Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Verdens beste ribbe

Er du nervøs for å lage ribbe på julaften? Senk skuldrene. Følger du denne oppskriften garanterer vi mørt og saftig svinekjøtt, og ikke minst sprø svor!

Ribbe med sprø svor
Spenningen er til å ta og føle på hver eneste jul. Blir det sprø svor på ribba i år? Foto: Familiematblogg

Jeg husker fortsatt da pappa stod med skibrenneren over ribba i håp om å redde svoren som så altfor blek og trist ut. Resultatet ble ofte en mer svidd enn sprø svor, og en litt skuffet forsamling som prøvde å overbevise seg selv om at det ikke var så farlig med den svoren.

Men det er faktisk litt farlig med den svoren, fordi kombinasjonen av sprø svor smaker fantastisk sammen med mørt og saftig svinekjøtt.

Men hvordan får man det til når det virkelig gjelder? Da tyr man til matbloggeren Espen Nersveens fantastiske oppskrift på ribbe på Heiamat.no. Fordi den faktisk blir vellykket hver eneste gang man lager den, og etter vi begynte å bruke denne oppskriften tar vi det som en selvfølge at svoren blir sprø og at svinekjøttet blir mørt og saftig.

Les også: Mengde ribbe per person, Slik krydrer du ribbeSlik steker du ribbe,

 

 

Tid

60+ min

Porsjoner

8-10

Nivå

Easy

 • 500 gram tynnribbe pr.person
 • 2,5 dl kyllingkraft
 • 7,5 dl vann
 • 3 laurbærblad
 • 2 stjerneanis
 • 1/2 kanelstang
 • 6 nellikspiker
 • 6 hvitløksfedd
 • 1 tommefingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Slik gjør du

 1. Skal du servere ribba på julaften begynner prosessen kvelden 21 desember. Gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Pakk ribba inn i alminumsfolie og la den ligge i kjøleskapet til den store dagen.
 2. Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30 – må du starte ca kl 8 på morgenen. Sett ovnen på 180 grader (over og undervarme) Ribba legges med svorsiden ned i en stor ildfast form. Fordel krydder, hvitløk og ingefær i formen. Hell over kyllingkraft og vann. Legg alminiumsfolie over formen og sett den inn i ovnen. La stå i 45 minutter.
 3. Ta ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader. Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp.  Om du har et steketermometer stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba. Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Da skrur du opp varmen til 275 grader.
 4. Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe.
 5. La ribba hvile på kjøkkenbenken ca 45 minutter. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba.
Ribbe med produkter

Ribbe smaker nydelig med surkål, rødkål, sennep og tyttebær. Foto: Familiematblogg