Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Fått vann i øret ved bading? Dette bør du gjøre

Vann i øret er i seg selv ikke noe problem i seg selv, men i noen tilfeller bør du være oppmerksom.

Vann i øret
Mange barn opplever det som ubehagelig når de får vann i øret og nesa. Derfor er det lurt å venne småtassene til å være i vann, gjerne fra de er babyer. Foto: iStock
Amer Niaz

Amer Niaz, øre-nese-hals-spesialist ved Aleris klinikken på Frogner.

– Hvis du kjenner at det vibrerer i øregangen når du går eller hopper, har du vann i øret. Det går ut av seg selv, hvis du bare er tålmodig, sier Amer Niaz, øre-nese-hals-spesialist ved Aleris klinikken på Frogner.

Han understreker at det er vanlig å få litt vann i øret ved bading Dette vannet vil vanligvis, enten renne ut av seg selv, eller rett og slett fordampe. Niaz forteller at vannet ikke går lenger enn til de ytre øregangene, på grunn av trommehinnen, som er en fysisk barriere mellom ytre øregang og mellomøret. Vannet vil ikke gjøre skade, med mindre du utsettes for bakterier.

– Hvis du er på badetur, og det er bakterier i vannet, og du har et sår, kan du være så uheldig at bakteriene kryper inn under huden din. Da får du betennelse i den ytre øregangen, sier Niaz.

Det er med andre ord en del hvis-faktorer involvert for at du skal få det som kalles «svimmers ear ». Navnet kommer naturlig nok av at mange aktive svømmere får denne typen infeksjoner. Hos fritidsbadere er den mindre vanlig.

– Har du først fått en infeksjon i øret, vil det gjøre så vondt at du ikke nøler med å gå til legen, påpeker legen.

Infeksjon i mellomrøret

Han understreker at det er nær sagt umulig at vannet som kommer inn i de ytre øregangene går videre til mellomøret. Får du infeksjon i mellomøret, så kommer det fra nesen.

– Hvis du har sniffet inn vann med bakterier gjennom nesen, kan det gå gjennom luftveiene til mellomøret. Her vil det prøve å komme ut, og vil søkte letteste motstandsvei, som er å sprenge seg gjennom trommehinnen. Hvis det skjer, kan det begynne å renne fra øret, sier Niaz.

Det høres skummelt ut med trommehinne som sprekker, men trykket som vannet skaper inne i mellomøret er vondt. Det vil derfor føles som en lettelse når trommehinnen sprekker, fordi trykket da forsvinner.

– Det at den sprekker kan også gjøre vondt, men så blir smerten bedre. Når folk kommer til oss med trykk i mellomøret, hender det at vi stikker hull i trommehinnen, før vi setter dem på antibiotika, sier Niaz, og legger til at trommehinnen heler seg selv i løpet av fire til fem dager når infeksjonen har gått ned.

Kan forebygges

Spesialist Niaz understreker at du må ha antibiotika når du får denne typen infeksjon. Det beste en lege kan gjøre når han får inn pasienter med «svimmers ear» eller mellomøreinfeksjoner, er å ta en dyrking av infeksjonen og sende den til analyse. Når prøvene kommer tilbake, kan de eventuelt justere typen antibiotika, hvis det er behov for det, for å unngå at du går på en type medisin som bakteriene er resistente mot.

Legen understreker at det kan være bakterier i alle typer vann, både saltvann, ferskvann og bassengvann. Mest utsatt for infeksjon er du imidlertid i bassengvann.

–  Du er også mer utsatt for å få infeksjoner når bakteriefloraen øker, for eksempel om vannet har vært varmt over lengre tid, sier han.

For å forebygge øreproblemer kan du bruke olje. Her er oppskriften enkel. Drypp tre dråper olje i hvert øre, før du kaster deg ut i vannet, sier Niaz.

Tipsene til barn

Rune Mosgaard er daglig leder for Barn i vann.

– Når kroppen utsettes for nye ting, kan den nye følelsen oppleves som ubehagelig, kanskje til og med gi en følelse av at noe er galt, selv om det ikke er det, sier Rune Mosgaard, daglig leder for Barn i vann.

Han har lang erfaring med barn og svømmeopplæring, og forteller at det er en fordel å ta med babyen på svømming, slik at barnet tidlig vennes til å få vann i øret. Det blir gjerne vanskeligere jo eldre barna er.

– 4-5-åringer som ikke har noen erfaring med bading kan oppleve det som utfordrende. Kanskje foreldrene innser at de skal begynne på skolen, uten å kunne svømme, og så sender de dem på kurs til oss. Da handler det om tilvenning i vann, sier Mosgaard.

Han forteller at en av de første øvelsene de gjør med barn, er å be dem legge seg på ryggen, for å øve på å flyte i vannet.

– Det er viktig at de ligger strake, for å ikke få press på nakken, og da kommer ørene under vann. For barn som ikke er vant til dette, vil det føles rart og de kan reagere negativt, forteller Mosgaard.

Vann i nesa

Han understreker at den største utfordringen når det gjelder barn og vann, er vann i nesen. Der er det mange barn som stritter imot å slippe taket i nesen og kaste seg uti. Det mange kanskje ikke vet, er at vi faktisk heller ikke får vann ordentlig inn i nesen, selv om vi har hodet under vann uten å holde oss for nesen.

– Du får ikke vann i nesa hvis du ikke trekker inn pusten gjennom nesa. Og det gjør du ikke, fordi instinktene dine sier at du ikke skal gjøre det.

Mosgaard forteller hvordan han i saltvann har forsøkt å trekke inn pusten under vann som en test, men det er nesten umulig. Instinktene jobber så hardt i mot.

– Hvis du hopper ned i vannet, vil presset gjøre at litt vann går inn i nesa og ørene, men vannet vil ikke gå langt inn i verken nesa eller ørene da heller.

Øre-nese-hals-spesialist Amer Niaz bekrefter i at vi har sterke mekanisme som lukker luftveiene.

– Noen ganger, hvis du mister kontrollen og ikke klarer å lukke tidsnok kan du få vann i mellomøret. Men det er ikke farlig. Får du en infeksjon eller er forkjølet, kan det forverre situasjonen, avslutter han.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer