Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Alt du må vite om sprukne hæler

Hvorfor får vi sprukne hæler, hvordan kan vi unngå det – og hva bør du egentlig gjøre hvis du først har gått på en lei hudsprekk?

Hvis sprekken skyldes at huden er tørr, kan du nok komme langt med egenpleie. Men hvis huden er hard, bør du nok søke profesjonell hjelp. Foto: iStock

De fleste av oss har opplevd det en eller annen gang: At huden bakpå hælen deler seg i to, med en rød og smertefull kløft i midten.

Sprukne hæler er heldigvis ikke farlig. Men det er vondt som fy – og egentlig helt unødvendig.

Hvorfor får vi sprukne hæler?

Det kan være to grunner til at huden på hælen sprekker opp, forklarer Veronica Anseth, fotterapeut ved Tone Lise Akademiet. Den vanligste årsaken er at du går med feil sko samtidig som du har svært hard hud under føttene. Den andre grunnen er at du har veldig tørr hud på beina.

Fotterapeut og faglærer Veronica Anseth

Veronica Anseth er faglærer i fotterapi.

– Sprukne hæler er aller mest vanlig om sommeren, rett og slett fordi vi da går mye barbeint og i sko med tynne såler, som ballerinasko. Dermed får vi lett hard hud. Hvis vi deretter går med sko med oppsving, slik som på en Birkenstock, vil kanten gjerne trykke rundt hælen, slik at det blir sprekker, forklarer Anseth.

Selv om tynne såler ofte er en del av «skyldbildet», kan hælen også sprekke opp i andre typer sko. Som fjellsko. Det opplevde Plusstids egen hudekspert Line Marie Krogsgård.

– Jeg fikk en skikkelig hælsprekk da jeg gikk over Besseggen. Fjellskoene var litt for store, slik at de gnisset mot hælen, forteller hun.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

Slik behandler du sprukne hæler

Da Krogsgård kom hjem fra fjellet, dro hun rett til behandling hos en fotterapeut. Det er også det beste rådet de to ekspertene har til andre som opplever sprukne hæler.

– Behandlingen avhenger litt av hva hælsprekken skyldes. Hvis det bare er tørr hud, kan du nok komme langt med egenpleie. Men hvis huden rundt sprekken er hard, bør du nok søke profesjonell hjelp, sier Veronica Anseth.

Hun beskriver de to behandlingene slik:

  • Ved sprukne hæler og hard hud, må den døde huden fjernes før det hjelper å smøre foten med fuktighet. Det er anbefalt å la en fotterapeut gjøre dette med skalpell.
  • Hvis hælsprekken kun skyldes tørr hud, som ser ut som et skjellag, vil du kanskje klare å file av dette laget hjemme. Husk imidlertid å ikke file for lenge på samme sted. I så fall vil nemlig huden bli varm og foten begynne å produsere ny hard hud for å beskytte seg. Når du har filt bort «skjellaget», smører du foten godt med en blanding av olje og krem. Tre gjerne en frysepose utenpå og ta på noen gode sokker. På denne måten får fuktigheten god tid til å trenge inn i huden, i stedet for å gå inn i sokkene, sengetøyet eller liknende.

Vær forsiktig til huden er leget

Selv om du mest sannsynlig kun trenger én behandling hos fotterapeuten – du kan trenge flere behandlinger med olje og krem, men dette kan du gjøre selv – er ikke hælen leget før sprekken er borte.

I mellomtida anbefaler Line Marie Krogsgård at du er forsiktig.

– Så lenge sprekken er der, kan det oppstå infeksjon eller soppangrep i den. I så fall vil du gjerne se at det blir rødt rundt sprekken. Derfor bør du være forsiktig med offentlige bad og garderober, for eksempel på treningssenteret, hvor du er mer utsatt for bakterier og fotsopp, forklarer hun.

Du kan selvfølgelig også sette et gnagsårplaster utenpå hælsprekken. Det vil lindre smertene. Men husk at det ikke løser problemet. Du bør derfor fortsatt følge behandlingsformene som er beskrevet ovenfor.