Kategori:

Uteplass

Tag:
Kategori:

Uteplass

Tag:

10 tips til ferievanning - hold hagen i live mens du er på ferie

Lurer du på hvordan i all verden det skal gå med hagen mens du er på ferie? Ikke fortvil. Hageblogger Espen Skarphagens beste tips til ferievanning.

lite barn vanner en tørr plen etter ferien
Visst er det gøy i sprederen, men vi vil helst unngå å komme hjem til en så tørr plen! Foto: iStock

En norsk sommer har like gjerne plaskregn som sol og tørke, så det kan være lurt å forberede seg på begge deler. Under åpen himmel har vi ikke alltid kontroll på hvor mye vann plantene får. Derfor bør alle krukker og kar ha hull i bunnen slik at overskytende vann renner unna. Av samme årsak bør du ikke ha skål under pottene som står utendørs. Det er ytterst få få planter som liker å stå med bena i vann.

Det er finnes en del løsninger for ferievanning. Fellesnevneren er å hindre fordamping og tilføre fuktighet. Dette gjelder både for bed i hagen og krukker.

Ferievanning
Alle roser som er remonterende klippes tilbake før ferien for å hindre unødig behov for vann. Plantene bruker da ferien på å sette nye knopper som vil blomstre når vi kommer hjem. Her er rosen Louise odier. Foto: SkarpiHagen.no

10 tips til ferievanning

Vann skikkelig før du drar.
Vann så jorda er ordentlig gjennomfuktet rett før du drar. Vann to ganger med en halvtimes mellomrom. På den måten blir jorda fuktet og forberedt i første vanning. I neste vanning vil den den suge til seg maksimalt. Er jorda mettet av vann vil den holde lenger. Dette er som regel nok for en langhelg.

Åpen himmel.
Sørg for at plantene får nyte godt av eventuelt regn og ikke står under takutspring, trær osv. Regn er en uvurderlig hjelp for å holde hagen i live mens du er på ferie. NB! Slik plassering gjør det ekstra viktig å huske hull i bunnen og ikke skål under potten.

ferievanning
Sørg for at flest mulig planter står under åpen himmel for å dra nytte av regn som kan komme. Her er en regntung porselensanemone. Foto: SkarpiHagen.no

Plasser krukker og planter i skygge.
Stekende sol tørker ut jord og planter. En solrik plassering stiller større krav til ferievanning. Sett derfor krukker på skyggesiden av huset. Er det problematisk å flytte plantene, kan løsningen være å spenne opp et seil, parasoll eller lignende for å skape skygge. Planter plassert i halvskygge eller skygge har vesentlig mindre fordampningen fra bladene.

Skjerm plantene mot vind.
Vind er, i tillegg til sol, en av de tingene som tørker ut planter fort. Vind som stryker forbi blader transporterer vekk fuktighet. Det gjør at plantene må trekke opp mye vann for å erstatte dette. Plasser dem derfor i le.

Vannflasker opp ned.
Når plasseringen er tilrettelagt er neste steg vanning: Store flasker fylt med vann stikkes med tuten godt ned i jorda. Jorda som presser mot tuten hindrer vannet å renne ut med en gang. For å sikre ytterligere kan du feste et stykke tekstil på flasketuten før du stikker den ned i jorda. En stoffbit i bomull og en gummistrikk er alt som trengs. Flasken fungerer som et vannmagasin i større krukker. Sørg for at flasken står stødig. Gi den gjerne støtte så den ikke vipper.

Automatisk vanningsanlegg.
Dette er et litt mer kostbart og omfattende, men kan brukes i årevis. Det finnes gode og rimelige vanningscomputere på markedet, Med en liten computer på vannkranen styrker du styre frekvens og lengde på vanningen. Enkelte har mulighet for å koble til fuktmåler. Fuktmåleren sørger for at det ikke vannes når det regner. Til vanningscomputeren kan du legge ut en vannslange til spreder som vanner over et større område, for eksempel der du har samlet blomsterkrukker. Du kan også legge en tynn slange med dryppvanning, og en liten dyse til hver krukke. Et system med dryppvanning kan enkelt utvides etter behov.

Lag ditt eget selvvanningssystem.
Fyll en beholder med vann og sett den ved siden av planten/plantene som skal vannes. Finn en tykk tråd av bomull eller lignende som kan fungere som veke. For å få dette til å virke er det viktig at tråden suger opp væske! Sørg for at enden på tråden er godt nede i vannbeholderen, bind den gjerne fast i en stein så den kommer helt til bunn og får med seg alt vannet. Stikk den andre enden ned i jorden på potten nær planten. Kapillærkreftene sørger for at vannet blir trukket opp i tråden og frem til planten. Kommer det lite vann frem til planten kan du vikle flere tråder sammen for å øke vannmengden. Alternativt setter du vannbeholderen litt høyere enn pottekanten. Har du en stor bøtte kan et knippe tråder fordeles til flere planter rundt bøtta. Test gjerne dette i forkant for riktig vanning.

Dekk jorden med avklipt gress.
Samler du opp gress før ferien kan det legges i blomsterbedet mellom plantene. Legg ut et lag på 3-5cm som hindrer fuktigheten å fordampe fra jorda. Samtidig gir det ekstra næring til plantene. Bonusen er at det hindrer mye av ugresset! NB! Et lag med avklipt gress kan gjerne også brukes i krukker.

Tips: Steiner eller fuktet avis minsker også fordampningen fra jorda.                                 

Beskjær plantene før ferien.
Dette høres litt brutalt ut, men det krever mye fuktighet og energi å holde blomstringen i gang. På en del sorter kan det med fordel klippes av blomster og stilker. Eksempler er pelargonia og remonterende roser. Klipper du av blomstene før avreise vil det være mindre å rydde opp i når du kommer hjem, og planten har brukt ferien på å sette nye knopper som blomstrer når ferien er over. Enkelte planter vil IKKE like denne behandlingen, så sjekk i forkant hvilke som egner seg.

Husk ferievanning innendørs.
Innendørs gjelder de samme reglene. Så kjølig som mulig og unngå sterk sol. Sett plantene på fuktig avis i oppvaskkummen. Har du grønn oasis kan dette legges i badekar, dusjkabinett, oppvaskkum eller i en stor balje. Fyll vann til halvveis opp på oasisblokken og sett potteplanten oppå. Da kan planten trekke opp vann fra den fuktige oasisen uten å stå med bena i vann. Dette kan også brukes utendørs hvis du har et plantebrett som er lavere enn høyden på oasisblokken.

Gir skinnende rene vinduer

Jif Vindusystem inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer.

Les mer

Nabohjelp

Gode naboer er det alltid lov å spørre. Om naboen er hjemme og vil hjelpe, så gjør det enkelt for dem å finne frem. Samle sammen det som skal vannes så de ikke behøver å lete rundt i hagen. Ha gjerne et par vannkanner tilgjengelig slik at de ikke behøver å løpe så mange ganger til vannkranen.

ferievanning
Det kan virke brutalt, men klipper du av alle blomstene på pelargonia trenger den vesentlig mindre vann i ferien. Disse setter også nye knopper til videre blomstring. Foto: SkarpiHagen.no

Når bør vi vanne?

Den beste tiden å vanne på er ettermiddag og kveld. Når sola skinner kan vanndråper fra vanningen virke som forstørrelsesglass og lage svimerker på bladene. Vanner vi på ettermiddag og kveld vil plantene bruke hele kvelden og natten til å fylle opp alle reserver slik at de er saftspente og klare for en ny dag når morgenen kommer.

Huskeliste for ferievanning

  • Vann godt før du drar
  • Plasser planter under åpen himmel
  • Sørg for skygge
  • Gi le for vind
  • Sett vannflasker opp ned
  • Automatisk vanningsanlegg
  • Lag eget vanningsanlegg
  • Dekk jorden med avklipt gress
  • Fjern blomster der det er mulig
  • Sett plantene innendørs på fuktbevarende materiale