Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Tre mødre forteller: Dette skulle jeg visst før barnehagestart

Hvordan forberede deg til noe du og barnet ditt aldri har gjort før? Tre mødre forteller hva de kunne ønske de hadde visst før den lille startet i barnehagen for aller første gang.

Vanskelige følelser, sykdom og kostbart barnehagetøy er bare noen av tingene som kom som et sjokk for de småbarnsmødrene da barna skulle begynne i barnehagen.
Vanskelige følelser, sykdom og kostbart barnehagetøy er bare noen av tingene som kom som et sjokk for de småbarnsmødrene da barna skulle begynne i barnehagen. Foto: privat og Olga Shavrina.
Fillip, Albert og Adelheid Isdal Stokka på vei til barnehagen.

Da Fillip (t.h.) startet i barnehagen gikk han tre dager i uken, mens lillebroren Albert (t.h.) gikk fulltid. Mamma Adelheid Isdal Stokka så viktigheten av å ha et overgangsobjekt i form av en bamse, kos eller noe annet kjent fra hjemmet. – Det har hjulpet mine barn og vært en god trøst for dem.

En varm morgen i august 2016 gikk Adelheid Isdal Stokka (29) inn porten med sønnen Fillip (3,5). Han skulle være i barnehagen alene for aller første gang etter tilvenningen. Adelheid jobber selv i en barnehage og er godt kjent med rutinene og hvordan avskjeden bør gjøres, men at det skulle bli så følelsesmessig tøft var hun ikke klar over.

– Du leverer fra deg det kjæreste du har til en fremmed. Du kan ikke gjøre noe annet enn å stole på at de alltid vil gjøre det beste for barnet ditt, sier hun.

Vanskelig tilvenning

På forhånd hadde hun laget en avtale med de ansatte, at hun skulle være med inn på avdelingen for å se at han kom fint inn i leken. Etter et kvarter ga hun tydelig beskjed at hun måtte på jobb og han fulgte henne ut i garderoben for å si «ha det».

– Han strakte armene mot meg og ville bare være med meg. Da ga jeg ham en klem og sa at «mamma må dra på jobb og jeg er veldig glad i deg», forklarer hun.

Mens Fillip sto ved siden av personalet og gråt, gikk hun bestemt ut døren og bort til bilen. Da hun satte seg inn begynte tårene å trille. 

– Å gå fra barnet ditt når det gråter og bare vil til deg, er en helt forferdelig følelse. Det eneste jeg ønsket var å ta han med meg, men jeg visste at dersom jeg viste at jeg var usikker ble det bare verre for ham.

Med en dårlig følelse i magen kjørte hun til jobb, men det tok ikke lang tid før det tikket inn en melding på mobilen hennes. Der sto det at Fillip hadde det fint, han satt på fanget til en ansatt og leste en bok.

– Det var betryggende å vite at de vet hvordan de skal trøste og ta seg av dem. Det gjorde at jeg ble trygg på at de kom til å få en god relasjon til han.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Vanskelig å vurdere sykdom

Hvor vanskelig det var å bedømme om den lille var for syk til å dra eller ikke, var også noe som overrasket henne.

– Han hadde feber i går, men ikke i dag. Kan jeg da levere han i barnehagen? Jeg måtte bare stole på morsinstinktet og ha en åpen dialog med de ansatte. De er veldig flinke til å ta kontakt dersom det skulle være noe, sier hun.

Halvannet år senere var det lillebror Albert (1,5) sin tur til å begynne.

– Det var vanskelig med oppstart for han også, men det var lettere følelsesmessig for meg, da jeg var trygg på personalet på avdelingen. Jeg hadde også vært gjennom prosessen en gang tidligere og visste at det ville bli bedre etter hvert.

Fremdeles har hun dårlig samvittighet for at barna må være i barnehagen og får aldri hentet dem raskt nok.

– Våre barn har sjelden lange dager, da vi jobber forskjellig, men jeg kjenner på den dårlig samvittigheten hele tiden. Jeg tenker at de har det aller best med meg, selv om jeg vet at de har det fint der de er.

Kostnader til klær og utstyr

Celene, Aleah Christine og Nathalie er hjemme med mamma Karin Lunde.

Celene (t.v.), Aleah Christine og Nathalie (t.h.) begynte alle tre i barnehagen når de var to år gamle. Mamma Karin Lunde forteller at det ofte går bedre enn det mødre ser for seg før barnehagestarten. Foto: Privat.

Før Aleah Christine (6) skulle starte i barnehagen tok mamma Karin Lunde (25) henne med for å kjøpe sekk, drikkeflaske og ekstra sett med støvler. Hvor mye klær og utstyr de måtte handle inn på forhånd var hun ikke forberedt på. 

– Jeg skulle ønske jeg hadde forberedt meg bedre og kjøpt inn ting tidligere. Da kunne jeg for eksempel ha fordelt utgiftene på flere måneder og kanskje ønsket meg noe til jul og bursdag, sier hun.

– Jeg var student da hun startet og hadde et stramt budsjett jeg måtte forholde meg til. Hadde jeg begynt før kunne jeg ha fått tak i mer brukt. Det blir dyrt hvis du skal kjøpe alt nytt og det blir fort slitasje på ting i barnehagen.

Alt de kjøpte måtte merkes tydelig med navn. Hvor mye som måtte merkes og hvor mange navnelapper det gikk med var noe som overrasket henne. I ettertid ser hun at hun kanskje burde hatt et bedre system for hvordan hun skulle gjøre dette.

– Jeg burde ha merket klærne og tingene etter hvert som jeg handlet. Da hadde jeg sluppet å sitte i flere timer kvelden før. Lappene burde også ha blitt kjøpt inn tidligere. I starten skrev jeg på klærne med sprittusj og det fungerte ikke så veldig bra.

Var overbeskyttende

Karin ser nå at hun har vært litt overbeskyttende ovenfor Aleah Christine og bekymret seg unødvendig mye i forkant. Hun likte for eksempel ikke tanken på at datteren ikke skulle kjenne noen av barna på avdelingen da hun startet. Så de avtalte å møte noen av dem på forhånd. Det anbefaler hun andre å gjøre.

– Jeg har alltid følt at jeg måtte passe på henne hele tiden og var redd for hvordan det kom til å gå når det var så mange barn og få voksne. Jeg var blant annet redd for at hun skulle putte steiner i munnen, men jeg har skjønt at jeg har undervurdert hva hun egentlig kunne. De voksne følger godt med dem.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer

Var vanskelig å gi tilbakemeldinger

Da eldstemann Patrick (13) startet i barnehagen kunne mamma Yvonne Jensen (32) ønske hun visste at det var greit å gi beskjed hvis det var noe de ikke var fornøyd med.

– Jeg var veldig usikker som mamma den gang og syntes det var vanskelig å si ifra. Jeg hadde ikke lyst til å være den klagete og masete mammaen som var misfornøyd med alt, sier hun.

Ofte når hun hentet sønnen var det ingen av de ansatte som kunne fortelle henne hvordan han hadde hatt det eller hva han hadde gjort den dagen. Det ga henne en dårlig følelse i magen.

– Etter at jeg fikk flere barn har jeg blitt tryggere på meg selv og i dag hadde jeg aldri godtatt det. Nå ser jeg at de bare blir glad hvis vi sier ifra dersom det er noe vi synes ikke fungerer og vi ønsker at de skal gjøre det samme med oss, sier hun.

Yvonne Jensen, Gabriell, Emma Sofia, Patrick og Roy Høgås på tur.

Yvonne Jensen (t.v.), Gabriell, Emma Sofia, Patrick og Roy Høgås har gode minner fra barnehagen. I dag er det bare yngstejenta som fremdeles går der. – Jeg skulle ønske jeg visste at vi ikke trengte all verdens med utstyr til de minste. Her i nord er det begrenset hvor lenge de kan være ute på dagtid. Foto: Olga Shavrina.

Var ikke forberedt på at det skulle bli så mye sykdom

Yvonne skulle ønske noen hadde advart henne om hvor mye sykdom det blir det første året, og at det kunne være smart å ha klart termometer og paracet.

– Er du uheldig kan du risikere å måtte være hjemme med sykt barn en dag i måneden. Har du flere barn smitter også disse hverandre. Det kan være lurt å være mentalt forberedt på dette, og spesielt det at vi som foreldre også fikk alle disse barnesykdommene.

Av en søskenflokk på tre er det i dag bare Emma Sofia (1,5) som går i barnehagen, da storebrødrene Patrick (13) og Gabriell (9) går på skolen.

– Det er tøft å skulle gi ansvaret til noen du ikke kjenner, men husk at det blir bedre med tiden. Jeg kunne ønske noen hadde sagt til meg at du ikke gjør noe galt når du leverer selv om det noen ganger føles slik, sier hun og forsetter:

– I starten klaget jeg mye til venner og snakket med andre som hadde det som meg. Det ble lettere for mammahjertet da jeg skjønte at jeg ikke var den eneste som hadde det kjipt, og at barnet mitt hadde det like gøy som jeg hadde det vanskelig.

7 gode tips til barnehagestarten

  • Husk å kjøpe inn alt det du trenger av klær, utstyr og leker, og merk det tydelig med navn.
  • Det kan være lurt å ha to av for eksempel koseteppet eller kosebamsen slik at du har en i barnehagen og en hjemme. På den måten unngår dere at den blir glemt igjen.
  • Lek i barnehagen etter stengetid slik at barnet blir kjent med uteområdet før den starter.
  • Si tydelig hadet til barnet. Når du har gjort det er det viktig å gå for å vise at du ikke er usikker og at det er helt trygt der.
  • Senk skuldrene og pust med magen. Det er som regel foreldrene som har det verst. De ansatte vet hvordan de skal ta vare på barnet og vil bare det beste for dem.
  • Ikke vær redd for å si ifra hvis det er noe som føles feil.
  • Føler du at barnet ikke er helt klar så bruk litt lenger tid på tilvenningen. Da går det ofte enklere og barnet vil trives bedre.