Kategori:

Dessert

Kategori:

Dessert

Pavlova til 17.mai

En marengskake toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai-kaken.

Pavlova til 17.mai
Hva passer vel bedre som avslutning på feiringen av grunnlovsdagen, enn pavlova pyntet som det norske flagget? Foto: Familiematblogg

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai-kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage, og genial hvis dere skal være mange til bords.

Lag selve marengsbunnen på 16.mai, og  la den ferdig stekte kaken få stå i en kald ovn natten over. Når det er på tide med dessert på 17.mai, finner du frem krem, vaniljekrem og friske bær og pynter kaken slik vi har gjort her. Da er du ikke bare sikret høytidsstemning, men også en nydelig avslutning på både middagen og grunnlovsdagen.

Jentene spiser Pavlova på 17.mai

Pavlova er veldig mange barns favorittkake. Ikke så rart kanskje. Kombinasjonen av sprø og seig marengs, krem og bær faller i smak hos de fleste! Foto: Familiematblogg

Ingredienser Pavlova

For å pynte kaken som det norske flagget trenger du krem, jordbær og blåbær. Foto: Familiematblogg

Tid

60+ min

Porsjoner

8-12

Nivå

Easy

Marengsbunn:

 • 6 eggehviter
 • 250 gram sukker
 • 2 ts bringebæreddik
 • 2 ts maizena

Fyll:

 • 5 dl kremfløte
 • 5 ts sukker
 • ca 4 dl vaniljekrem
 • friske jordbær
 • blåbær

Slik gjør du

 1. Sett ovnen på 120 grader varmluft.
 2. Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive.
 3. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» – testen for å se om den er stiv nok.
 4. Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).
 5. Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best.
 6. Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø.
 7. Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med cirka 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem.
 8. Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna….) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær og blåbær og dander dem utover kremen slik at de ligner det norske flagget.
 9. Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte!

Enhjørninger kakepynt

Små søte enhjørninger som passer perfekt til å toppe bursdagskaken, cupkakes og desserter.

Les mer