Kategori:

Barnehagebarn

Kategori:

Barnehagebarn

Barn og separasjonsangst

Å starte i barnehagen er ikke alltid enkelt, verken for barn eller foreldre. Slik får dere en myk overgang til en ny fase.

Liten jente med blondt hår, står ute, håret dekker deler av ansiktet hennes
Foto: Laura Aziz

Å bli atskilt fra mamma og pappa er en del av barnas utvikling. Det kan også være tøft for foreldrene – det er ikke lett å forlate et gråtende barn.

Kjersti-Fosskaug

Kjersti Fosskaug, har jobbet i barnehage i over 15 år. Hun jobber nå med utviklingshemmede på dagsenter i Unicare BAB.

Hun var pedagogisk leder på Nerdrumshagen barnehage i Fet kommune og har jobbet i barnehage i over 15 år. I tillegg har hun erfaring fra barnevern, barneverninstitusjon og skole.

– Når barn begynner i barnehagen, går de fra den trygge verden de kjenner. Det er skummelt og helt naturlig å reagere, sier Kjersti Fosskaug.

– Jeg vil ikke bruke ordet “angst”, det er en psykologisk term, en diagnose. Men her kan vi bruke “separasjonsangst” som en sekkebetegelse for vanskelige følelser mange barn opplever når mamma eller pappa skal gå, bemerker hun.

Separasjonsangst og barnehagen

Separasjonsangst oppstår som regel når barnet er syv-åtte måneder gammel, og blir sterkest ved 12-18-månedersalderen. Mange barn begynner da i barnehagen, noe som kan gjøre situasjonen vanskelig for både foreldre og barn.

– Det er logisk nok mest utbredt blant de minste.

De må lære at mamma og pappa kommer tilbake. Den dagen de forstår det, er mye gjort.Kjersti Fosskaug

Ved toårsalderen er barnet i stand til å bygge opp indre bilder, symboler og forestillinger – de kan forstå at mamma og pappa faktisk kommer tilbake, og er ikke avhengig av å ha dem i umiddelbar nærhet hele tiden. Når barnet blir tre år går det som regel helt fint å skilles fra foreldrene.

– Det er vanlig at barn blir redde når foreldrene går, men det er er veldig individuelt hvor fort det går over. Noen barn bruker seks måneder, andre to dager eller mindre, påpeker Kjersti.

Hun forteller at det for enkelte barn går fint i tre måneder før det så plutselig blir veldig mange tårer når mamma eller pappa skal dra.

For selv om separasjonsangsten viskes ut med tiden, kan den gjenoppstå. Også eldre barn kan stå ved barnehageporten og gråte når foreldrene drar om morgenen.

Foreldre bør være mye til stede i starten, og gi barnet god tid til å venne seg til nye ansikter. Det er lettere for de små å håndtere følelsene sine når mamma eller pappa er til stede – da føles det mye tryggere.

Avskjed i barnehage

– Du må aldri gå uten å si “ha det” – for det er veldig mye verre og skremmende hvis barnet plutselig oppdager at du er borte, understreker Kjersti.

Separasjonsangst kan forverres hvis barnet får inntrykk av at du forsvinner helt plutselig.

Visst er det tungt å forlate et barn som gråter og klamrer seg til deg, men vit at ungen din ikke kommer til å gråte hele dagen – vanligvis går det kjapt over. Selve atskillelsen er vanskeligst.

– Det er vondt å forlate et gråtende barn, men foreldre må tåle det. Å gråte er sunt og gjør ingenting.

Når du skal gå er det viktig å ikke drøye. Ikke gjør for mye ut av tårene; snakk om hva som skal skje i barnehagen, gi en ”ha det”-klem og fortell hvem som kommer og henter.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer

Det er viktig å gjennomføre. Gå hvis du sier at du skal gå. Ellers blir barnet veldig usikkert. Så får du heller gråte en skvett selv når du har rundet hjørnet, trøster Kjersti.

Ikke gå i fella

Hun advarer mot å overføre egne følelser til barnet.

– Unngå å si at du selv synes det er veldig trist at dere ikke skal være sammen hele dagen eller at du kommer til å savne ham/henne masse.

Hun forteller at de rett som det er ringer foreldre for å fortelle hvordan det går hvis avskjeden har vært vanskelig.

– Det er jo ikke et godt bilde å ha med seg resten av dagen, at barnet ditt gråter, sier hun forståelsesfullt.

Kjersti har en sønn som nå er 22 år. Hvordan var det da han skulle begynne i barnehagen?

–  Jeg visste at han kom til å gråte, og sa til han på forhånd at det var helt greit at han gjorde det. Det handler om å tillate og anerkjenne følelser

Slik får du gode avskjeder:

– Vær glad og tøysete – din glede og positivitet smitter over på barnet. Finn på en morsom avskjedsfrase. For eksempel den klassiske ”ha det på badet, din gamle sjokolade”.

– Noen barn synes det er godt å ha med et objekt som minner dem om mamma og pappa. Ellers er smokk eller favorittbamsen en god trøst.

– Sett barnet i gang med en aktivitet før du går. Når du skal si ”ha det” kan aktiviteten virke distraherende, slik at ikke all oppmerksomhet er rettet mot avskjeden.

Genser i merinoull

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket, 100 % myk og kløfri merinoull.

Les mer