Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Finn din personlige fargestil

Her får du ekspertrådene du trenger for å velge fargene som skaper godfølelsen for akkurat deg.

Jotun Lady Pure Color 4477 Deco Blue og Jotun LADY Wonderwall 0125 Palmetto er noen av vårens moteriktige farger. Foto: Jotun A/S

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun. Foto: Morten Rakke Photography

– Vi er ulike individer, med ulike evner og innstillinger. Dette påvirker hvordan vi opplever farger. Opplevelsen av farger avhenger altså av fysiologiske forutsetninger som vårt fargesyn, altså vår evne til å se farger. Vi ser jo ikke farger likt, selv om vi alle er utstyrt med to øyne, sier Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun.

Hun fremhever at vi sanser og opplever farger basert på alt fra minner og opplevelser, til kreativitet, personlighet og kulturell bakgrunn.

– La oss si at du som barn lå på et sykehus der veggene var malt gule. Kanskje var opplevelsen vond og skummel. Synet av tilsvarende gulfarge i voksen alder, kan sende deg rett tilbake til dette rommet, og sinnstilstanden du hadde den gang. Da er det ikke så rart om du ikke velger å male stuen din i samme gultone i dag, sier Klæboe Mørkve.

Av samme grunn vil en bestemt farge kunne vekke til live et positivt minne, som får deg til å ville omgi deg med nettopp den fargen senere i livet.

– Når man tenker på farger på denne måten, handler det om så mye mer enn bare «liker eller liker ikke» en farge. Vi kan konkludere med at farger har mye med identitet å gjøre, sier Klæboe Mørkve.

Skape trivsel med farger

Interiørstylist Silje Aune Eriksen Foto: Anne Bråtveit

Interiørstylist Silje Aune Eriksen mener at vi ikke må jage etter det ekspertene eller psykologene nødvendigvis fremhever som glade eller depressive farger.

Når farger er så sterkt knyttet til vår personlige identitet, må vi gå for de fargene vi føler oss komfortable med, og som gjør at vi trives.

Jeg tror de fleste av oss finner ut om vi liker mye eller lite farger på veien til det voksne liv. På samme måte som vi etablerer en sterk følelse for hvilke farger vi ikke liker, sier Silje Aune Eriksen.

For interiørstylisten er det et godt utgangspunkt for å vurdere hvilke behov du har på hjemmebane.

– Er du en aktiv person med mye energi? Utsettes du for mange sanseinntrykk i løpet av arbeidsdagen? Da kan behovet ditt være beroligende farger i harmoniske nyanser, eksempelvis en grønn, blå eller brun tone, sier Aune Eriksen.

Hun legger til at om behovet ditt er det motsatte, og energien ikke kommer av seg selv, vil det være en god ide å få noen energiske farger, som gul, oransje eller rødt, inn i hjemmet. Og eventuelt nyanser med kraftigere metning.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Den elsket og utskjelte gråfargen

Grå vegger er noe som går igjen i mange boligreportasjer, og tar vi en titt på boligannonser skulle vi tro alle innredet med grått. Aune Eriksen tror ikke grå vegger er noe for alle, selv om det i en perioden har vært en trend.

 Mange synes grå vegger vil være pregløst og kjedelig, til og med deprimerende og tungt. Men personlig er jeg veldig glad i grå nyanser hjemme. Jeg føler jeg kan puste ut og få ro i de svakt kulørte tonene. På meg virker de beroligende. Akkurat som en tåkefull dag i naturen. Da synes jeg landskapene kan være på sitt mest fantastiske, sier Aune Eriksen.

Hun understreker at det å innrede med grått ikke betyr at vi bare jobber med sort og hvitt. Gråtoner finnes i mange forskjellige nyanser og spenner fra kalde og varme, til lyse og lette, dype og sjatterte. Dette er også toner som påvirkes fort av lyset og omgivelsene rundt.

– Innreder du med få farger, kan det være desto viktigere å finne riktig nyanse, samt tilføre ulike teksturer for å få frem litt spenning i rommet. Naturmaterialer som stein, betong og lin, kan skape dynamikk og kontrast, sammen med matte og blanke overflater. Et rom virker ofte pregløst hvis alt har lik overflate og tekstur, mener Aune Eriksen.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

La deg inspirere

Interiørstylisten råder oss til å lete etter inspirasjon før vi går i gang med store oppussingsprosjekter. Den kan du finne i alt fra magasiner, til nettsteder, på Instagram eller rundt i dine omgivelser. Det er viktig å huske på at farger påvirkes av lyssetting og kombinasjonen med andre farger.

– Det er det som gjør farger så magiske. Både fargen på vegger og inventar kan skifte i takt med solens bevegelser over himmelen, og mengden med naturlig lys som slipper inn i et rom. Det betyr at en farge på veggen i et rom, ikke nødvendigvis vil se lik ut på veggen i et annet.

Lag en fargepalett

Aune Eriksen råder sine kunder til å lage en fargepalett som de kan jobbe ut fra.

– Hvis du tar utgangspunkt i favorittfargene dine, og bruker det som basis for en fargepalett, vil du ikke gå så fort lei, som hvis du bare benytter deg av trendfarger, sier Aune Eriksen.

Når du har funnet den nyansen du vil jobbe med, lager du en fargepalett bestående av hovedfarger, aksentfarger og kontrastfarger for å oppnå det rette uttrykket.

Når du går inn i oppussingsmodus, er det viktig å ikke la seg rive med og forkaste alt av det gamle. Du kan ta tak i noe av det vi har fra før, som kjøkkeninnredningen eller kanskje en sofa, og så bygge en fargepalett rundt det.

– Skulle det derimot være slik at du liker møblementet, men ikke fargen, så husk at du kan trekke om, male eller lakke istedenfor å bytte ut. Noen brytninger i stil kan være godt. Det er lov å kjenne på magefølelsen, råder Aune Eriksen.

Ekspertens fargeguide:

 

Blått

Blått oppleves som seriøst og myndig. Det er derfor så mange banker og forsikringsselskaper bruker blått i sin profil.

Foto: Jotun

Men blått er også fargen fra himmel og hav, to store komponenter som påvirker oss. Når blåtonene kommer fra naturen kan de oppleves som avslappende, og det er populært å male soverommet i en frisk og sval blågrønn tone.

Her er det malt i Jotun Lady Pure Color 4477 Deco Blue. Legg merke til at også listverk rundt dører og langs gulvet er malt i samme blåfarge. Det skaper en dramatisk effekt i rommene.

 

Grønt

Grønt kan virke beroligende, men den kan

Foto: Jotun

også fremstå som frodig, naturlig og frisk, og gi  energiske vibrasjoner. Grønt kan være en bedre basisfarge i hjemmet enn mange tror. Ved hjelp av friske og gylne grønntoner kan vi hente naturen inn i hjemmet, og nettopp det appellerer til mange. I disse dager er grønt noe av det mest omtalte fargene, så det skal være enkelt å finne en variant som faller i smak.

Her er det malt en liten overflate med Jotun LADY Wonderwall 0125 Palmetto, som fremhever den naturlige grønnfargen til plantene.

 

Oransje

Foto: Jotun

Oransje sies å være en sosial farge. Noen mener den virker positivt på appetitten, og blir av den grunn anbefalt til kjøkkenet og områder der man er sosial med mat. Oransje kommer i mange varianter, fra en rekke rødbrente terrakotta-aktige farger med mye oransje i seg, til en mengde ferskentoner som bare har et lite tilsnitt av oransje. En ting kan jeg love, det blir ikke mindre oransje i tiden som kommer.

Veggene i denne stuen og spisestuen er malt med Pure Color 12085 Rural, som kombineres med vinduskarmer malt i Jotun LADY Supreme Finish 12078 Comfort Grey. 

 

Gult

Foto: Jotun

Gult er en farge med to liv. Den ene siden er positiv og energigivende, solas farge. På den andre siden er gult også et symbol på falskhet. Men jeg tror for den gjengse er gult en glad farge som gir energi til rommet eller objektet som innehar fargen.

Stolene har fått et nytt liv med Jotun LADY Supreme Finish halvblank 10235 Sommersol.Foto: Jotun

 

 

Rødt

Foto: Jotun

Rødt er en farge med temperament. Den symboliserer alt fra kjærlighet, til blod og krig. I et rom vil rødt være en engasjerende farge som kan utløse diskusjoner og faktisk får opp pulsen litt. Av den grunn sier vi at soverommet ikke er det mest aktuelle rommet, men et hjemmekontor eller møterom på jobben, kan gjerne få en dose rødt for å sette fart på møtedeltagerne. Husk at rødt også kommer i mange ulike toner, fra de rødbrente og gylne, til de varme, nesten rosaaktige. Jeg tror faktisk det finnes en rødtone for alle der ute nå.

Et hjemmekontor eller møterom har fått høy puls med Jotun LADY 2452 Salsa.

 

3 kjappe tips om fargevalg

  1. Ta utgangspunkt i de fargene du liker og lag en fargepalett ut fra det.
  2. Bruk trender som inspirasjon, men ikke se på dem som en tvangstrøye. Omgi deg med farger som får deg til å føle deg glad.
  3. Du trenger ikke pusse opp hele leiligheten for å få en forandring. Mye kan skje ved å male mindre overflater og møblement.

3 trinn til riktig fargesetting

  • Hovedfargene skal være på de største flatene i rommet, som gulv, tak og vegger, og setter betingelsene for de neste stegene.
  • Aksentfargene skal fremheve hovedfargen på en harmonisk måte. Benytt deg gjerne av variasjoner av hovedfargen, enten ved å trekke den mot en av nabofargene, eller som en nyanse av samme fargetone. Disse fargene kan du benytte på mindre flater som karmer, gulvtepper eller møblement.
  • Kontrastfargene bør det være få av, og de bør skille seg ut. På den måten kan du utfordre og fremheve hovedelementer, og skape blikkfang i rommet. Gå gjerne til den andre siden av fargesirkelen i forhold til hovedfargen.

Kilde: Interiørstylist Silje Aune Eriksen

 

3 trinn til riktig fargesetting

  • Hovedfargene skal være på de største flatene i rommet, som gulv, tak og vegger, og setter betingelsene for de neste stegene.
  • Aksentfargene skal fremheve hovedfargen på en harmonisk måte. Benytt deg gjerne av variasjoner av hovedfargen, enten ved å trekke den mot en av nabofargene, eller som en nyanse av samme fargetone. Disse fargene kan du benytte på mindre flater som karmer, gulvtepper eller møblement.
  • Kontrastfargene bør det være få av, og de bør skille seg ut. På den måten kan du utfordre og fremheve hovedelementer, og skape blikkfang i rommet. Gå gjerne til den andre siden av fargesirkelen i forhold til hovedfargen.

Kilde: Interiørstylist Silje Aune Eriksen