Skribent:
Kategori:

Kveldsmat

Skribent:
Kategori:

Kveldsmat

Enkel kveldsmat for små helter

Det er lite som smaker så godt som kveldsmat etter man har vært ute og bygd snøhule eller vært på trening. Eller de dagene man rett og slett ikke har rukket å spise middag, og familien først samles til kveldsmat. Da passer det bra med noe litt ekstra godt. Her er våre favoritter til kveldsmat.

Barn spiser kveldsmat
Det er lite som smaker så godt som kveldsmat foran peisen!

Smørekveldsmat

Den enkleste. Og kanskje den aller beste avslutning på dagen.; Kveldsmat med ferske rundstykker som fortsatt er så varme at smøret smelter, på et dekket bord med ost, syltetøy, makrell i tomat og leverpostei. Kanskje et kokt egg. Og oppskåret agurk, paprika og avocado. I glassene er det iskald melk. Eller varm kakao.

Oppskriften er levert av familiematblogg.no

Tilagningstid

90 - 120

Porsjioner

20-25 rundstykker

Nivå

Enkel

  • 700 gram hvetemel
  • 150 gram havregryn
  • 50 gram fersk gjær
  • 5 dl melk
  • 100 gram smør
  • 2 egg
  • en klype havsalt

Slik gjør du

  1. Ha mel, salt og egg i en bakebolle
  2. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett gjær i melken. Rør til gjæren er oppløst i melken. Tilsett så dette i melkeblandingen.
  3. Elt så dette med en kjøkkenmaskin i ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du det tempererte smøret, litt etter litt.
  4. Hev til dobbel størrelse i ca en time.
  5. Bak ut rundstykkene i ønsket størrelse. Legg under et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter. Pensles så med egg og et dryss med havregryn før de settes i ovnen, på nederste rille.
  6. Stekes på 240 grader i 10-12 minutter.

Ostesmørbrød i vaffeljernet

ingredienser til ostesmørbrød i vaffeljern

Du trenger bare noen få ting for å lage deilig ostesmørbrød i vaffeljern! Foto: Familiematblogg

Det er nesten magisk hvilken effekt det kan ha å varme opp en brødskive med ost. Den kjedelige brødskiva blir umiddelbart til et lite festmåltid. Du kan selvfølgelig også bruke stekeovnen, men vaffeljernet går raskere og ostesmørbrødet blir godt å holde i for små barnehender når den er presset sammen. La familiemedlemmene smøre sitt eget ostesmørbrød med egne favoritter, så er du garantert suksess.

Ved hjelp av et vaffeljern blir en kjedelig brødskive straks til et lite festmåltid!

Tilagningstid

5 - 10

Porsjioner

1

Nivå

Enkel

  • 2 brødskiver
  • 4-5 skiver god gulost
  • 2 skiver tomat
  • ketchup/sennep/pesto
  • smør til steking

Sammalt hvetegrøt

Enkelte dager er det så tett program at middagen utgår, og familien samles først til kveldsmat. På sånne kvelder er grøt perfekt kveldsmat. Varmt, godt og stemningsskapende. Varier med ulike typer grøt og topping. Våre favoritter er havregrøt, havremelsgrøt, fløyelsgrøt eller sammalt hvetegrøt.

Serveres med litt sukker, kanel og et smørøye. Eller med yoghurt naturell, honning, bær, musli eller noen ristede nøtter .

Sammalt hvetegrøt

Tilagningstid

10 - 15

Porsjioner

5

Nivå

Enkel

  • 1 liter melk
  • 2,5 dl sammalt hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss smør

Slik gjør du

  1. Rør ut melet i halvparten av melken og la det stå og svelle en stund.
  2. La mel/melkeblandingen koke opp før du sper med resten av melken under omrøring.
  3. La grøten småkoke i 5-10 minutter.
  4. Tilsett saltet mot slutten av koketiden.
  5. Ønsker du å berike grøten kan du ha i en spiseskje med meierismør. Om jeg har i smør smelter jeg dette i kjelen før jeg tilsetter mel/melkeblandingen.

 

Du kan fint bytte ut sammalt hvetemel med emmer- eller speltmel hvis du foretrekker det.

Ost og kjeks til kvelds

Med Sætres Beste får du et komplett utvalg av kjeks som fremhever og utfyller dine favorittoster.

Les mer