Kategori:

Matpakke

Tag:
Kategori:

Matpakke

Tag:

Perfekte hverdagsbrød

Her får du bakermester Jonas Rod Jensens ultimate oppskrift på nydelig, sunt hverdagsbrød.

hverdagsbrød
Foto: Idun

Det er vidt forskjell på å røre sammen en deig for hånd og å bruke en kjøkkenmaskin. Mange oppskrifter er basert på gamle husmoroppskrifter. Den gamle regelen om å smelte smøret og røre ut gjæren i temperert væske gjelder ikke hvis du bruker en moderne kjøkkenmaskin, bemerker baker og bakermester Jonas Rod Jensen.

Jonas_Jensen-150x150

Baker og bakermester Jonas Rod Jensen.

Han har jobbet i bakerfaget siden 1998 og jobber nå som fagkonsulent for Idun.

Som bakere flest veier han alt når han baker brød.
Prøv selv – dette er hans favorittoppskrift på sunne hverdagsbrød til hele familien.

Perfekte hverdagsbrød

Tilagningstid

120 - 170

Porsjioner

2-3 brød

Nivå

Enkel

  • 500 gram fin siktet hvetemel
  • 250 gram sammalt hvete grov
  • 250 gram sammalt hvete rug grov
  • 20 gram salt
  • 20 gram fersk gjær grov type
  • 25-30 gram Melange
  • 100-150 gram fersk surdeig
  • 30-50 gram maltekstrakt
  • 600-620 gram vann
  • Øk vannmengden til 620-650 gram hvis du ikke har maltekstrakt og surdeig.

Slik gjør du

  1. Elt i 15-20 minutter til smidig. Øk gjerne hastigheten litt på maskinen mot slutten av eltetiden – de siste 3-4 minuttene.
  2. Hev deigen i 30 minutter.
  3. Ha deigen i 2-3 brødformer.
  4. Etterhev i 60-90 minutter.
  5. Stekes ved 200 grader i 35-40 minutter.
  6. Avkjøles på rist.

Øk vannmengden til 620-650 gram hvis du ikke har i maltekstrakt og surdeig.

Oppskriften gir 2 store eller 3 mindre brød.

– Jeg liker å bruke Melange siden det er en mellomting(blanding) mellom smør og margarin. Da får du både den gode smaken av smør og margarinens gode bakeegenskaper, sier Jonas.

Hva de ulike ingrediensene bidrar med:

Fett gir smak, bidrar til sprø skorpe og en innmat (krumme) som er lettere å bite over.

Surdeig gir saftigere, mer smaksrike brød og lengre holdbarhet. Brødets innmat/krumme henger bedre sammen. Det er en stor fordel hvis du skal fryse brødet og bruke det som matpakkebrød.

Malt gir sødme og aroma. Samt næring til gjæren.

Salt gir smak og styrker proteinet i melet, som gjør at brødet baker bedre og får et flottere utseende.

Gjær hever deigen.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer