Kategori:

Vasketips

Kategori:

Vasketips

Alt dette kan du bruke Zalo til (og ikke)!

«Du trenger bare Zalo,» er det noen som sier. Det er ikke sant. Men den grønne flasken kan brukes til svært mye forskjellig.

far vasker med Zalo
Zalo kan brukes til så mangt. Foto: iStock

– Zalo kan brukes til veldig mye forskjellig. Og den er drøy og billig, sier Malin Skaar.
Som Plusstids vaskekspert er hun godt kjent med folk derfor bruker oppvasksåpen til det aller, aller meste i huset.
Selv om Zalo er effektivt til mye, er det imidlertid mange oppgaver som blir lettere hvis du bruker et spesialisert produkt. Og andre flater og gjenstander bør du absolutt ikke vaske med Zalo.
Her er Skaars guide til riktig bruk av vaskemiddelet.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Ting Zalo er best til

Zalo er ifølge Skaar det aller beste middelet til å fjerne fett. I tillegg til – selvfølgelig – å bruke den i oppvasken, er det derfor glimrende til å vaske over benker og bord. I tillegg fungerer den utmerket til å vaske bort stekeos og annet matsøl fra gulvet.
Da tar du noen dråper på en klut og fukter den før du vasker. Hvis du har parkettgulv, må du huske at det ikke bør vaskes med mye vann. Tørk derfor godt etterpå.
– Du kan selvfølgelig bruke Salmi også. Men der må du være mer forsiktig, siden det kan irritere huden og luftveiene. Og du må absolutt ikke få Salmi i øynene, sier Skaar.
Hvis du har flekker som må desinfiseres, er Zalo Antibakteriell effektivt. Middelet er nemlig bakteriedrepende hvis du bruker det ufortynnet, og vil derfor desinfisere området hvis du lar det virke en liten stund. Husk bare å skylle godt etterpå.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Oppgaver Zalo kan brukes til

Mange har hørt kjerringråd om at Zalo er det eneste middelet du trenger til husvasken.
Selv om Malin Skaar bekrefter at du kan bruke det både til vindusvask og generell husvask, stiller hun seg likevel ikke helt bak rådet. Det fins nemlig bedre midler som vil gjøre husvasken enklere og raskere.
Det samme gjelder flekker på klær og duker.
– Du kan bruke det til å fjerne fettflekker og leppestiftflekker også, men Omo Flekkfjerner er bedre, sier hun.
I tillegg kan du bruke det til å fjerne tyggegummi. Da fryser du først ned plagget før du skraper vekk tyggisen så godt du kan. Så legger du det i vann med litt Zalo i 20 minutter før du skyller godt og vasker det på vanlig måte.
For alt vask av tøy gjelder imidlertid følgende advarsel:
– Du må skylle tøyet ekstremt godt hvis du har hatt Zalo på det. Ellers kan det ligge igjen rester. Og Zalo i vaskemaskinen vil du virkelig ikke ha! Det vil skumme fullstendig over, og i verste fall ødelegge vaskemaskinen.

Vask du ikke kan bruke Zalo til

Noen rengjøringsoppgaver må du ikke finne på å bruke oppvaskmiddel til.
Den verste synden er å ha Zalo i vaske- eller oppvaskmaskinen.
– Det vil skumme fullstendig over. I verste fall blir oppvaskmaskinen ødelagt, og i beste fall får du en innmari stor jobb med å skuffe ut såpeskum, vaske oppvaskmaskinen – en prosess du kan bli nødt til å gjenta flere ganger, sier Malin Skaar.
Hvis du kjøre oppvasken i oppvaskmaskinen etter at den har ligget i bløt med Zalo, råder hun deg derfor til å skylle godt før du setter den inn.
Heller ikke til bilvask vil Plusstid-eksperten anbefale noen å bruke Zalo.
– Vi kan rett og slett ikke garantere at billakken tåler oppvaskmiddelet. Og lakkskader er dyre å reparere, sier hun.