Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Triksene for å gi medisin til barn

Problemer med å få i barnet medisin som smaker vondt? Her er rådene du bør prøve.

Gi medisin til barn
Skal du gi medisin til barn? Det er ikke alltid lett, men prøv å spille på lag hvis barnet stritter i mot. Foto: iStock
Cathrine Kjeldby-Høie

Cathrine Kjeldby-Høie er ansatt ved Sykehusapotekene i Oslo. Hun jobber også for Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn.

«Nei, vil ikke!» Har du noen gang sittet med et motvillig barn på fanget og prøvd å tvinge i det medisin? Når den flytende antibiotikaen smaker ekkelt, og den må gis fire ganger om dagen i to uker, kan selv den mest tålmodige sjel bli frustrert.

– Dette er en kjent utfordring, og som forelder er det er lett å bli fortvilet og sint etter hvert. Når barnet er slitent etter flere dager med sykdom, og foreldrene også har hatt netter med dårlig søvnkvalitet, har jeg full forståelse for at dette kan by på utfordringer. Og selv om jeg kjenner til de fleste tipsene på dette feltet, har jeg ikke alltid kommet i mål på den beste måten med egne barn jeg heller, sier Cathrine Kjeldby-Høie, klinisk farmasøyt ved Barneintensiven på Rikshospitalet. 

Hun understreker at det er viktig å ha fokus på det å få til et godt samarbeid med barnet, og å kjenne til nyttige, praktiske tips rundt selve medisineringen. Hun deler gjerne rådene med Plusstids lesere for at barn og foreldre skal få dette til.

Sørg for et godt samarbeid

Det å få til et god samarbeid, spille på lag med barnet, er en forutsetning for å få gitt medisiner.

–  Om det er mulig, er det lurt å unngå og gi medisiner når barnet er overtrøtt. Overtrøtte barn er sjelden samarbeidsvillige, og det er lett at det da oppstår en kamp for å få i barnet medisinen.

Du kan gjerne bruke en avledningsmanøver for å få barnet til å ta medisin.

– Se på muligheten for å ta medisineringen med i leken. Kanskje trenger bamsen også medisin? Og er det noe rundt medisineringen som barnet kan bestemme selv? For eksempel om det vil sitte på fanget eller ei, hva det vil drikke etterpå eller hva premien etterpå kan være, tipser farmasøyten.

Hun anbefaler også å prøve og forklare barnet hvorfor han eller hun  må ta medisin, og tilpasse forklaringen ut ifra barnets alder.

– Ettersom begrepet barn spenner fra 0-18 år  er det store variasjoner. Fra de minste som ikke forstår noe, til barn i trassalderen som nekter å innta medisin, til de litt eldre barna som husker fra forrige gang at medisinen smakte vondt. Og så må vi ikke glemme å nevne ungdom, som også er barn, men som av helt andre årsaker ikke vil ta medisiner.

Når et godt samarbeid er etablert, er neste utfordring å få barnet til å innta medisinen.

– Prøv å være tålmodig, men gi samtidig tydelig uttrykk for at du som voksen har bestemt at barnet skal ta medisinen. Det hjelper lite å utsette problemet, men det å etablere faste rutiner kan være lurt slik at barnet vet hva som venter det. Når dere endelig er i mål, husk å gi barnet rikelig med skryt for at det mestret.

– Prøv å unngå for mye oppstyr

Portrett av farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune

Anne Margrethe Aldin Thune er farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots apotek. Foto: Boots Norge

Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og fagredaktør i Boots apotek understreker at tvang og trusler fungerer dårlig når det kommer til medisinering av barn.

– Barnet kan lett begynne å assosiere medisin med noe negativt, mens man egentlig ønsker at barnet skal forstå at medisinen er noe barnet må ta for å bli frisk. Det er ingen vei utenom å ta medisinen sin. Ideelt sett bør det å ta medisinen sin behandles som en helt enkel ting som skal gå raskt og som det ikke er så mye oppstyr rundt, mener farmasøyten.

Hun understreker at barn er forskjellige, og det betyr at de som kjenner dem best har de beste forutsetningene for å finne argumenter som kan overbevise barnet om å ta medisinen. Barnets alder og allmenntilstand har også mye å si.

– Belønningssystemer kan fungere godt for barn som er negative til medisinen. For eksempel kan man gi klistremerke hver gang barnet tar medisinen sin eller lignende. Mange barn vil synes det er en god motivasjon, sier hun.

– Ikke lur medisinen i barnet

Men hvis lokking og oppfordringer ikke fungerer; er det greit å lure medisinen i barnet? Her er det lett å bli gjennomskuet, så er det kanskje best å være ærlig med barnet?

– Ærlighet varer nok lengst, også når det kommer til medisiner og barn. Snakk sant, og vær bestemt. Prøv også å beholde roen selv, og unngå å gjør for stort nummer ut av medisinen. Hvis det er snakk om medisin som barnet må ta en periode, er det viktig å få barnet til å se det som en av de vanlige rutinene, som måltider og tannpuss.

I mange tilfeller finnes det legemiddelformer som er lettere for barn å ta. Valg av legemiddelform tilpasses etter alder og dosering. For de minste vil ofte flytende medisin som mikstur eller dråper være det beste alternativet, eventuelt stikkpiller hvis barnet kaster opp. Brusetabletter eller smeltetabletter kan være alternativer for litt større barn.

– Siden det er viktig at barnet får i seg hele dosen med medisin anbefaler vi ikke at man blander medisinen i for store mengder med mat eller drikke. Hvis du har store problemer med å få medisin i barnet, kan du spørre legen eller apoteket om det finnes alternativer.

Samtidig finnes det alternativer som kan kamuflere smaken så medisinen ikke smaker så ekkelt:

– Det finnes både tablettovertrekk og svelgegel som gjør tabletter enklere å ta i sin helhet eller delt. Men vær oppmerksom på at det ikke er alle tabletter som kan deles eller knuses, sier farmasøyten.

Smaken kan kamufleres

Cathrine Kjeldby-Høie i Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn fastslår at problemer med medisinering gjerne oppstår med barn som er for små til å svelge tabletter, og som samtidig synes mikstur smaker vondt.

– Da er det viktig å være ærlig, og enig med barnet i at medisinen smaker vondt, men også taktisk slik at du omformulerer det og sier at den smaker litt «rart». Så kan dere få til  samarbeidet og fokusere på å kamuflere den vonde smaken, mener farmasøyten.

Hun anbefaler å sjekke ut hvilke praktiske råd som funger for ditt barn . 

– For noen kan det være et alternativ å få en sterkere styrke med mikstur, slik at volumet blir mindre.  Men en sterkere styrke vil gi sterkere smak som kanskje ikke fungerer for andre barn. Her må man må bare prøve seg frem, råder eksperten.

Skal du gi mikstur er det lurt bruke en sprøyte som kan føres noe bak i munnen og gi det langs kinnet. Da vil færre smaksløker «oppfatte» smaken.

– Og om miksturen kan oppbevares kaldt vil det dempe smaken noe, tipser hun. 

Om barnet klarer å svelge hele eller delte tabletter, vil smaken bli vesentlig mindre fremtredende enn for flytende medisin.

– Mange tabletter kan også knuses og gis på en skje med f.eks.  yoghurt eller  syltetøy. Det kan også «pakkes inn» i en liten skorpefri brødbit med for eksempel Nugatti på, eller trekkes med et tynt lag med Fox-karamell. Jeg har også hørt om foreldre som stapper tabletten inni kokt makaroni, det skal visst fungere veldig bra, sier hun og fortsetter:

– Når det kommer til smertestillende medisiner kan være hensiktsmessig å ha flere alternativer hjemme, for eksempel både mikstur og stikkpiller. Pinex og Paracet mikstur smaker for øvrig også forskjellig, og noen barn kan foretrekke den ene smaken fremfor den andre. Er det snakk om en antibiotikakur som varer i to uker, er det lurt å  hente ut kun én flaske i første omgang.  Så får du testet ut om barnet ditt klarer å få i seg medisinen, eller  om legen må skrive ut et annet legemiddel, foreslår Kjeldby-Høie.

Hun legger til at du ikke bør må putte legemidler i barnets tåteflaske.

– For det første vil du  ikke med sikkerhet vite hvor mye barnet faktisk har fått i seg dersom ikke hele flasken drikkes opp. Og for det andre kan barnet få negative assosiasjoner til tåteflaska, og det er svært uheldig for en baby som kun får i seg flaskemat. 

For de minste barna kan man forsøke  å la det sutte påen bitering som har vært i fryseren, før medisinen skal gis. Dette vil bedøve smaksløkene slik at smaken blir mindre fremtredende.

– For eldre barn kan du prøve det samme med en isbit eller saftis. Salte kjeks før og etter medisinering kan også dempe smaken av medisinen, avslutter Kjeldby-Høie. 

Triksene for å få medisin i barnet:

 • Vær tydelig på at barnet må ta medisin.
 • Etabler faste rutiner slik at det blir lettere å unngå runddansen med å utsette problemet.
 • Se på muligheten for å ta medisineringen med i leken, heller enn å ta barnet ut av leken.
 • Om mulig er det lurt å unngå å gi medisin når barnet er overtrøtt.
 • Vær ærlig, ikke «lur» medisin i barnet.
 • Salte kjeks før og etter kan dempe smaken
 • Bitering, som på forhånd har ligget i fryseren, isbit, eller saftis kan kan bedøve smaksløkene.
 • Hvis du har store problemer med å få medisin i barnet, spør legen eller apoteket om det finnes alternativer.
 • Ros barnet når det har mestret.

Tips for godt samarbeid:

 • Det er viktig å ikke la barnet få velge om det skal ta medisinen eller ikke. La barnet heller få være med på å bestemme hvordan medisinen skal tas, for eksempel om det skal sitte på fanget, hva det skal drikke til etc.
 • Fortell barnet hvorfor det skal ta medisin.
 • Vær ærlig og ikke prøv å lure barnet slik at det mister tilliten.
 • Prøv å lede oppmerksomheten bort fra det vonde gjennom lek, for eksempel ved at barnet gir liksom-medisin til bamsen eller mor og far. Prøv å unngå å avbryte en lekesituasjon for å gi medisin, men utnytt heller lekesituasjonen hvis det er mulig.
 • Unngå å gi medisinen når barnet er overtrøtt, da er det lett for at det motarbeider deg.
 • Belønning og ros er viktig. Barnet kan roses for at det faktisk klarte det, selv om det smakte vondt eller var ubehagelig.
 • Det kan også være motiverende for barnet om andre i familien tar tabletter eller vitaminer samtidig som barnet.
 • Gi barnet legemidlene til omtrent samme tid hver dag. Da blir det en rutine for barnet og i tillegg er det lettere å huske.

Kilde: Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn.

Tips for godt samarbeid:

 • Det er viktig å ikke la barnet få velge om det skal ta medisinen eller ikke. La barnet heller få være med på å bestemme hvordan medisinen skal tas, for eksempel om det skal sitte på fanget, hva det skal drikke til etc.
 • Fortell barnet hvorfor det skal ta medisin.
 • Vær ærlig og ikke prøv å lure barnet slik at det mister tilliten.
 • Prøv å lede oppmerksomheten bort fra det vonde gjennom lek, for eksempel ved at barnet gir liksom-medisin til bamsen eller mor og far. Prøv å unngå å avbryte en lekesituasjon for å gi medisin, men utnytt heller lekesituasjonen hvis det er mulig.
 • Unngå å gi medisinen når barnet er overtrøtt, da er det lett for at det motarbeider deg.
 • Belønning og ros er viktig. Barnet kan roses for at det faktisk klarte det, selv om det smakte vondt eller var ubehagelig.
 • Det kan også være motiverende for barnet om andre i familien tar tabletter eller vitaminer samtidig som barnet.
 • Gi barnet legemidlene til omtrent samme tid hver dag. Da blir det en rutine for barnet og i tillegg er det lettere å huske.

Kilde: Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn.