Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Fra barnerom til ungdomsrom: Her er tipsene

Planlegger du innredningen av barnerommet riktig, trenger du ikke gjøre store oppgraderingene før poden flytter ut.

Slik planlegger du barnerommet så innredningen holder til poden flytter ut.
Slik planlegger du barnerommet så innredningen holder til poden flytter ut. Foto: iStock

Interiørarkitekt Renate Alexandersen driver firmaet Alex Ark i Oslo.

Interiørarkitekt Renate Alexandersen driver firmaet Alex Ark i Oslo. Når hun hjelper kunder med å organisere hjemmene sine, tenker hun i livsstil-sykluser. Et barnerom kan innredes med utgangspunkt i at det skal kunne vare, fra barnet er lite, og opp gjennom tenårene, til det flytter ut.

– Jeg planlegger møbleringen så de sosiale aktivitetene til barna skal kunne være så enkle som mulig, sier Renate Alexandersen.

Hun trekker frem at innredningen av et barnerom i hovedsak handler om tre aktiviteter. Det skal være et sted de kan sove, et sted de kan arbeide og et sted de kan trekke seg tilbake. I det ligger det et behov for en seng, en skrivepult og plass til oppbevaring.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Sengen i sentrum

Her er det tegnet inn plass til en ekstra madrass under sengen. Designet av Renate Alexandersen. Foto: Anne Bråtveit

– Det som kan være typisk, er at man flytter inn på et nytt sted når barna er små, kanskje sånn 3 – 4 år gamle. I den alderen liker de å leke på gulvet, men bruker ikke et skrivebord. Det er fullt mulig å beholde gulvplassen og integrere et skrivebord på sikt, forklarer Renate Alexandersen.

Mange av kundene til Alexandersen prioriterer et liv i byen, noe som ofte innebærer færre kvadratmeter å boltre seg på.

– Jeg hjelper folk som har liten plass. Selv om du har liten plass, betyr ikke det at ditt sosiale liv skal begrenses, sier Alexandersen.

Utgangspunktet for en innredningsløsning er sengen. Når barna vokser til, vil det dukke opp et behov for å ha overnattingsgjester. Det kan du som forelder forberede deg på i valg av sengeløsning.

– Det første jeg tenker på, er å få spesiallaget en seng, med plass til en madrass under. Den kan barnet vokse i helt til de flytter ut, sier Alexandersen.

På denne måten vil madrass, dyne og pute ligge klart til det dukker opp overnattingsgjester. Plutselig blir det ikke så krevende å ha små kompiser eller venninner på besøk en natt.

Frigjøring av plass

Et tips er å hekte skrivebordsplaten på sengen. Designet av Renate Alexandersen. Foto: Anne Bråtveit

Alexandersen er tilhenger av å frigjøre så mye plass på gulvet som mulig. Når sengen er etablert, kan hun tegne inn både oppbevaring for klær og et skrivebord i tilknytning til sengen.

– Et plassbygd skrivebord kan enten gå fra vegg til vegg, eller det kan henges på sengen. Når du plassbygger møbler, unngår du å få for mange små rom til overs, som du ikke har bruk for, og som bare samler støv.

Tenk møbler som flater

Alexandersen forteller at mange som bor i enebolig opplever at barna ikke bruker rommene sine til å gjøre lekser, men heller samler seg rundt spisebordet.

– Sånn er det ikke i mindre boenheter. Jo trangere du bor, desto større behov har du for å kunne trekke deg tilbake, og ha det stille. Et sted du kan ha egentid. Og da er det viktig med et skrivebord.

Tipset hennes er å tenke alle møblene på barnerommet som flater. Et skrivebord kan være en kombinert lesekrok. Plasserer du skrivebordsplaten foran vinduet, kan barnet også sitte oppå skrivebordet, og veksle mellom å lese og titte ut.

– Det er derfor jeg ofte går for plassbygde løsninger som tåler at flatene sittes på. Jeg liker veldig godt å jobbe i heltre, men det beveger seg etter temperaturer. Her kan man også bruke finér, eller valcromat, som er gjennomfarget mdf. Det vil ikke bevege seg på samme måte som heltre, forklarer Alexandersen.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Store barnerom

Interiørarkitekt Merete Strand Heien fra Nyfelt og Strand AS. Foto: Anne Bråtveit.

– Det kan noen ganger være like vanskelig å innrede store barnerom som små, sier interiørarkitekt Merete Strand Heien fra Nyfelt og Strand AS.

Når hun jobber med store barnerom, er utfordringen å finne hva du kan fylle rommet med. De samme grunnleggende behovene må imøtekommes, men det åpner seg andre valgmuligheter.

– Istedenfor å ha en madrass på gulvet når man skal ha overnattingsgjester, kan man kombinere en overnattingsløsning med en sitte- eller kosekrok som også kan fungere som gjesteseng, sier Strand Heien.

Hun liker også godt plassbygde møbler, og fremhever at ved å bygge sengen som en ramme som står på gulvet, slipper vi at det samler seg støv under sengen. Her kan vi også legge inn ekstra oppbevaring, ved å tegne inn skuffer under madrassen.

Trygghetsfaktor

Det er mulig å hekte en skrivebordsmodul på veggen. Designet av Nyfelt og Strand AS. Foto: Anne Bråtveit.

Det er viktig å plassere sengen etter hvor det føles trygt og godt å sove. Det kan ofte være i et hjørne, der du er omhegnet av vegger på to sider.

– Da kan barnet se døren. Det er også fint for de voksne å få blikk-kontakt når de titter inn til barnet. Et annet tips er å forsøke å unngå å plassere sengen under vinduet, for å slippe å få direkte trekk, sier Strand Heien.

Standard moduler

– Det er ikke alle som tar seg råd til verken å leie inn en interiørarkitekt, eller få plassbygde møbler. Det trenger ikke være til hinder for å få praktiske og stilige løsninger.

– Det beste er ofte å lage plassbygd, men hvis man ikke kan det, kan man planlegge i forhold til standard moduler. Når vi lager møbleringsplaner tar vi mange ganger utgangspunkt i standard skapmoduler som har en dybde på 60 centimeter og er en eller en halv meter brede. De kan du finne hos en rekke forhandlere, sier Strand Heien og trekker frem et eksempel med å sette en rekke med kommoder etter hverandre.

– Det ikke gjør så mye om de ikke fyller helt ut. Det gir rene linjer i rommet, og gir et inntrykk av at det er plassbygd, uten at det er det, forklarer hun.

Det samme kan gjøres med skrivebordet. Istedenfor å kjøpe en ferdig pult, kan du ta to eller flere oppbevaringsmoduler eventuelt i kombinasjon med en bukk, og bruke en kjøkkenplate som benkeplate. Kjøkkenplaten kutter du til ønsket lengde, og vips så har du en egendesignet plassbygd løsning.

Det kan være fint å sette skrivebordet foran vinduet. Det gir barnet mulighet til å flytte blikket mellom arbeid og livet utenfor. Designet av Nyfelt og Strand AS. Foto: Anne Bråtveit.

Klesoppbevaring

Når det gjelder klesoppbevaringen kan en baby klare seg med en kommode, mens en tenåringsjente begynner å mase om en større garderobe.

– Hvis man ikke elsker å ominnrede, kan man planlegge litt. Istedenfor å begynne med kommoden, kan man sette inn et stort garderobeskap til å begynne med, sier Strand Heien.

Neste trinn blir å se hvor garderobeskapet skal stå i rommet. Hvis du har en nisje du kan plassere det inn i, er det kun frontene som synes. Det gjør hele skapinnredningen mer anonym, og du kan gå for en enkel variant.

– Skal skapet derimot stå midt i rommet, er det et tips å se etter et pent skap som ser fint ut fra alle tre kanter, råder Strand Heien.

Strand Heien fremhever at vi også må tenke hvordan barnerommene skal fungere etter at barna har flyttet ut. Skal det bli et kontor med ekstra oppbevaring? Hvordan ønsker du at skapet, skrivepulten skal se ut og fungere?

– Innreder du til tenåringen, tar det ikke mange år før de flytter ut. Det kan det være greit å ha med i beregningen, legger Strand Heien til.

Fyll ut hulrommene

De to interiørarkitektene fremhever å utnytte bruk av lengder og høyder når man har liten plass.

– Det kan være lurt å tenke fra gulv til tak når det gjelder skapløsninger, og utnytte veggplass ved å henge hyller og skap opp på veggen. Her kan feltet over sengen være fint, sier Strand Heien.

Alexandersen skyter inn at oppbevaringsmøbler på hjul også fungerer bra. De er enkle å flytte og rengjøre under.

Slow innredning

Spesialbygget sofaløsning fungerer som gjesteseng når det kommer overnattingsgjester på besøk. Skrivebordsplaten er forlenget og fungerer som avlastningsbord for sofaen. Designet av Nyfelt og Strand AS. Foto: Anne Bråtveit.

Istedenfor å avslå fra en rekke løsninger fordi du ikke har mulighet til å gjennomføre dem der og da, kan du legge dem inn i en langtidsplan.

– Noen ganger, når vi tegner en løsning, så har kunden et femårs perspektiv før alt skal være ferdig. Det viktige er kanskje at man har en helhetlig plan før man går i gang, sier Strand Heien.

Tenk gjenbruk

Alt trenger heller ikke være nytt. Gjenbruk og turer på loppemarked kan resultere i de morsomste løsningene. Her kan barna få lov til å være med på å plukke ut møbler de liker, og finne farger de kanskje vil male om møbelet med. Det vekker kreativiteten og gleden over å få være med.

– Tipset når du går på loppemarked er å lete etter møbler som er laget av ordentlige materialer. Pusser du det ned, og setter det inn med ny maling eller voks og olje, kan det være vel så god kvalitet som noe nytt, sier Strand Heien.