Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Andreas Viestad: Superenkel bønnesalat

Lag en nydelig bønnesalat på to minutter. Kombiner myke, milde bønner, saftig tomat, sprø løk, syrlighet fra sitron (eller sherryeddik) og krydder.

superenkel_boennesalat
Prøv denne fantastiske bønnesalaten! Foto fra boken "90 retter du må kunne"

En liten grønnsakrett eller salat som metter i en fei? Løsningen ligger der, i nederste skuff. En boks med hvite bønner. I seg selv er den ikke mye å skryte av. Men hvis man tenker på alle de gode middelhavsinspirerte bønnesalatene som finnes, og skreller bort nitti prosent av arbeidet som ligger bak disse, sitter man igjen med kokte hvite bønner, tomater, urter, olje og sitron. Er det middag, kan man kalle det tilbehør. Til lunsj er det en liten triumf.”

Dette skriver Andreas Viestad i boken 90 retter du må kunne. Her er oppskriften på hans superenkle og supergode bønnesalat.

Tilagningstid

2 - 6

Porsjoner

2-4

Nivå

Enkel

Du trenger:

  • 1 boks hvite bønner
  • 1-2 tomater, hakket
  • 1/2 løk hakket
  • 1/2 sitron
  • olivenolje
  • persille, e.l en blanding av persille og mynte
  • 1/2 ts chiliflak, e.l chilipulver
  • 1/2 ts hel spisskummen
  • 1/2 ts hel koriander
  • salt

Slik gjør du

  1. Åpne boksen med bønner.
  2. Skyll bønnene i et dørslag.
  3. Hakk tomater og løk.
  4. Bland bønner, tomat, løk, sitronsaft, olje og urter.
  5. Grovmal eller knus krydder. Hvis du har tid, er det godt å riste dem i en tørr stekepanne i 1 minutt.
  6. Krydre salaten, smak til med krydder og salt, eventuelt med sitronsaft.

Hvorfor? Fordi boksmat kan være noe mer enn bare en nødvendighet.

Tips! Skal du lage mye, bland hvite bønner og kikerter.

Boktips 90-retter-forside

90 retter du må kunne av Andreas Viestad.

Andreas Viestad jobber med mat hver dag. Han skriver om mat, reiser land og strand rundt og smaker og lærer om all verdens retter. Gjennom sine år som matskribent, tv-kokk og matformidler, er det noen retter han stadig vender tilbake til, retter han ikke klarer seg uten. Oppskriftene på disse rettene er samlet i 90 retter du må kunne.

Noen retter er klassikere alle har hørt om, andre er utviklet av Andreas gjennom lang prøving og feiling på kjøkkenet. Ingen krever spesialutstyr eller avanserte ferdigheter. Rettene er ekstra smarte, ekstra viktige eller bare simpelthen ekstra gode. Kan du disse, mestrer du det meste!

Utgitt av Cappelen Damm