel være med på å gi mat. Et barn på syv år kan bli med på aktivisering for å få en barnevennlig hund, for eksempel ved å gjemme godbiter som hunden leter frem og leke med det. Eller enkel trening, som hoppelek med kanin, eller øve på enkle kommandoer med hund, som sitt, ligg, og hinderløype. Det er da viktig at foreldrene følger med, passer på og sier fra når det trengs. Får dere hund eller katt, så lær barna at de aldri skal klemme, dra i halen, sitte eller ligge oppå dyret eller legge seg i sengen til dyret.

Les også: BARN OG FØLELSER 

Barn tar etter foreldrenes holdninger, så det er viktig å gå foran med et godt eksempel. Synliggjør hvordan dere utvikler empati med dyret, og hva dyret liker og ikke liker.
– Barn kan for eksempel stelle buret, skifte vann, drive grunndressur hos hunden og i noen tilfeller gå tur med den. Husk at det alltid kan komme fremmede hunder byksende, og at barnet da må kunne håndtere situasjonen, sier veterinær Heidi Vileid Gärtner.

De mest familievennlige kjæledyrene

Dyr har behov som er tilsvarende våre. De trenger å føle seg trygge, få mosjon, spenning, mat, hvile og bli tatt vare på. Det er viktig å forklare barna at dyrene også kan kjede seg om de ikke får leke og være i aktivitet, og de blir triste og lei seg om de må være alene for lenge.

 – Det vanligste familiedyret i Norge er hund. Å vokse opp med en barnevennlig hund kan være veldig positivt, og mange barn etablerer en livslang kjærlighet til dyr på denne måten. Men en hund krever mye, og du må være villig til å bruke tid på både oppdragelse og turer, sier Kaja Ringnes Efskind.

Les også: ADFERDSPROBLEMER HOS BARN 

– En hund passer spesielt fint for aktive familier som er mye ute. Som et kosedyr til mindre barn kan rotter være bra egnet, sier veterinær Heidi Vileid Gärtner.
– De lever i et par år og er sosiale, smarte og kan lære mye, men de bør helst være to siden de er sosiale. Fugler kan også gi veldig mye selskap for en familie, men trenger mye oppmerksomhet og stell. Nesten like mye som en hund. Katter et spesielt fine familiedyr. Med en katteluke er de ganske selvstendige, men de skal ha daglig tilsyn.

Katt – et godt familievalg

– Ja, katt er ofte det beste valget for mange, sier Kaja Ringnes Efskind.
– Katten er som regel tydelig i språket sitt og på hva den ønsker og ikke. Det er viktig at foreldre lærer barna at når katten går bort eller gir andre signaler, så har den fått nok, poengeterer hun.

Det kan være lurt å tilbringe tid med en katt i forkant, for å sjekke om noen i familien er allergiske.

Mange skaffer seg kanin, hamster eller marsvin, og tenker at dette er fine dyr for små barn. Men kanin har et skjørt skjelett og liker ikke å bli holdt fast. Kaniner lever i tillegg lenge, opp mot ti år.
– En vanlig misoppfatning er at kaninen kan holdes i små bur og ikke trenger mye stimulans for å trives, sier Kaja Ringnes Efskind.
– Den trenger å gå fritt inne eller i en stor luftegård ute med tilhørende isolert hus. Skal dere ha kanin bør dere ha to, slik at den har en kaninvenn.

Les også: VALG AV KJÆLEDYR

Veterinær Heidi er enig i at kaniner ikke alltid er det ideelle for barnefamilier.
– Kaniner er sosiale og trives ikke alene. Det er også et typisk byttedyr og viser gjerne ikke at de er syke før det har gått veldig langt. Hamster er populære dyr til de minste, men de lever i ensomhet i naturen og er aktive om natten, så de har ikke akkurat høyest selskapsfaktor.

Noe annet å huske på når du vurderer burdyr, er at det gjerne både lukter og blir støvete rundt det. Og at du, som med andre dyr, må lære barnet å behandle det med repsekt og aldri herje med det.

De mest barnevennlige hundene

Hunderasene som er kategorisert som selskapshunder er de mest familievennlige, sier Kaja i Dyrevernalliansen. Dette er en sosiale raser som liker å være sammen med familien sin. Husk også at det er store forskjeller mellom individer av samme rase, og hunder preges av sitt levemiljø og eieren. Rasetilhørighet gir deg derfor bare en pekepinn på en hunds potensielle egenskaper som barnevennlig hund.

– Noen raser har sterkere vaktinnstinkt enn andre, eller de kan være striere og mer egenrådige, slik vi for eksempel ser hos terriere. Dermed er de mer utfordrende å dressere, sier veterinær Heidi Vileid Gärtner. Er ikke dressuren ordentlig på plass, kan det bli problematisk dersom hunden prøver å få høyere rang enn barna i familien.

Best egnet dyr for ulike bosituasjoner

Skal dere ha katt så er det en fordel å bo på et sted som ikke er veldig trafikkert, de aller fleste katter ønsker og trenger å få gå ut. Installer gjerne en katteluke så katten kan gå fritt ut og inn.

En hund skal luftes minst tre ganger om dagen, så det er en fordel å bo i nærheten av et godt turområde. Det er lurt å sjekke borettslagets policy til dyrehold og alltid passe på at dyret ikke er til ulempe for naboene, ved for eksempel å plukke opp etter hunden ute.

Det finnes flere tilbud om hundeleire for barn og ungdom. Dette kan være en super tilvennlig til dyrehold for familier som vurderer å få hund, og ønsker å lære mer om hva det innebærer.

Tenk på dette før du skaffer kjæledyr:

  1. At de voksne alltid har ansvaret.
  2. Å undersøke hva slags dyr som passer familiens livvstil og interesser, ofte langt frem i tid.
  3. Å undersøke hvilke behov dyret har for å trives, og om dere faktisk kan oppfylle alle.
  4. Kan dere finne et dyr som trenger omplassering?
  5. Vil bosituasjonen være egnet for dyret?

Fordelene ved en omplasseringshund:

  1. Ved å velge en omplasseringshund hjelper du en hund som virkelig trenger et nytt hjem.
  2. Du kan velge en hund som egner seg for deg og ditt liv, ettersom hundene er eldre og du derfor kan få informasjon om personligheten deres og hva de liker og ikke liker.
  3. Du slipper den utfordrende valpe- og pubertetstiden ved å velge en eldre hund, og hunden er vanligvis stueren.

Kilder: Mattilsynet, Dyrevernalliansen, veterinær Heidi Vileid Gärtner.