Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Hvordan bore hull i porøse murvegger?

Mange vegrer seg for å begynne å bore i porøse murvegger. Følger du rådene fra våre fagpersoner, vil du oppleve en god mestringsfølelse.

Her er tipsene til deg som er redd for å bore i mur.
Her er tipsene til deg som er redd for å bore i mur. Foto: iStock

Mange har opplevd utfordringen med å bore hull i gamle murvegger. Følelsen i armene når boret søkker inn og murpussen renner ut. Hullet du plutselig har foran deg er tjue ganger større enn det du har behov for. Det finnes ikke en plugg i verden som kan redde situasjonen. Hva gjør du da?

– Det letteste er å flytte til et sted der det er lettere vegger, sier Knut Kristian Mohn og ler godt.

Zachariassen Jernvare ligger på Torshov i Oslo. Den ble drevet av Kåre Zachariassen i en mannsalder før hans tre ansatte, Kjetil Fitjar Bøe, Sindre Sahlquist Blakar og Nicolay Christensen, overtok bedriften for to år siden. Jernvarehandelen er kjent for å gi sine kunder grundig veiledning innenfor det meste av utfordringer knyttet til skruer, beslag, verktøy og låser. Knut Kristian Mohn er butikkens deltidsansatte og har nettopp kommet tilbake fra en liten operaopptreden. Iført skinnforkle, er han tilbake bak disken, med kaffekoppen i hånden.

– Man får seg ofte en overraskelse hvis man ikke er litt pessimistisk i møte med porøse murvegger. Det kan være lurt å ha litt ærefrykt, sier Mohn.

Sindre Sahlquist Blakar forteller at det ikke finnes noe fasitsvar om hvordan du bør gå frem når det gjelder murvegger. Alle vegger er forskjellige og vil oppføre seg ulikt når du prøver å bore i dem.

– Du må finne ut hvordan veggen ser ut, og så prøve deg frem. Det er også mulig å spørre en nabo om hvordan veggene reagerer, før du setter i gang, forklarer han.

Gjør en test

Kjetil Fitjar Bøe er utdannet arkitekt ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og tilbyr arkitektveiledning over disk hos Zachariassen. Han utbroderer kommentaren til Sahlquist Blakar.

– Ta et helt syltynt bor og gjør noen tester med det først. Hvis du kjenner at boret bare glir inn, har du truffet mellom to murstein, og det eneste du treffer er murpussen mellom steinene.

På denne måten unngår du å lage sår i veggen, før du vet om du har fått feste. Når du kjenner at boret sitter, kan du bytte til et kraftigere bor, og lage det hullet du skal ha.

Zachariassen ligger i de gamle Torshov-blokkene fra 1920-tallet, og mang en beboer har slitt med å henge opp hyller i disse gårdene. Fitjar Bøe geleider oss til kontoret, som ligger innerst i lokalet, for å demonstrere hva han snakker om.

– Her ser du hvordan det ser ut under malingen. Når du bommer med boret treffer du mellom mursteinene, sier Fitjar Bøe.

Den utvendige murpussen har skallet av på et større område på veggen. På baksiden kan vi se at mursteinene ligger sirlig stablet, fylt igjen med grå murpuss. Når du bommer med boret, og treffer mellom mursteinene, er det den grå murpussen som renner ut. Når du derimot treffer mursteinen, vil det drysse ut rød murpuss fra de røde mursteinene. Dette er fine veiledere å følge når du testborer.

Moderne vaktmestertjeneste

Axel Hoffart driver firmaet Smekk som er en moderne vaktmestertjeneste. Han sverger til borrhammer i jobben sin.

Axel Hoffart driver firmaet Smekk som leverer praktiske og tekniske løsninger i og utenfor hjemmet. I dagens moderne samfunn blir vi stadig mer handikappet når det gjelder å løse praktiske oppgaver i hjemmet. Smekk hjelper oss med det vi ikke klarer selv, og ser på seg selv som en slags moderne vaktmestertjeneste.

– Vi pleier å si at alt det du ikke trenger en håndverker til, det kan vi utføre, sier Axel Hoffart.

Det dreier seg om alt fra å få hjelp til montering av møbler, forsterke nettsignalet, shine opp i boden din, eller få tilbake signalet på tv´en. Alt i en Smekk.

– Mange vegrer seg for å henge opp tunge ting i murvegger og gipsvegger. Det er ikke sjelden at jeg kommer til en kunde, og de forteller at den hyllen de skal ha hjelp til å henge opp, har stått der i to-tre år, sier Hoffart.

Lag en propp

Sahlquist Blakar henter frem tre skruer og tre plugger. Når du har et pent hull setter du inn en plugg.

– Du må ikke bruke en plugg med krage, fordi da stopper pluggen ved veggkanten. Du vil dytte pluggen inn med skruen. Når du presser pluggen inn med skruen, utvider den seg, og skaper en proppeffekt, sier Sahlquist Blakar.

Hoffart skyter inn at det er viktig å bruke lange skruer.

– Når du kjøper et møbel får du med veldig pinglete skruer og plugger. Mitt tips er å ikke bruke det som følger med møblene, kommer det fra Hoffart.

Gå heller til en jernvarehandel og rådfør deg med hva slags plugger og skruer du skal bruke til det du skal henge opp. Her vil det være stor variasjon i forhold til hva det er du skal henge opp, tyngde og designet på produktet. Det er noe å ha med seg i bakholdet, ved kjøp av for eksempel kjøp av et nytt vegghengt møbel.

– En knaggrekke med nøkkelfeste bak, vil tåle mindre, enn en knaggrekke med gjennomboret feste. Antall festepunkter må også være dimensjonert riktig i forhold til gjenstanden, forklarer Hoffart.

Når du vet du har fått feste, kan du bore med riktig størrelse på boret. Her brukes det et vater for å unngå at noe blir hengende skjevt

Må ha ordentlig verktøy

Fagfolkene kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å ha ordentlig verktøy.

Sahlquist Blakar tar oss med bort til avdelingen med driller, der det henger et stort utvalg på veggen.

– De beste borene er på ledning. De har mer kraft enn bor på lader. Hvis du skal få nok kraft i et ladebor, må du ganske høyt opp i pris, informerer Sahlquist Blakar.

Her er det også viktig å tenke, at lav pris på selve boret, faktisk kan bety dårligere kvalitet.

– Et bor på 80 til 90 kroner har god kvalitet. Det sier seg selv at du ikke kan få samme kvalitet på borene, hvis du kjøper seks bor i en kasse til samme pris, sier Sahlquist Blakar.

Har du et slagbor, krever det at du legger litt trykk på boret, når du presser det inn i veggen. En borhammer er sterkere og selvdreven, den gjør jobben for deg.

– Skal du bore med seks til åtte millimeters bor, er et slagbor sterkt nok. Må du opp i 12 til 16 millimeter bor, er det borhammer som gjelder, forklarer Sahlquist Blakar.

Hoffart sverger til borhammer i jobben sin.

– Det går så mye enklere, trenger ikke bruke kraft i det hele tatt, går som smør.

Hvis veggen er veldig porøs, kan du slå av slagfunksjonen på boret, for å unngå at det faller av store kaker med murpuss som gir et stygt sår i veggen. Det meste kan sparkles over. Hvis du nettopp har pusset opp hele boligen, og veggene er helt rette og nymalte, kan det imidlertid være ganske ergerlig å måtte sparkle over unødvendige hull.

Når du skal bore lønner det seg å henge opp en post-it lapp, som du bretter opp en klaff på, under der du borer. Hvis du ikke gjør det, må du vaske bort murpussen som renner nedover veggen. Det holder ikke bare å støvsuge den bort.

Når skaden har skjedd

Hvis du allerede har boret et hull, og opplevd at murpussen velter ut, så ikke fortvil. Det finnes det løsninger.

– Da kan du enten flytte hullet, eller du kan prøve med det vi kaller ankermasse. Da dytter du inn en masse i hullet, og lar den tørke, før du skrur inn en skrue i massen, forklarer Sahlquist Blakar.

Det finnes forskjellige ankermasser på markedet. Poenget med massen er at den herder når den tørker, som betyr at du kan skru en skrue direkte inn i massen når den har tørket. Ønsker du likevel å bruke en propp, dytter du proppen forsiktig inn i massen før den har tørket. Og så skrur du inn en skrue, etter at massen har herdet.

Til tross for alle usikkerhetsmomentene knyttet til boring i murvegg, er Hoffart opptatt av at vi ikke skal la oss avskrekke. Det er ingen vits i å la ting bli stående, eller tro at vi er avhengig av å leie inn hjelp.

– Mur er et av de fineste materialene å henge opp i, hvis det blir gjort riktig. Jeg vil at folk skal øve seg på å gjøre dette på egenhånd. Det er viktig å få den mestringsfølelsen, insisterer Hoffart.

Han anbefaler å finne en flate der vi kan prøve og feile litt. Det er alltids mulig å sparkle over.

– Det går også an å spørre om råd. Vi er for eksempel ikke bare ute etter å selge en tjeneste, men vil også gjerne gi læring, og få folk til å tørre å gjøre mer selv.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Bore i murvegg

 • Alle murvegger er forskjellige. Bruk derfor først et veldig tynt bor og se om du treffer mursteinen bak overflatepussen.
 • Hvis det renner ut grå murpuss, har du truffet fyllmassen mellom mursteinene, og du vil ikke få godt feste. Kommer det ut rød murpuss har du truffet mursteinen.
 • Når du kjenner at du har feste i en murstein, kan du bytte bor og bore et større hull.
 • Sett inn en plugg uten hette.
 • Skru så inn en lang skrue. Skruen skal være lenger enn pluggen, for å kunne skyve inn pluggen, så den fester seg som en propp. Forhør deg med en jernvare for riktig lengde på skrue og plugg.
 • Får du et for stort hull, kan du fylle igjen med en ankermasse. Skruen kan skrus direkte inn i herdet ankermasse.

Bore i murvegg

 • Alle murvegger er forskjellige. Bruk derfor først et veldig tynt bor og se om du treffer mursteinen bak overflatepussen.
 • Hvis det renner ut grå murpuss, har du truffet fyllmassen mellom mursteinene, og du vil ikke få godt feste. Kommer det ut rød murpuss har du truffet mursteinen.
 • Når du kjenner at du har feste i en murstein, kan du bytte bor og bore et større hull.
 • Sett inn en plugg uten hette.
 • Skru så inn en lang skrue. Skruen skal være lenger enn pluggen, for å kunne skyve inn pluggen, så den fester seg som en propp. Forhør deg med en jernvare for riktig lengde på skrue og plugg.
 • Får du et for stort hull, kan du fylle igjen med en ankermasse. Skruen kan skrus direkte inn i herdet ankermasse.