Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Den beste guiden for husvask-rutiner

Hva bør vi egentlig vaske hver dag, hver uke – eller bare et par ganger i året? Her er vaskeekspertens guide til husvask.

vaske hus
Pass på at det er hygiensk på kjøkkenet. Det innebærer å vaske over kjøkkenbenken, komfyren og eventuelle andre områder hvor dere lager mat. Foto: iStock

Det skal mye til for at et hus blir skadelig skittent. Kanskje med unntak av kjøkkenet, hvor bakterier kan føre til matforgiftning. Og selvfølgelig hvis noen i huset har influensa, omgangssyke eller lignende. Da bør dere være mer nøye med vaskingen av badet, dørhåndtak og så videre, sier Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert

Hun har med andre ord liten lyst til å bruke noen streng pekefinger, nær uansett hvor ofte eller sjelden du måtte finne frem vaskebøtta.

Samtidig innser også hun at det er en balanse for de aller fleste. Lite er deiligere enn å ha et rent hus, men svært mye er morsommere enn å vaske. Derfor vil hun i denne artikkelen komme med sine råd for hvordan bør du balansere lysten til å ha det rent med lysten til å gjøre helt andre ting enn husvask.

Ingen husvaskfasit

Aller først: Hvis uenighet om husvasken er et reelt problem i familien, vil denne artikkelen neppe løse det. Hvor ofte dere bør vaske, er nemlig ikke et spørsmål hvor du kan sette to streker under svaret.

– Det kommer an på både hvor mange dere er i huset og hvor mye dere søler, og hvor flinke dere er til å småvaske etter hvert. I tillegg er det store forskjeller på hvor rent folk syns at huset må være for å trives, sier Malin Skaar.

Hennes inntrykk er at de fleste i dag heller vasker litt jevnt og trutt, i stedet for å ta den store vår- og høstrengjøringen.

LAST NED OVERSIKTEN HER

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Bør vaskes daglig

Oversikten nedenfor behøver derfor ikke å bety at dere trenger én skikkelig vaskedag i måneden pluss en stor sjau hver vår og høst. Dere kan like gjerne stykke opp oppgavene og ta litt hver dag eller uke, hvis dere heller ønsker det.

Pass på at det er hygienisk på kjøkkenet. Det innebærer å vaske over kjøkkenbenken, komfyren og eventuelle andre områder hvor dere lager mat.

Hvis noen i familien har influensa, omgangssyke eller lignende, bør dere også vaske over badet og de mest brukte dørhåndtakene.

Bør vaskes ukentlig

I løpet av en uke rekker det å danne seg en del smuss som dere bør gå over.

Vask over badet og toalettet. Gode tips til å vaske toalettet effektivt finner du her! Støvsug gulv og tepper, og over sofaen.

På kjøkkenet vil de fleste ha sett behov for å vaske litt allerede – for å fjerne flekker etter matlaging, smuler og så videre. Hvis ikke, bør det uansett vaskes en gang i uken. Dere kan også med fordel vaske de stedene som ikke blir like synlig skitne, som under kjøkkenbordet.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Bør vaskes månedlig

Cirka en gang i måneden bør dere gjøre en litt grundigere husvask.

Vask eller bank småtepper og filleryer, og støvsug under og mellom sofaputer for å få vekk smuler og hår. Rengjør inni kjøleskapet og stekeovnen. Gå over håndtakene på dører, skap og skuffer. I enkelte rom er dette steder du tar ofte. Likevel er de lette å glemme.

Dere vil trolig se at vinduskarmer, hyller og så videre har godt av en omgang med støvkluten eller -kosten.  De fleste bør også vaske kjøkkenvifta cirka en gang i måneden, kanskje oftere hvis de bruker stekepannen mye og har en litt dårlig vifte. Moderne kjøkkenvifter kan gjerne tas ut, slik at du kan legge dem i vann med Zalo, eventuelt en blanding av Zalo og Salmi. Mange vifter tåler også en runde i oppvaskmaskinen.

Hvis dere har kaffetrakter, bør dere sørge for å rense den minst en gang i måneden. Det vil gi mye bedre smak på kaffen.

Bør vaskes et par ganger i året

Et par ganger i året bør dere vaske det som i gamle dager ble gjort på den tradisjonelle vår- og høstrengjøringen.

Ta ut alle kjelene og ta en skikkelig vask i det skapet. Og gjør gjerne det samme med de andre skapene på kjøkkenet og badet. I samme slengen kan dere også se over penserviset og andre ting dere ikke bruker så ofte. Kanskje trenger de også en liten vask?

De er naturlig å vaske puter og dyner når dere bytter fra sommer- til vinterdyne, og ta gjerne av trekket på overmadrassen for å vaske også det. Det kan også være fint å gå over sofaen og stolene med tekstilrens. Selv om de ikke har synlige flekker, vil dere høyst sannsynlig se stor forskjell etterpå.

En gang i halvåret kan det også være lurt å ta ut bøkene i bokhylla for å vaske hele bokhyllen. Da unngår dere den støvete lukten av gammelt bibliotek.