Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Kan man få en tenåring til å kle seg varmt nok om vinteren?

Det sies at de eneste artene som trives i kulda uten nok klær er pingviner, elg og tenåringer.

Angeline (17) (til høyre) har endelig byttet ut kalde ankelsokker med varmere klær. Her på fjellet med mamma Maria Terzan. Foto: Privat.

Når husets tenåring nekter å bruke lue, eller dekke til anklene sine, er det vanskelig for oss foreldre å forstå hvorfor i all verden de insisterer på å fryse.

At tenåringene egentlig trives med å fryse på vei til skolen, tviler vi sterkt på. Men flere av dem syns tilsynelatende det er langt viktigere med ankelsokker i joggesko, enn frostbitt på tærne!

Men hvor mye skal vi som foreldre bestemme over hva ungdommen kler seg i? Og hva tenker egentlig ungdommen selv om sitt beskjedne klesvalg om vinteren?

Fjortiser gidder ikke styre med så masse klær

Tuva Marie Blad Engnes (14) trives best i ankelsokker og Adidas-joggesko. Til mamma Conny Mari Blad Borgens store fortvilelse, syns datteren i tillegg at både stilongs og lue er super-teit.

– Jeg tror ikke jeg nødvendigvis prøver å kle meg kaldt, men jeg er for lat til å kle meg varmere og gidder ikke styre med så mange lag med klær, sier Tuva selv.

varme klær til tenåringer

Tuva (14) orker ikke styre med så masse klær om vinteren, men skulle selv ønske hun var flinkere til å ta på seg skjerf. Foto: Privat.

Mamma Conny tenker det er lurt å la datteren få bestemme litt selv, men de har et par kjøreregler.

– Hun gå med vinterjakke og vanter, men kan selv velge mellom lue eller hette over hodet som et kompromiss.

For fjortenåringen er det viktigst at det går fort å kle på seg, og at plaggene ser bra ut sammen.

– Ullundertøyet som jeg har prøvd har vært ekle og klødd, så jeg styrer unna det. Hvis foreldre skal kjøpe ull til barna sine er det viktig at de velger noe som ikke er for tykt og ikke klør, sier Tuva.

Hun tipser også om et annet plagg foreldre gjerne må kjøpe mer av.

– Hettegensere! Med en stor og god hettegenser, noe de fleste tenåringer digger å gå med om dagen, blir man jo faktisk ganske varm.

17-åringer begynner å kle seg varmere

Selv om Maria Terzan skulle ønske at datteren Angeline Terzan (17) gikk med enda varmere sko og enda flere ulltrøyer, er hun glad for at “ankelsokker i joggesko-perioden” er over.

ungdommer må kle seg varmere

Angeline (17 – til venstre) og mamma Maria kjører gjerne lik stil, og begge er glade for at ankelsokker-perioden er over for Angeline sin del. Foto: Privat.

– Nå har vi ingen direkte klesregler, men jeg sørger for å kjøpe fine ullgensere, tynne og myke ulltrøyer og varme vintersko som hun faktisk liker selv. Slik vet jeg at hun kommer til å bruke dem, sier Maria.

Angeline husker godt at hun ikke hørte på moren sin i trettenårsalderen.

– Da gikk jeg med korte sokker og joggesko midt på vinteren, uansett hva hun sa. Men nå som jeg har vært kald en god del vintere, har jeg begynt å velge komfort sammen med stil, istedenfor kun plagg som ikke er varme nok om vinteren.

17-åringen tipser om at tynne, myke ulltrøyer er helt topp under vanlige gensere, men hun bruker fortsatt sjeldent ulltights under buksene.

– Det er viktig å velge kampene sine. Du får ikke tenåringen til å gå i ull fra topp til tå, men la dem få valget: ”Du kan få lov til å ha på deg de tynne buksene dine, eller gå med sneakers i dag, men da du bruke den tynne ulltrøya” kan være et fint kompromiss, råder Maria.

Klær er ungdomsopprør

– Utseende på klærne, og ikke nødvendigvis funksjonen, er viktig i ungdomstiden. Det å se riktig ut er for mange overordnet det å være varmt og praktisk kledd.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Det sier Ingun Klepp, etnolog og forsker ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) på OsloMet, til Plusstid og fortsetter:

– I tillegg ligger det et visst element av ungdomsopprør her;  å ikke gå med votter og luer er jo å ikke gjøre som mor og far sier.

La barna fryse

Så hva gjør du når du står der igjen en travel morgen i januar? Og hormonbomben (les: tenåringen) nok en gang har droppet boblejakka til fordel for en kort denim-jakke? Skal du tulle poden inn i et stort teppe, og feste det med belte og hengelås? Bare for å sørge for at ungen din er varmt nok kledd?

– Ungdommer er ulike. Så lenge de ikke blir syke går jo “dårlige” klær først og fremst ut over dem selv. Dermed vil ubehaget de opplever ved å gå «feil» kledd trolig føles større enn ubehaget ved å være for tynnkledd, forteller Klepp.

Med andre ord kan vi foreldre med fordel vise forståelse for at klær og utseende spiller en viktig rolle i ungdomstiden, og la barna selv bestemme på hvilken måte de vil ha det ubehagelig. Ved å være kald eller ved å føle seg ukomfortabel fordi de ikke får kjøre sin egen stil.

Klepp minner også om at vi foreldre antakeligvis ikke var noe flinkere til å kle oss varmt nok i kulda selv.

– Husk tilbake til din egen ungdom. Frøs du? Hadde du på deg det dine foreldre ba deg om? Min observasjon er at ungdom har frosset i generasjoner. Enten det var nylonstrømper i lakksko i vinterkulden på vei til «dans», eller å henge på kiosken i trange jeans. Eller nå som i dag, med bare ankler og lave sko.

 

 

Smart ull for tenåringen

Når det er sagt, er det klart du kan snike inn litt varme plagg som til og med tenåringen syns det er fint å gå med. Uten å måtte tvinge dem til å bruke dem. Selv om det er sant som Klepp poengterer at ungdommen har veldig forskjellig smak og interesser, så er det et par klesplagg som er verdt å teste ut.

– En del klær vil være varmere dersom de er i ull, uten at det er mulig å se eller føle forskjell, forklarer Klepp.

Her snakker vi ullsåler i skoene, ankelsokker i ull, t-skjorter, boksere, truser og bh-er i myk ull. Alle er plagg som holder kroppen hakket varmere, uten at avkommet nødvendigvis merker noen forskjell.

For selv om ungdom bør få lov til å ha en personlig stil, så kan du som forelder påvirke materialvalget.

– Poenget mitt er at klærne som barna ønsker å bruke bør være i så varme materialer som mulig. Det er veldig vanlig at det er foreldrene som kjøper klærne, eller i det minste finansierer dem, så det er mulig å stille noen enkle krav, poengterer Klepp.

Kalde tenåringer oppsummert:

  1. La tenåringene fryse hvis de ikke er syke. De finner fort nok ut at varmere klær er tingen.
  2. Invester i plagg som passer stilen deres og samtidig holder dem varme, som for eksempel store hettegensere.
  3. Velg alltid mykt og tynt ull, fremfor tykke og grove materialer. Ikke glem ullsåler, selv i joggesko!

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer