Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Få orden på gangen

Gangen er ofte et litt komplisert rom å forholde seg til. Hvordan skal vi få plass til alt, og hvor dristige skal vi være i valg av farger? Sjekk ekspertenes råd.

få orden på gangen
Når vi kommer inn døren trenger vi et sted å legge fra oss vesker, nøkler og klær. Med enkle grep kan du få orden i gangen. Foto: iStock

I gangen kan man leke seg med både farger og møbler. Veggen er malt med Jotun Lady 7628 Treasure.

Gangen eller entréen i en bolig varierer enormt. Noen har store luftige rom som kan oppleves som en ballsal, mens andre sliter med å få plass til selv en enslig jakkeknagg. Her vil man kunne se variasjon i forhold til trender i de ulike arkitektoniske tidsepokene, samt senere års håndheving av statlige reguleringer. Ifølge Byggteknisk forskrift om universiell utforming, skal vi kunne kjøre inn i leiligheten med en rullestol, og snurre rundt i en radius på 1, 5 meter inne i gangen. Dette er grunnen til at ganger i nyere boliger, ofte kan virke større, enn gangpartier i flere eldre leiligheter. Det som er felles, er at gangen er boligens ankomst- og avskjedsrom.

– Med det i bakhodet synes jeg det er fint å legge litt ekstra omtanke i gangen. Den skal være innbydende, men like viktig er det at den er praktisk, sier Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun.

Lag et rammeverk

Interiørstylist Silje Aune Eriksen legger til at vi også må ta hensyn til hvor mange det er som bor i boligen. Bor du alene vil du ha andre behov enn om du er en småbarnsfamilie.

Interiørstylist Silje Aune Eriksen. Foto: Anne Bråtveit.

– Felles er nok at behovet primært er oppbevaring av yttertøy og sko. I tillegg fungerer også ofte gangen som et bindeledd mellom rommene i en leilighet. Den bør derfor ha rom for bevegelse og mellomlagring, og den bør være ganske lett møblert, sier hun.

For å få struktur på gangen ber hun oss begynne med å lage en overordnet ramme. Hvilke behov har vi i gangen vår? Hvilke soner behøver vi i rommet, og hva har vi plass til?

– Få så de faste elementene på plass, overordnet materialvalg og –uttrykk, gulv og store møbler. Eventuelle plassbygde løsninger bør være av det absolutt tidligste i prosessen. Så jobber du deg ned til detaljnivå, som eksempelvis knagger, matter og speil, sier Aune Eriksen.

Hverdag eller fest

Interiørstylisten fremhever at det kan være lurt å dele opp alt vi har av klær og utstyr i behovsgrupper. Hva er det vi bruker ofte, og hva er det vi bruker av og til.

– Å tenke at jakker og sko, du og barna dine bruker i det daglige, skal settes pent inn i et skap hver dag, blir fort utopi. Lag heller løsninger som er tilrettelagt for at det skal stå fremme. Suppler så med skjult oppbevaring i form av skapløsninger. Der kan du gjemme rot og ting du bruker ved utvalgte anledninger, som for eksempel regntøy, treningssko og sykkelutstyr, tipser Aune Eriksen.

En knagg eller ti

Knagger kan komme i alle varianter og materialer. Her en rustikk variant mot en vegg malt i Jotun Lady Peachy 12074.

Når vi kommer inn døren trenger vi et sted å legge fra oss det vi har i hendene, om det er vesker, bager, nøkler eller mobiltelefoner. Det er derfor viktig at en liten avlastningsflate er plassert nærme døren. Dette kan være alt fra en knagg, til en kommode, hylle eller vinduskarm. Når du skal ta av og på sko, er det dessuten fint med en krakk å sitte på. Det finnes ulike krakkløsninger som også har rom til oppbevaring.

– En knagg er en ærlig og fleksibel løsning, som er lett tilgjengelig, og får ting opp fra gulvet. Den er også lett tilgjengelig for gjester. Her kan du lagre jakker, vesker, nøkler, nær sagt alt. I tillegg kan du henge dem i ulike høyder, så de nås av beboere i alle aldre, sier Aune Eriksen.

De som sliter med å få gangen til å fungere med det de finner av skap, hyller og knagger på markedet, kan kontakte en interiørarkitekt eller håndverker, og få bygget en spesialtegnet løsning. Her vil pris og løsning varierer i takt med hvor stor jobben er, materialvalg og detaljering.

Effektfullt

Aune Eriksen understreker at gangen kanskje er det rommet der gulvet får hardest medfart. Det er derfor viktig å velge et gulvbelegg som tåler slitasje fra grus og søle, og som enkelt kan rengjøres.

– For å tilføre materialitet kan det dog være fint å tilføre et gulvteppe. Det luner uttrykket, og tar også imot sand og støv, og det kan også lett byttes ut. Husk at både veldig lyse, og veldig mørke gulv, lettest viser fotavtrykk og smuss, sier Aune Eriksen.

Speil har ikke bare en praktisk effekt, det kan også brukes som romforstørrer. Ved å plassere et speil så det reflekterer andre rom eller åpninger, vil man få en illusjon av at gangen er større enn den i virkeligheten er. Aune Eriksen forteller at man også kan tenke på et speil nesten som et bilde.

– Lag gjerne en collage av flere speil, eller kombiner med bilder for en personlig touch.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Farger gjør deg glad

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun. Foto: Morten Rakke Photography

Med sin kunnskap om farger, ønsker Nina Klæboe Mørkve, å utfordre oss. Hun trekker frem at gangen er et perfekt rom vi kan bruke som testsone for å bli modigere til å bruke farger. Det er et lite rom, og et rom vi ikke oppholder oss lenge i av gangen. Det tåler derfor mer farge.

– Bruk farger som gjør deg glad. Om det betyr blått, gult, grønt eller rødt, er egentlig helt ubetydelig. Poenget er at mange kunne unnet seg en litt gladere velkomst i gangen. Jeg tror dessverre mange overser gangen litt, og ender med å male den hvit eller grå, sier hun.

Hun har en følelse av at mange maler gangen hvit fordi de vil at rommet skal bli så lyst som mulig.

– Invester heller i bedre belysning. Litt mørkere farger er også ideelt om du for eksempel har små barn eller hund, som drar med seg skitt og smuss inn, sier Klæboe Mørkve.

Jotun har utviklet malingen LADY Wonderwall til slette vegger. Den er ekstra slitesterk og kan vaskes uten at du vil få skjolder eller oppglansing. Til panel og treverk egner LADY Supreme Finish seg godt. Den er det også lett å vaske over for å få vekk smuss og fingermerker.

Enkel fornyelse

Klæboe Mørkve fremhever at man kan skape ulike uttrykk i rommet ved å velge andre fargesjatteringer på dører og karmer.

– Du kan benytte deg av en aksent eller kontrast, og på den måten skape et mer spennende fargebilde.

Her er det kun kreativiteten som setter grenser:

– Du trenger ikke bytte ut alt i gangen hvis du pusser opp. En nymalt kommode, eller et fargerikt skostativ, er med på å løfte rommet, oppfordrer hun.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Fargetips fra Jotun

Grønnsjatteringer

Grønt trekkes frem som en av årets mest trendy farger, og ypperlig i kombinasjon med grått, hvitt, beige og blått.

  • For den som liker gyllent grønt, er farger som LADY 8302 Laurbær, 8252 Green Harmony, og 8469 Green Leaf fine. Bruk dem gjerne sammen.
  • Hvis du ønsker en litt mindre gyllen variant, har Jotun nettopp kommet ut med 7628 Treasure, og 7629 Antique Green, som kan kontrastere til den mørkere 7613 Northern Mystic.
  • Minttoner er også et populært valg. Sjekk ut 6350 Soft Teal og 6352 Evening Green. Disse blir noe svalere og mer dempede i uttrykket.

Her er det brukt Jotun Lady 7629 Antique Green og 7613 Northern Mystic

Fersken, rosa og rødt

Kan kombineres med grønn og andre farger eller stå alene som et friskt pust.

  • Her kan du prøve 20046 Savanna Sunset og 20047 Blushing Peach, eller den noe mer diskret utgaven 12083 Devine.
  • 2856 Warm Blush er tøff til hvitt, grått og sort, om man vil sprite opp et ellers nøytralt interiør.

Vakkert og friskt med Jotun Lady 2856 Warm Blush.

Blått og gult

  • For den som elsker blått, kan man leke med blåtoner som 5044 Blåis og 5030 St. Pauls Blue. De passer godt til en mer dempet okergul som 10961 Raw Canvas. Sistnevnte okertone må gjerne prøves til de gylne grønntonene nevnt tidligere.

Skap stemning med Jotun Lady Pure Color 5030 St.Pauls Blue, et gulvteppe og en krakk til avlastning i gangen.