Skribent:
Kategori:

Bakst

Skribent:
Kategori:

Bakst

Melkerester

Visste du at det går an å fryse ned melkerester? Eller at melk veldig ofte smaker godt inntil en uke etter utløpsdato? I denne perioden egner melken seg perfekt til alt fra vafler til gjærbakst.

Melkerester
Har du melk som er utgått på dato i kjøleskapet? Lag noe skikkelig godt til kveldsmat! Foto: Familiematblogg

Svært mange av oss heller ut melken så fort den har passer “best før” datoen. Men det er ikke nødvendig. Så lenge du har hatt melken oppbevart i kjøleskapet på en temperatur mellom null og fire grader, er den holdbar mye lenger enn du tror. En undersøkelse gjort av Melk.no slo faktisk fast at melken var helt fin etter å ha stått åpnet i 40 dager i kjøleskapet! Skummet melk er gjerne den som holder seg dårligst, mens H-melk har mer fett som hjelper på holdbarheten.

Det gjelder å bruke sansene og sunn fornuft når du vurderer om melken fortsatt kan brukes. Lukt og smak på melken. Melk som er dårlig vil som oftest klumpe seg, og da må man som regel innse at slaget er tapt. Men fram til det er melk som er utgått på dato perfekt å bruke i alt fra gjærbakst til pannekaker, lapper og vafler.

Visste du foresten at det går an å fryse ned melkerester? Tint melk ser litt annerledes ut, men den kan fint brukes til bakst og annen matlaging som krever mye melk. Du bør bruke den fryste melken innen 6 måneder.

Boller av melkerester

Melk som er utgått på dato er perfekt å bruke i matlaging som krever mye melk, som f.eks. gjærbakst. Foto: Familiematblogg

Tid

120 min - 150 min

Porsjoner

ca 20 rundstykker

Nivå

Easy

Halvgrove rundstykker:

  • 700 gram hvetemel
  • 150 gram sammalt mel
  • 50 gram fersk gjær
  • 5 dl melk
  • 100 gram smør (temperert)
  • 2 egg
  • en god klype salt

Slik gjør du

  1. Ha mel, salt og egg i en bakebolle.
  2. Varm opp melken til ca 37 grader, og rør ut gjæren i den lunkne melken.
  3. Tilsett dette i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter.
  4. Mens deigen elter tilsetter du det tempererte smøret litt etter litt.
  5. Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving i ca 1 time.
  6. Bak så ut rundstykkene til ca 12 rundstykker som du legger på en bakepapirkledd stekeplate.
  7. Dekk så igjen med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 30 minutter.
  8. Pensle med sammenvispet egg og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø etc.. )
  9. Stekes på 240 C i 10-12 minutter.
  10. Avkjøl på rist.