Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Hvordan få sprø svor

Det er lite som smaker så godt som kombinasjonen av sprø svor og mørt, saftig svinekjøtt. Men hvordan få det til når det virkelig gjelder? Her får du tipsene!

Ribbe med sprø svor
Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul. Blir det sprø svor på ribba i år? Foto: Familiematblogg

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren.

Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor og mørt, saftig svinekjøtt smaker fantastisk!

Knasende sprø svor….Nam! Foto: Familiematblogg

Det er enkelte forutsetninger som må være til stede for at svoren skal bli sprø:

1.For det første må ribba du kjøper ha et godt og jevnt fettlag. Det er fordi et godt fettlag gir høyere temperatur, og det er den høye temperaturen i fettet som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. Pass også på at ribba du kjøper ikke har et søkk i midten. Det kan lett fylles av fett og vann, noe som vil forhindre svoren i å bli sprø.

Rå ribbe med krydder

Det viktigste for å få til sprø svor er å kjøpe en ribbe med et tykt og jevnt fettlag. Dette er ikke tiden for å tenke på kostholdsråd. Mager ribbe er nemlig den sprø svorens verste fiende. Foto: Familiematblogg

2. Krydre ribba 1-3 dager før den skal stekes. Saltet vil binde vannet og er med på å gi sprø svor.

Salting av ribbe

Bruk grovt salt og kvernet pepper når du krydrer ribba. Foto: Familiematblogg

3. Dampe ribben godt først. Det gjør du lett ved å dekke over med aluminiumsfolie og fylle litt vann i langpannen første del av steketiden. På denne måten vil spekket gelatere, altså gå over til en mykere konsistens.

Ribbe under aluminiumsfolie

La ribba dampe med svorsiden ned og under aluminiumsfolie i ca 45 minutter. Ta den så ut av ovnen. Foto: Familiematblogg

4. Når du steker ribba må flytende fett og sjy som siver ut av ribba dreneres bort fra ribba. Hvis dette blir liggende oppå ribba vil du aldri få sprø svor. Det er derfor det er viktig å lage en svak forhøyning på midten av ribba. Da vil fettet dreneres under stekingen.

Denne forhøyningen kan du enkelt lage ved å plassere en liten ildfast skål eler asjett midt under ribba, eventuelt kan du krølle sammen aluminiumsfolie til en liten ball og plassere den midt under ribba. I alle tilfeller vil ribba nå bli høyere på midten, noe som sørger for at kjøttsaften renner bort og at svoren vil tørke ut, noe som danner et perfekt utgangspunkt for sprø svor.

Forhøyning lages av sammenkrøllet aluminiumsfolie

Foto: Familiematblogg

Ribbe

Når du sørger for en forhøyning på midten av ribba, vil fettet renne ned, noe som øker sjansen for å få sprø svor betraktelig. Foto: Familiematblogg

4. Mot slutten av steketiden trenger du høy varme for å sette igang poppingen av svoren. Sett ovnen på maks varme og dra krakken bortåt ovnen og sitt å sjå. Snart skjer det vi alle drømmer om. Svoren popper! God Jul!

Ribbe i ovnen

Hvis du mot formodning ikke skulle få sprø svor på denne måten, kan du sette ribba øverst i ovnen under grill eller maks overvarme. Dekk da til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent. Foto: Familiematblogg

Hvordan steke ribbe?

Skal du steke ribba på tradisjonell måte eller langsteke den? Hva lønner seg?

Les mer her.

Ribbe i ovn

Det er lite som gir så julestemning som lukten av en ribbe som står og godgjører seg i ovnen. Men hvilken stekemetode bør du velge hvis du vil være sikker på at ribba skal bli vellykket? Foto: Familiematblog

Hvordan krydre ribbe?

Det viktigste du må huske på når du skal krydre ribba, er å begynne i tide!

Les mer her.

Ribbe som saltes

Hva slags smaker ønsker du på ribba? Naturell? Julekrydder? Eller hva med chili og hvitløk? Foto: Familiematblogg

Ribba er servert

Foto: Familiematblogg

Ribbe med tilbehør

Ribbe smaker nydelig med surkål, rødkål, sennep og tyttebær. Foto: Familiematblogg

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer