Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Slik velger du riktig solbrille

Å beskytte øynene mot sola er ekstra viktig for de små. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe solbriller til deg selv og barna.

Barnas øyne slipper inn mer UV-lys enn voksnes, og gode solbriller er derfor ekstra viktig. Foto: iStock

Få ting gir mer energi enn solfylte dager med masse utetid og dagslys. Men den deilige sola inneholder som kjent også skadelige UV-stråler som det er viktig å beskytte seg mot.

Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

– Den enkle tommelfingerregelen er at hvis du er ute og tenker at du bør beskytte huden mot sola, så bør du også beskytte øynene med solbriller, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Det er det flere grunner til:

– På kort sikt kan øyet bli solbrent, det er det vi kaller for snøblind. Øyet har imidlertid flere nervesensorer enn huden, og derfor gjør det mer vondt. Snøblindhet går som regel over av seg selv. På lang sikt vil de typiske tilstandene man får når man blir eldre – som grå stær – framskyndes av at man ikke beskytter øyet mot UV-stråling. I tillegg motvirker solbrillene ubehagelig blending, noe som blant annet kan gjøre deg til en sikrere sjåfør, forklarer fagsjefen.

Barnas øyne slipper inn mer lys

UV-strålene er ekstra skadelige for sarte barneøyne.

– Barnas øyne er klarere og finere,  og stopper ikke lyset på samme måte som voksnes øyne. Det gjør at samme mengde UV-lys vil være mer skadelig for et barn enn for mammaen og pappaen, utdyper Haugo.

Det finnes utallige solbrillemodeller å velge mellom, både til barn og voksne, og i alle prisklasser. Hvordan velger man riktig?

– Tenk over hvilket behov du har – det er ikke sikkert solbrillen som egner seg i skibakken, er en bra bybrille. En sportsbrille er en god allround-brille – den dekker ansiktet godt og kan brukes til mye forskjellig. Uansett hvor du skal bruke den, er det viktig at den sitter godt og dekker godt også fra sidene. Dette er spesielt viktig for barn, som er mye i bevegelse. For barn er det også ekstra viktig at brillen er god å ha på, for hvis ikke vil jo barnet bare dra den av igjen.

Ikke velg for mørke glass

Solbriller kommer i ulike mørkhetskategorier, alt etter hvor sterk sol den beskytter mot.

– Mange av solbrillene har veldig mørke glass, fordi det er billigst å produsere. Disse egner seg i kraftig lys, men kan være ubehagelige å bruke når det er overskyet eller skumring – eller i tunneler. Barn vil ofte ta solbrillene av hvis de er for mørke. Prøv å se gjennom glasset selv og sjekk at det virker ok, råder Haugo i Optikerforbundet.

Også du som voksen bør prøve solbrillen før du kjøper den, og ikke bare med tanke på om den ser bra ut på nesa di.

– Den enkle måten å lage solbriller på, er å lage et glass som bøyes. Det gir såkalte optiske avbøyinger, som noen kan reagere på – for eksempel hvis du blir mye bilsjuk. Dette er det som regel mindre av i dyrere briller, forklarer han.

Billig kan være bra

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Du skal imidlertid være trygg på at de billige solbrillene beskytter deg like bra mot UV-stråling som de dyre. Det viser tallrike solbrilletester utført de siste årene, ifølge Forbrukerrådet.

– Alle solbriller som selges i Norge og i EU, skal beskytte mot UV-stråler. Se etter om brillen er CE-merket. Så lenge det merket er der, skal brillene være trygge, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

CE-merket er en egenerklæring fra produsenten som viser at solbrillens grunnleggende sikkerhetskrav er oppfylt. Iversen påpeker likevel at andre kvaliteter ved solbrillen kan henge sammen med pris.

– En god solbrille vil for eksempel kunne forhindre lysbrytning og reflekser. Dyre solbriller vil også kunne skilte med en bedre passform, høyere komfort, bedre motstand mot riper, polariserende effekt og generelt bedre holdbarhet, sier Iversen.

Se opp for falsk CE-merking

Vær imidlertid oppmerksom på at det er en del falske CE-merker på markedet. Risikoen for å bli svindlet minker betydelig dersom du kjøper solbrillen i en tillitvekkende butikk, og altså ikke på gata eller stranda. Det kan likevel være lurt å se litt ekstra på merket uansett før du handler.

– Falske CE-merker kan forekomme også i renommerte salgsledd. Det er skummelt, og noe vi som forbrukere må passe på selv. Risikoen er at du får et glass som forvrenger farger eller er for mørkt, og ikke egner seg for det du tror den egner seg til, for eksempel bilkjøring. Brillen kan også slippe ut nikkel, som gjør at du får hudutslett, advarer Haugo i Norges Optikerforbund.

Han anbefaler å kjøpe solbrillen i en butikk hvor du kan få veiledning, som en optiker eller en sportsbutikk.

– Det lønner seg å få noen råd og tips om produktet, for egenskapene kan variere ganske mye.

Gode råd når du skal velge solbrille:

 • Alle solbriller som selges skal ha med informasjon om hvilken beskyttelseskategori brillen har og hvor sterkt lys den beskytter mot.
 • Solbriller skal være CE-merket, og det skal følge med informasjon om hvem som er produsent.
 • Styrken på solfilteret avgjør hvor sterk sol solbrillen beskytter mot, og hvilken kategori brillene havner i:
  Kategori 0 er for overskyet vær.
  Kategori 1 er for delvis overskyet.
  Kategori 2 er for normal sol.
  Kategori 3 er for sterk sol.
  Kategori 4 er for høyfjell og ved sjøen. Solbriller med beskyttelse i kategori 4 er ikke egnet hvis du skal kjøre bil.
 • Det er viktig at solbrillene omslutter øynene for å redusere refleksjonsstråling fra omgivelsene, spesielt ved sjøen og på fjellet.
 • For barn er det ekstra viktig at solbrillene omslutter øynene og sitter godt, siden de er mye i aktivitet og lettere får UV-skader.
 • Sjekk at glasset ikke er altfor mørkt – det kan være ubehagelig når det er overskyet.

Kilder: Sikkerhverdag.no (DSB) og Norges Optikerforbund