Kategori:

Ernæring

Tag:
Kategori:

Ernæring

Tag:

Irritabel tarm? Symptomer og løsninger

Irritabel tarm kan gi magesmerter, luftplager, kvalme, diaré og forstoppelse. Les hvordan du kan få hjelp med plagene.

irritabel-tarm_iStock
Irritabel tarm (IBS) kan være slitsomt og for enkelte kan symptomene på irritabel tarm redusere livskvaliteten. Heldigvis finnes det gode råd! Foto: iStock

Stadig flere av oss sliter med mageproblemer – og særlig irritabel tarmsyndrom (IBS) har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Irritabel tarm er en funksjonell magelidelse som kjennetegnes av ubehag eller smerter i magen, oppblåsthet og avføringsforstyrrelser i form av diaré, forstoppelse eller en blanding av begge.

Birgitte Berentsen
Prosjektleder Birgitte Berentsen. Foto: Anne Sidsel Herdlevæ

– Noen merker dette daglig, mens andre kan ha symptomer som kommer og går. Gjerne med intervaller på uker eller måneder. Graden av symptomer varierer fra person til person og fra akseptabel til alvorlig, forklarer prosjektleder Birgitte Berentsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus.
– Symptomene kan også variere hos en og samme person over tid, med lette til moderate symptomer i perioder, til alvorlige i andre.

Symptomer på irritabel tarm

I tillegg til plager i tarm- og fordøyelsessystemet, som oppblåsthet, smerter, diaré, forstoppelse eller vekslende avføring, er det mange personer med irritabel tarm som også opplever andre smerter.
Typisk er hodepine, muskelsmerter (fibromyalgi syndrom), kronisk trøtthet, depresjon, søvnproblemer og smerter i underlivet. Ca. 30-50 % av personer med IBS lider av hodepine, forteller Berentsen.

Irritabel tarm (IBS):

 • Irritabel tarm-syndrom (IBS) kjennetegnes av magesmerter, luftplager, kvalme, forstoppelse og diaré, og er den vanligste årsaken til magplager.
 • Sykdommen rammer én av ti nordmenn.
 • Faresignaler: For å utelukke andre mage-tarm sykdommer med lignende symptomer, skal pasienten ikke ha noen alarmerende symptomer som: blødning fra tarmen, anemi, vekttap, feber, eller tegn på betennelse i kroppen.
 • IBS-pasienter kan inndeles i tre undergrupper etter avføringsmønsteret:
  – Diaré-dominert (IBS-D)
  – Forstoppelse-dominert (IBS-C)
  – Lik blanding av både diaré og forstoppelse (IBS-M)
 • Årsak: Årsaken til irritabel tarm er ikke klarlagt, men faktorer som kosthold, sammensetning av tykktarmsbakterier, lavgradig inflammasjon i tarmveggen, og unormale endokrine celler i mage-tarmen kan påvirke utviklingen.
 • Videre viser forskning klart og tydelig at det er en arvelig faktor involvert ved irritabel tarm.
 • Som pasient har man enten det som kalles «sporadisk» eller «post-infeksiøs» irritabel tarm:
 • De som har sporadisk irritabel tarm har hatt det så lenge de kan huske, trolig siden fødselen. Sporadisk irritabel tarm varier i intensitet i ulike perioder i livet.
 • Post-infeksiøs irritabel tarm, er den som kommer etter en tarminfeksjon hos tidligere tarm-friske pasienter.

Kilde: Birgitte Berentsen

En del har diffuse muskelrelaterte smerter, med enkelte ømme punkter, såkalt fibromyalgi. Kronisk trøtthet, trøtthet som har vart i mer enn 6 måneder uten noen medisinsk forklaring, er også en plage IBS-pasienter lider av, selv om antallet er ukjent.
I tillegg er det en andel pasienter som lider av depresjon og søvnproblemer, og dette har en klar sammenheng med IBS, forklarer Berentsen.
Se fullstendig liste over symptomer nederst i artikkelen!

Anbefalt kosthold ved irritabel tarm

Forfatter, foredragsholder og helseblogger Julianne Lyngstad har master i samfunnsernæring og jobber til daglig med å hjelpe pasienter som sliter med irritabel tarm med å redusere plagene ved hjelp av kost- og livsstilsendringer.
– Jeg vet av erfaring at de fleste får det bedre ved å jobbe med stressmestring, gode rutiner, være i bevegelse og ikke minst ved å ha et sunt og variert, magevennlig kosthold. I tillegg er det å drikke nok vann, sove nok og generelt ha en sunn livsstil viktig for IBS-pasienter, sier Lyngstad.

Stress ned: YOGA FOR NYBEGYNNERE

Ernæringsfysiologen brenner for å spre kunnskap om den forskningsbaserte lavFODMAP-dietten, og har selv skrevet tre bøker om kostholdet som skal hjelpe personer med irritabel tarm.
– LavFODMAP-dietten er ingen trend-diett, men en forskningsbasert diett som er utviklet ved Monash University i Australia over en periode på rundt ti år. Og per i dag er FODMAP-dietten den mest effektive kostholdsbehandlingen for å redusere plager hos mennesker med sensitiv mage.

Forfatter, ernæringsfysiolog og helseblogger Julianne Lyngstad
Forfatter, ernæringsfysiolog og helseblogger Julianne Lyngstad. Foto: Gyldendal

Helsebloggeren vet hva det vil si å leve med kroniske mage- og tarmplager. 30-åringen fikk selv diagnosen da hun var 17 år – og i løpet av årene har hun forsøkt det meste i kampen mot plagene.
– Da jeg oppdaget lavFODMAP-dietten gikk magen fra å være forstoppet, oppblåst og full av luft til å være flat og velfungerende. Selv om ikke alle nødvendigvis opplever så stor effekt på noen få dager, er det absolutt verdt å gi FODMAP-dietten en sjanse, mener Lyngstad.

Slik gjennomfører du FODMAP-dietten

For mange kan lavFODMAP-dietten virke overveldende i starten. Det er en del å sette seg inn i, men de fleste opplever å bli mye bedre. Berentsen anbefaler alle som ikke har fått tilstrekkelig symptomlindring ved generelle kostråd eller andre dietter til å forsøke lavFODMAP-dietten i samråd med helsepersonell.

– LavFODMAP-dietten har dokumentert effekt og opp til 70% opplever symptomreduksjon ved å følge denne dietten.

Dietten går ut på å redusere inntaket av tungt fordøyelige karbohydrater (høyFODMAP) som vi fordøyer dårlig og som kan være symptomtriggere.
– Dietten strekker seg over to perioder. En diettperiode hvor man følger et lavFODMAP-kosthold i to til seks uker, til du opplever mindre symptomer. I fase to, som kalles reintroduksjonsperioden, innfører du matvarer som du har unngått systematisk, forteller Berentsen og forklarer at målet med kostbehandlingen er å få best mulig symptomkontroll med minst mulig begrensninger.
Ernæringsfysiolog Lyngstad understreker viktigheten av å gjennomføre fase to av dietten.
– Jeg opplever at flere IBS-pasienter ikke ser verdien i å reintrodusere matvarer etter den strenge fasen, ettersom de er blitt så bra. Men reintroduksjon av matvarer er utrolig viktig, både med tanke på tarmhelsen og det sosiale aspektet. Å unngå matvarer du tåler fint, gjør dietten mer komplisert å følge over tid, påpeker Lyngstad.

