Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Slik velger du riktig teppestørrelse

Én feil går igjen når nordmenn kjøper tepper. Her er tipsene til deg som skal investere i et teppe.

Her er gode råd til deg som er på teppejakt. Foto: Unsplash.com

Med et teppe på gulvet, særlig på vintertid, kan du spare både penger og miljøet. Samtidig har teppet mange flere fordeler og funksjoner. I tillegg til å isolere, gi varme og holde strømutgiftene nede, vil det beskytte gulvet mot slitasje.

I mange hjem er teppet faktisk en av de viktigste interiørdetaljene. Kanskje har du også skaffet deg et teppe på gulvet og merket hvilken støydempende effekt det kan ha?

Men å velge størrelse på tepper er ikke alltid så enkelt. Skal vi tro ekspertene Plusstid.no har snakket med, er det én feil som går igjen.

For små tepper

Malin Glemme er gründer av teppebutikken Layered.no.

— Folk kjøper for små tepper! Vi ser det igjen og igjen, og det er feilen som absolutt gjøres oftest, sier Malin Glemme, gründer av teppebutikken Layered.no.

Også IKEAs interiør- og designsjef Jøril Korperud Johnsen er vant til å se kunder som kommer tilbake med teppet under armen.

— Vi opplever ofte at kunder kjøper for små tepper og må bytte til større.

Her kommer derfor ekspertenes beste tips og smarte tegneskisser, som forhåpentligvis sparer deg for bomturer i butikken.

Teppeguide

— Begynn med å bestemme hvor teppet skal ligge. Et godt tips er å måle med tape på stedet for å få et inntrykk av teppets størrelse når det kommer på plass, sier Glemme.

Jøril Korperud Johnsen er interiør- og designsjef i IKEA.

Noen tommelfingerregler er det verdt å merke seg:

— Skal teppet ligge under en sofa, bør teppet være minst 40 cm ekstra på begge sider av sofaen. Skal det være under et spisebord, bør det helst være 75 ekstra centimeter fra bordets side for å få plass til stolene på teppet.I et soverom er det best å plassere et teppe under sengen. Teppet bør stikke ut 60 cm slik at du kan gå på teppet rundt sengen.

For å gå enda grundigere til verks, har Layered laget en oversikt der de går gjennom de mest populære teppeplassene i huset – rom for rom:

Spisestue

Sofagruppe: Hvis teppet skal plasseres ved en sofagruppe bør det være minst 40 cm lengre enn sofaens bredde. Helst bør alle beina på sofaen stå på teppet for å binde sammen sofagruppen, gjerne 40 cm inn på teppet.
Sofagruppe midt i rommet: Hvis sofagruppen er plassert midt i rommet blir det finere om alle sittemøblene står på selve teppet som for eksempel lenestoler, puffer og bord.
Sofa mot vegg: Hvis en sofa står plassert mot en vegg så er det bedre om bare sofaens forbein står på teppet. Hvis det ikke går så bør man prioritere at sofaens forbein plasseres på teppet. Når du sitter i sofaen skal føttene dine være på teppet og ikke på gulvet.
Sidebord ved sofaen: Hvis det står et sidebord ved sofaen så bør teppet gå ut 40 cm lengre enn der sidebordet ender.

Stue

Hvis teppet plasseres under spisebordet ditt må du tenke på at teppets bredde og lengde må holde slik at stolene ikke havner utenfor teppet. Tenk at målet skal være bordets størrelse og legg til ca. 70 cm på alle sider. Når du drar ut stolene og setter deg på dem skal stolbeina helst stå på teppet fremdeles.

Soverom

I et soverom er det best å plassere et teppe under sengen. Teppet bør stikke ut 60 cm slik at man kan gå på teppet rundt sengen. Hvis du har nattbord på sidene er det bra om bordene har beina sine plassert på teppet. Hvis det ikke er mulig så er det et alternativ at bordets eller bordenes forbein står på teppet. Et annet alternativ er å plassere teppet fra sengens midtpunkt eller lengre ned slik at sengens forbein plasseres på teppet.

Gang

I en entré eller gang som er mer avlang utsettes teppet ofte for mye trafikk og det kan lett øke slitasjen. Her er det lurt å gå for et slitesterkt materiale!

Kilde: Layered.no

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Tipsene du trenger:

  • Begynn med å bestemme hvor teppet skal ligge.
  • En vanlig feil som mange gjør er å kjøpe et for lite teppe.
  • Et godt tips er å måle opp ulike størrelser med tape på stedet der teppet skal ligge, for å få et inntrykk av hvordan det blir.
  • Med tanke på bærekraft anbefales tepper på gulv særlig på vintertid i stedet for å skru opp varmeelementene, og gjennom det både sparer penger og miljøet.