Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Våre kokebok-favoritter

Mat må man ha – inspirasjon også! Vi har spurt tre mat-bloggere, en Michelin-kokk og en helt vanlig mamma om å dele sine kokebok-favoritter. Velbekomme!

Våre kokebok-favoritter
En god kokebok kan gi uendelig inspirasjon på kjøkkenet. Foto: iStock

Vidar Bergum er den matglade nordmannen som bor i Istanbul, blogger på Et kjøkken i Istanbul og er forfatter av kokeboka «Hummus & granateple».

1. Plenty – Yotan Ottolenghi 

Dette er en vegetarisk kokebok med moderne mat fra Midtøsten. Det er en fargerik og veldig inspirerende bok som legger vekt på gode råvarer og gode smaker. Jeg fikk et nytt syn på grønnsaker og belgfrukter etter at jeg leste denne!

2. The new book of Middle Eastern Food – Claudia Roden 

Dette er en bok som opprinnelig kom på 1960-tallet. Roden er kulturantropolog og i denne kokeboka har hun samlet oppskrifter og historier fra sine mange reiser rundt i verden. Dette er like mye en bok om kulturhistorie som om mat, og det er denne boka jeg kikker i når jeg skal lage en ny rett.

3. Tartine bread – Chad Robertson

Denne kokeboka er laget av mannen bak et kjent bakeri på vestkysten av USA, som har tatt opp tradisjonen rundt surdeigsbrød. Dette er en brødbibel for hjemmekokker så vel som profesjonelle kokker, og gir en grundig innføring i hvordan et surdeigsbrød blir til, hva du bør – og absolutt ikke bør – gjøre når du baker surdeigsbrød!

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer

Vibeke Klemetsen er Norges yogadronning, og vinner av Masterchef i 2013. I den nye boka «Sunn pasta, helt enkelt» viser hun hvor lite som skal til for å gjøre familiens favorittretter litt sunnere. Sunn mat står også høyt på lista når hun skal dele sine kokebok-favoritter.

1. Yogamat – Anna Gidgård og Cecilia Davidsson 

Denne kokeboka har jeg brukt mye og jeg har testet nesten alt i den. Næringsrik vegetarmat som får deg til å føle deg bra. Selvfølgelig ikke bare for yogiser, men for alle som er opptatt av å leve sunt og spise god mat.

2. Hverdagsmat for tarmens trivsel – Berit Nordstrand og Klaus Sonstad 

Jeg er skikkelig fan av både Berit og av tarmens funksjon og de siste årene har jeg gjort mye research på hvor viktig tarmen er for oss. Denne kokeboka viser deg hvordan du kan lage god hverdagsmat som er spesielt bra for tarmen, en viktig bok spør du meg

3. En skikkelig digg kokebok –

Hanne-Lene Dahlgren

Vil du spise mindre kjøtt og mer vegetar så er dette boka for deg. Hanne-Lene vil med denne boka prøve å få flere til å skjønne at man kan lage masse digg mat uten kjøtt og det har hun fått til med glans.

 

Kjersti Monsen er daglig leder for «Forbundet Frie fotografer» og en helt vanlig mamma til to jenter. Her er hennes favoritt-kokebøker i en hektisk hverdag.

1. Menn som baker brød – Sverre Gunnar Haga

Denne boka er egentlig samboeren min sin. Jeg elsker den for nå får jeg stadig hjemmelaget brød! Han liker å eksperimentere med ulike oppskrifter, og det er hele familien glade for!

2. Små spanske munnfuller. Tapas – Anette Odelberg og Margaretha Schildt-Landgren

Dette er en godt brukt kokebok som jeg brukte mye før vi fikk barn. Her er det mange gode småretter som er enkle å lage.

3. Min egen kokebok (med litt kakerøre på coveret!)

Dette er min egen kokebok der jeg har samlet oppskrifter gjennom hele livet. Her finner jeg blant annet pappas kalkunstuffing, morfars fiskegrateng og farmors suksessterte. Oppskriftene er håndskrevne og de minner meg om både mat, mennesker og livsfaser som er viktig for meg.

Yngve Ekern er journalist, matskribent og forfatter av kokeboka «Kjøttfrie dager». Han tror vi må trille fram mer enn erter for at mindre kjøtt-spising skal bli et varig skifte og ikke bare en trend. Her er hans grønne favoritter.

1. Grønnsakskokeboka – Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Dette er en stor og grundig kokebok som jeg anbefaler varmtDe to forfatterne er begge kokkeslasker det står respekt av, og her er det matnyttige tips til alle, enten du er av typen som til nå har nøyd deg med å overkoke en brokkoli i ny og ne, eller er en erfaren hobbykokk med grønne fingre.

2. Sykt godt – Mari Hult

Blant dem som går den rene veganske stien er Mari Hult en favoritt. Hun er Norges veggisdronning med bloggen vegetarbloggen.no, og med denne lekre utgivelsen gjør hun den kulinariske ekstremsporten fristende for flere enn fanatikere. Boken er en steg for steg-innføring, full av tips og oppskrifter som virker. Dette er debuten hennes, og oppfølgeren Sykt enkelt gjør det anda lettere å lage seg noen smakfulle måltider helt uten animalske innslag.