Spiser du nok: OMEGA-3 FETTSYRER I FISK: SÅ MYE BØR DU SPISE

Slik styrker du tarmfloraen

Selv om det gjenstår mye forskning på betydningen av tarmens bakterieflora, er en av innvendingene mot FODMAP-dietten er at den på sikt vil endre tarmfloraens sammensetning.
– Dette vet vi fremdeles for lite om, og vi forsker på dette. Vi anbefaler lavFODMAP-dietten til personer med plager, og ikke til friske uten plager, dette for å opprettholde et variert kosthold. Dessverre finnes det få langtidsstudier (flere år) på lavFODMAP-diettens effekt på mikrobene i tarmen hos mennesket, sier Berentsen.
Både Berentsen og Lyngstad anbefaler personer med irritabel tarm å gjeninnføre så mange matvarer som mulig etter den strenge eliminasjonsfasen – for å kunne opprettholde et sunt og variert kosthold.

Prebiotisk mat

Spesielt prebiotisk mat er viktig for å opprettholde en sunn og velfungerende tarm.
– Når vi sier at mat har prebiotiske egenskaper betyr at de fremmer vekst av gode bakterier i tarmen og anbefales generelt å spises mye av for god tarmhelse. For mange med irritabel tarm, vil større mengder av prebiotisk mat som løk, hvitløk, belgfrukter, hvete, rug og bygg derimot bidra til å trigge plager, noe vi helst vil unngå, forklarer Lyngstad.
I sin nyeste bok Tarmstyrkende lavFODMAP-mat fokuserer ernæringsfysiologen på mat som styrker tarmfloraen – samtidig som den tolereres bra at personer med sensitiv mage.
– Siden ikke alle har mulighet til å spise løk og hvitløk etter reintroduksjonsfasen, er det viktig å fokusere på at det finnes andre råvarer som styrker de samme bakteriene. Fiberrike matvarer, resistent stivelse og plantestoffer er supert for tarmhelsen vår, påpeker Lyngstad.
Resistent stivelse finner du blant annet i grønne bananer, avkjølte kokte poteter og avkjølt ris. For de som tåler det kan også moderate mengder belgfrukt som hermetiserte linser, være bra for magen. Når det gjelder magevennlige, fiberrike råvarer anbefaler ernæringsfysiologen sammalt spelt, havre, quinoa, chiafrø, linfrø og frø generelt.

Behandling av irritabel tarm

Livsstilsendringer kan bidra til å dempe og kontrollere plagene ved irritabel tarm. Å følge rådene kan hjelpe deg med å leve et mest mulig normalt liv, slik du selv ønsker.
– Det finnes ingen mirakelkur mot irritabel tarm, men mange opplever bedring når de følger disse rådene, sier Berentsen:

 • Regelmessige måltider, tygg maten godt, sitt ned og ta det med ro rundt måltidene.
 • Unngå å hoppe over måltider eller la det gå mer enn 3-4 timer mellom måltidene.
 • Drikk minst 8 glass vann (1-1,5L) eller andre drikker uten koffein, for eksempel urtete.
 • Begrens te og kaffe med koffein til 2-3 kopper hver dag.
 • Begrens inntak av alkohol og kullsyreholdige drikker.
 • Individuell tilpassing av kostfiber. For noen kan det hjelpe å begrense inntaket av fiberrik mat som grovt eller fiberrikt mel og brød, frokostblandinger med kli og hele korn.
 • Ved avføringsforstyrrelser (forstoppelse og/eller diarè) kan det hjelpe å spise mer vannløselig fiber gjennom for eksempel havre (havre-basert frokostblanding eller grøt) og linfrø (1-2 ss) daglig. Du kan lese mer om kostfiber i avsnittet under.
 • Begrens inntak av frukt til 3 porsjoner per dag hvor en porsjon er ca. 80 gram som tilsvarer for eksempel en kiwi.
 • Unngå sukkerfri tyggegummi og pastiller som inneholder mye sukkeralkoholer som for eksempel sorbitol.

Personer med irritabel tarm er ofte ikke klar over at det er en sammenheng mellom andre plager og IBS. Spesielt plager og smerter knyttet til muskel- og skjelettsystemet, og i stor grad bekken-, rygg-, nakke- og skuldersmerter, samt hodepine.
– For dem som er ekstra plaget anbefaler vi et besøk til manuell terapeut som kan kartlegge anspenthet og for eksempel pustemønster. Mange oppsøker ikke en manuellterapeut eller fysioterapeut primært fordi de har irritabel tarm. Dette antar vi er fordi det er svært lite kjent at manuellterapeuter og fysioterapeuter har kompetanse på mage-tarm systemet, forteller Berentsen.

Symptomer og tilleggsplager som kan oppstå ved irritabel tarm:

Muskel- og/skjelett-plager, søvnproblemer, kronisk trøtthet, slapphet, fatigue, smerter i underlivet ved samleie, kolikksmerter øvre buk, høyre side, hodepine / spenningshodepine, kramper i magen, kvalme, oppkast, sure oppstøt, tap av appetitt, brystsmerter, slim i avføringen, raping, oppblåst mage, rumlende magelyder, diaré, forstoppelse, angst, depresjon, sosial vegring og isolasjon, muskelsmerter, ryggplager, hodepine, hyppig vannlating, halsbrann, dårlig smak i munnen, pustebesvær, frysning.

Kilde Birgitte Berentsen

Les også: D-VITAMINMANGEL HOS BARN – HVORDAN FÅ I SEG NOK

Magevennlig mat (lavFODMAP):

Frukt:

Ananas, appelsin, banan, cantaloupe (melon), dragefrukt, drue, durian, honningmelon, kaktusfiken, kiwi, klementin, papaya, pasjonsfrukt, rabarbra, sitronsaft, stjernefrukt.

Bær:

Blåbær, bringebær, jordbær, tyttebær.

Grønnsaker:

Agurk, alfalfaspirer, aspargesbønner, aubergine, bønnespirer, ekebladsalat, endive, sikori, fennikel, grønnkål, gulrot, isbergsalat, kålrot, kål –  nykål og rødkål, lollosalat, noriark (sjøgress), okra, oliven, paprika, pastinakk, potet, purre (grønn del), reddik, rosenkål (4 stk), ruccola, sellerirot, sjampinjong (hermetisk), spinat, squash, søtpotet, tomat, vannkastanjer, vårløk (grønn del).

Urter:

Basilikum, chili, estragon, gressløk, ingefær, koriander, persille, rosmarin, timian.

Melkeprodukter/melkeerstattere:

Laktosefri/redusert:,- melk, -yoghurt, -fløte, -rømme og -kesam. Faste hvite oster (Norvegia, Jalsberg o.l.), lagrede oster (brie, camembert, roquefort o.l), cottage cheese, mozzarella, chevre, feta, kokosmelk, rismelk, soyamelk av soyaprotein, iskrem basert på laktosefri melk/fløte, og sorbet/ saftis laget av lavFODMAP-frukt.

Søtstoffer

Aspartam, dextrose, druesukker, glukose (druesukker), maltodextrin, sakkarin, sirup: lønnesirup, lys, mørk, ris, glukose, mais, stevia, sukker: (sukrose), brunt, hvitt, melis vaniljesukker.

Kornprodukter, mel og korn

Bokhvete, havregryn, havremel, havrekli, hirse, maismel, maisstivelse, maizenna, ris og rismel, potetmel, sorghum/ durra, speltsurdeigsbrød ≤2 brødskiver, tapioca, quinoa, brød, pasta og kornvarer som er glutenfrie og/eller basert på kornsorter nevnt over.
*Spelt og andre kornsorter: De fleste kornsorter inneholder noe FODMAP, men i ulike mengder. Høyest innhold har rug, deretter hvete og så spelt. Mange ser ut til å tåle spelt i moderate mengder, men det anbefales å unngå bruk av spelt i testperioden fordi det er viktig å få et klart svar på om denne kosten har effekt eller ikke.

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM)

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer