Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Slik unngår du raknet strømpebukse

Det er mye du kan gjøre for å unngå at strømpebuksa blir ødelagt.

Unngå raknet strømpebukse med disse tipsene.
En strømpebukse er skjør og fin, og krever litt ekstra omsorg. Vi viser deg hvordan! Foto: iStock

Vi har alle vært der. Du har nettopp kjøpt en fin, ny strømpebukse, tatt den på deg, og etter det som kan virke som fem minutter, sitter du der med en raknet strømpebukse eller hull på stortåa.

Det er alltid like irriterende, og det kan bli kostbart i lengden å stadig kjøpe nye strømpebukser. Så hvorfor skjer det så fort, og hva kan du gjøre for å unngå at det skjer?

– Strømpebukser er ment å være så tynne og delikate som mulig, men det gjør også at de må behandles med litt ekstra kjærlighet, forteller Halvor Qvale, eier og driver av By Qvale, Norges eldste varemerke for damestrømper.

Halvor Qvale

Halvor Qvale driver strømpemerket By Qvale, og er ekspert på strømpebukser. Foto: Privat

Derfor rakner strømpebuksa

En strømpebukse er skjør og fin i seg selv, men det er mange ytre faktorer som gjør den enda mer utsatt for å rakne. For eksempel vil en strømpe som sitter for stramt over tærne og neglene skape ekstra friksjon og slitasje på strømpetåen.

– Det samme vil hard og ru hud på føttene. Hender og flisete eller skarpe negler kan også «hekte» en tråd i strømpene, så godt stell av hender og føtter er viktig, forteller Qvale.

Også sko kan påvirke slitasjen. Noen sko nærmest «spiser» strømper, enten på hælen eller tærne. Det kommer an på om det er kanter, sømmer eller lignende inni skoen. Kanten på støvletter kan noen ganger være litt ujevn på innsiden, som kan slite på strømpen.

Helene Løvestam er Jr. Brand Manager i Pierre Robert. Hun forteller at jo tynnere strømpebuksen er (lavere denier), jo mer utsatt er den for hull. Det kan også være så enkelt som at man kommer borti noe skarpt, som hekter en tråd i strømpebuksen.

– Dette kan være fingernegler eller glidelåser. Skal du hjelpe barn med for eksempel jakke og sko, bør du også passe på at borrelåsen ikke kommer borti strømpebuksen, sier hun.

Også skarpe tånegler kan skape hull. For å unngå dette leverer blant annet Pierre Robert strømpebukser med tåforsterkning/toe reinforcement. Løvestam anbefaler deg å velge disse strømpebuksene for å unngå hull på tærne.

Her kan du se Pierre Robert sitt store utvalg av strømpebukser til dame.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Dette kan du gjøre for å unngå at strømpebuksa rakner

Selv om en strømpebukse er og blir skjør, er det likevel mye du kan gjøre for at den holder seg fin og hel lengst mulig. Først og fremst er det viktig med godt stell av føtter og spesielt negler.

Helene Løvestam i Pierre Robert

Helene Løvestam i Pierre Robert. Foto: Privat

– Neglene er ofte skarpest når de er nyklipt. Det kan derfor være en fordel å unngå å ta på strømpebukse med da, både på føtter og hender, tipser Løvestam.

­– Det kan være lurt å ikke ha strømpen for stramt over tærne og neglene, da dette vil skape ekstra friksjon og slitasje på strømpetåen. Strømpebukser med tåforsterkninger vil være lurt da, råder Qvale.

Når du skal ta på deg strømpebuksen, kan du gjerne sette av 30 sekunder ekstra.

– Sett deg ned og rull ett strømpeben opp i hendene mellom tommel og pekefingre. Stikk så foten nedi (ikke for stramt over tærne), og fordel strømpebenet jevnt oppover legg og lår.

– Da sitter strømpebuksen pent og behagelig. Ta det pent når du løfter linningen over hofte og bak, og ikke som et par jeans som du «hipper» på deg med et godt grep i livet, forteller Qvale.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Dette avgjør kvaliteten på en strømpebukse

Selv om mange kanskje tenker at det ikke er vits å legge så mye penger på strømpebukser, viser det seg likevel at kvalitet generelt sett lønner seg.

– Strømper av høyere kvalitet er ofte strikket med en såkalt «run stop»-teknikk, så hvis det går hull, skal det motvirke lange rakne-renner oppover leggen, sier Qvale.

Likevel trenger det ikke å være prisen som avgjør kvaliteten på strømpebuksen.

Høsten 2018 utførte TV2 Hjelper Deg en test av hold-in 20 den strømpebukse. Der testet de blant annet bristestyrke, altså hvor fort strømpebuksen ryker. Pierre Robert, som den billigste strømpebuksen til 89 ,– i testen, stakk av med seieren på denne testen. Også By Qvale gjorde det bra i testen, og falt i god smak hos testpanelet.

Garntype er også en viktig faktor når det gjelder kvalitet. Ifølge Løvestam i Pierre Robert holder strømpebukser med elastan ofte lengre, fordi de er mer elastiske. Men også på strømpebukser med elastan er det forskjell på kvalitet.

– Dette er fordi elastan tråden kan bli spunnet på flere ulike måter, for å få ulik kvalitet på tråden. Disse ulike typene har ulik motstandsdyktighet mot hull og trådtrekk. Vanisè, single-covered eller double-covered, forteller Løvestam.

Kort forklart betyr dette:

 • Vanisè = fiberen er ubeskyttet
 • Single-covered = fiberen er enkelt beskyttet
 • Double-covered = fiberen er dobbelt beskyttet

I tillegg vil garntykkelsen påvirke styrken på strømpene. Tykkelsen på nylongarn måles i denier (den), som er definert som vekten av 9.000 meter garn. Jo høyere denier, jo tykkere garn er brukt.

– Denier misoppfattes ofte som et mål på hvor tette eller gjennomsiktige en strømpe er. Høyere denier påvirker hvor gjennomsiktig en strømpe er, men minst like mye påvirkes dette av strikkemetode og antall garntråder som brukes i strikkingen, forteller Qvale.

Slik unngår du hull i strømpebuksa:

 • Sjekk at skoene dine ikke har kanter, sømmer eller lignende inni skoen som kan påvirke slitasje.
 • Vær obs på at borrelåser på barnesko og ytterjakker kan øke faren for hull i strømpebuksa.
 • Ta godt vare på føtter og negler. Hard og ru hud på føtter øker friksjon og slitasje på strømpene, og flisete og skarpe negler kan «hekte» en tråd i strømpene.
 • Sørg for strømpebukse i riktig størrelse. For stram strømpebukse over tær og negler skaper ekstra friksjon og slitasje på strømpetåen.

Slik skal strømpebukser vaskes

 • Nylon, eller polyamid, overgår alle andre fibermaterialer i rive- og slitestyrke. Men det betyr ikke at du skal slenge tynne, fine nylonstrømpebukser rett inn på 60 grader.
 • Strømpebukser bør alltid vaskes på max 40 grader i vaskepose.
 • Etter vask bør strømpebukser henges til tørk eller legges flate.

Kilde: Pierre Robert

Slik skal strømpebukser vaskes

 • Nylon, eller polyamid, overgår alle andre fibermaterialer i rive- og slitestyrke. Men det betyr ikke at du skal slenge tynne, fine nylonstrømpebukser rett inn på 60 grader.
 • Strømpebukser bør alltid vaskes på max 40 grader i vaskepose.
 • Etter vask bør strømpebukser henges til tørk eller legges flate.

Kilde: Pierre Robert