Effektiv vårrengjøring på 1-2-3!

klase med rosa blomster
Med lysere tider rundt hjørnet tar de fleste en storrengjøring i hjemmet. Foto: Gemma Evans

Slipp hybelkaninene fri, det er vår! Her er tipsene for en effektiv vårrengjøring.


Dele

Når vi går mot lysere tider er det på tide å vaske de skitne vinduene og få jagd hybelkaninene ut av de ikke lenger så mørke krokene i hjemmet.

Rydd først

Start med å rydde. Da går det mye raskere å rengjøre etterpå. Dette er også et supert tidspunkt for å bli kvitt ting dere ikke trenger. Ha med søppelposer der dere kan legge utbrente stearinlys, visne blomster og annet som skal kastes. Er det ting dere ikke trenger, er det lurt å samle det i en boks og gi bort til en av vårens mange loppemarkeder.

Luft ut

Åpne vinduene og slipp frisk luft inn. Legg løse tepper, pledd og puter ut på verandaen eller terrassen, gjerne på et tørkestativ, og se over om noe av dette trenger en runde i vaskemaskinen. Bank godt for å få vekk støvet som har samlet seg gjennom vintermånedene.

Støvtørking

For et godt inneklima er det viktig å tørke støv av vegger og tak. Bruk et moppestativ med tørr mikrofibermopp eller éngangstørrmopp.

Gå deretter over samtlige skapdører, først med en støvklut før du fjerner flekker med for eksempel en rengjøringsspray og en klut.

Gå over lister, glass og rammer med støvsuger, tørrmopp eller mikrofiberklut. Bokhyller er skikkelige støvsamlere, med mindre de har glassdører. Ta eventuelt ut bøkene og støvsug dem kjapt med børstemunnstykke med myk børste. Tørk vekk støvet i hyllene med en mikrofiberklut før du setter bøkene tilbake på plass. Lampeskjermer i stoff tar du av og støvtørker med en mikrofiberklut.

Avslutt med å sveipe over gulvet med en tørrmopp. Støvsug vegg-til-vegg-tepper og vask over eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut.

Vindusvask

Begynn med å vaske over vinduet med en klut eller forvasker fuktet i vindusvaskevann. Det løsner skittet. Fjern deretter væsken med en nal. Tørk av langs kantene til slutt med en tørr mikrofiberklut.

Kjøkkenrengjøring

Sammen med badet er kjøkkenet det rommet i boligen der det er ekstra viktig å gjøre ordentlig rent. Hvis ikke kan det bli en oppblomstring av uønskede bakterier.


Tørk først støv av alle flater. Siden det er mye matos i rommet, blir det gjerne fettlag liggende på flater som ikke brukes daglig og som ikke er så lett å nå med kjøkkenkluten, for eksempel på toppen av kjøleskapet. Bruk en blanding av varmt vann, oppvaskmiddel og en skvett salmiakk. Gni med en svamp og tørk over med en mikrofiberklut etterpå.

Trekk frem kjøleskap og komfyr og støvtørk gulv og vegger bak hvitevarene. Flekker og smuss fjernes med en fuktig mikrofiberklut og rengjøringsspray. Gi både komfyren og kjøleskapet en omgang med en fuktig mikrofiberklut på utsiden.

Hygienisk rent på badet

Sett av litt ekstra tid på baderomsrengjøringen. Tørk først over tørre flater med en støvklut, gjerne engangsvarianten Jif Støvmagnet.


Deretter går du over vask, dusj/badekar og toalettets utside med en baderomsspray og svamp. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå.

De delene av toalettet som er mer utsatt for smuss sprayes også med baderomsvask og tørkes av med papir. Eventuelt kan du bruke engangsvåtkluter. Selve toalettskålen rengjør du med toalettbørste og WC-såpe.

Vask over speil og vinduer med glasspray.

Tommelfingerregler for effektiv vårrengjøring:

 • Rydd bort de tingene dere ikke trenger lenger. Begynn med dette først.
 • Luft puter, og tepper og pledd ute, og gå over for å sjekke hva som må vaskes.
 • Tørk støv med tørrmopp eller mikrofiberklut, støvsug bøker o.l med myk børstemunnstykke.
 • Vask vinduer og avslutt med en nal og mikrofiberklut.
 • Badet og kjøkkenet er rommene som samler flest bakterier, vær nøye, og vask de områdene som brukes mest.
 • Jif mikrofibermopp

  Perfekt å starte rengjøringen med

  Jif Mikrofiber Mopp er en vaskbar mikrofiberklut som er effektiv til rengjøring av alle typer gulv og flater. Den nye moppen har enda bedre oppsugingsevne enn tidligere og holder bedre på smusset. Mikrofibermoppen kan fjerne inntil 99 % av bakteriene når den er godt oppvridd.

 • Jif universal spray

  Til bruk i alle rom

  Jif Universal fjerner effektivt fett og flekker uten å etterlate skjolder og er perfekt på blanke overflater. I tillegg inneholder den ActiveShield, som motvirker at smuss og flekker fester seg på overflaten. Dermed blir det enklere å holde rent – en fordel når man tar storrengjøringen!

 • Klorin Original

  Bakteriefritt på badet

  Klorin bleker og desinfiserer, og er derfor effektiv mot bakterier, virus, mugg og sopp. Med Klorin kan du være trygg på at flatene du vasker blir helt bakteriefrie. Klorin er perfekt til grundig rengjøring da den effektivt tar bort flekker, misfarging og avleiringer. Finnes i variantene Original og Furunål.

Få tips til små og store grep som gjør det rent, ryddig og hyggelig rundt dere - rett i innboksen din!