Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Bilsyke barn? Dette kan hjelpe

Blir minsten fort dårlig når dere kjører bil? Her er ekspertenes beste råd mot kvalme.

Bilsyke barn
Bilsyke unger? Første bud når barna blir dårlige er å stoppe og trekke litt luft. Foto: iStock

Bilsyke er et mareritt for alle i bilen. Barn som plutselig føler seg slappe, begynner å kaldsvette, og kjenner spyttet samle seg i munnhulen. Foreldre som ved første utbrudd av «Jeg er kvalm», roper tilbake «Legg vekk ipaden! Se fremover!» Angsten over å plutselig få en oppkastdusj i nakken, skyter foten ned på gasspedalen, og rattet vrenges iltert fra side til side. Her gjelder det å komme seg i mål før det går galt.

Lege Gunnar Hasle driver Reiseklinikken i Oslo. Her på tur i Sulawesi i Indonesia. Foto: Bo Mathisen

Ifølge lege Gunnar Hasle, som driver Reiseklinikken i Oslo, er det balanseorganet i kroppen vår som styrer om vi blir kvalme eller ikke.

– Balanseorganet sitter i øret. Når du er i bil, båt eller fly, vil kroppen registrere bevegelsen til kjøretøyet. Hvis du kan sitte og se ut, så samsvarer det kroppen føler med det den ser, og vi blir ikke så lett kvalme, forklarer han.

Sitter du derimot og ser ned på et nettbrett, eller i en bok, vil blikket være festet og stille, mens kroppen føler at den er i bevegelse. Dette skaper en forvirring i kommunikasjonen mellom kroppens ulike sansefunksjoner, og kroppen reagerer med å kaste opp.

– Det er en hypotese som går ut på at vår tendens til å bli kvalme av bevegelse skyldes at kroppen «tror» den blir forgiftet, og så vil den kvitte seg med giften ved å bli kvalm og kaste opp, forklarer Hasle.

Ta tiden til hjelp

Trikset er å ta hyppige pauser. Pauser er utrolig viktig for at barnet skal bli kvitt kvalmen og komme til hektene.

– Det beste du kan gjøre er å stoppe bilen. Helst bør dere ta kortere turer med mange stopp.

Barnet må sakte, men sikkert bli vant til å kjøre bil. Bilsyken forsvinner over tid når man har vent seg til å sitte i bilen.

– Her må du bruke sunn fornuft. Hvis du har et barn som lett blir bilsyk, trenger du ikke planlegge tur retur Oslo – Nordkapp i ferien, men dra til Sarpsborg i stedet, sier Hasle.

Kjørestilen er også viktig.

– Noen veiver frem og tilbake på rattet, mens andre kan ta hele svinger nesten uten å korrigere rattet. Det har mye å si. Gassing og bråbremsing vil forverre situasjonen, bemerker Hasle.

Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson jobber i Apotek 1.

Medisiner kan hjelpe

Noen ganger kan det være nødvendig med lange bilturer, selv for dem som plages med bilsyke. Da er medisiner et alternativ. Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson fra Apotek 1 forteller at de bruker Postafen og Marzine til behandling av reisesyke.

– Disse to legemidlene virker ganske likt, men inneholder to forskjellige virkestoffer og har derfor ulik virketid, hvor Postafen virker noe lenger. Postafen kan brukes av voksne og barn over seks år, mens Marzine kan brukes av voksne og barn over 12 år.

Hun understreker at ved behov for behandling av barn under seks år, må du rådføre deg med apotek eller lege. Medikamentene kan også benyttes av de under 6 år, men det er da veldig viktig at doseringen er tilpasset barnet, og at tablettene deles nøyaktig slik som de skal.

Er det lurt å gi barn medikamenter mot bilsyke?

– I alle tilfeller, både hos voksne og barn, så bør man vurdere nytte og risiko før man tar medisiner. Bilsyke kan være svært ubehagelig for den personen som er syk, og det kan være ødeleggende for hele reisen. Men først og fremst anbefaler vi ikke-medikamentelle tiltak som forebyggende.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Plaster mot reisesyke

Når bør vi ta medisinene hvis vi er redd for å bli bilsyke? Og finnes det legemidler som kan tas hvis vi først har blitt kvalme og befinner oss i bilen?

– De reseptfrie legemidlene, Postafen og Marzine, bør tas en til to timer før avreise. Har kvalmen først oppstått, vil dessverre ikke disse midlene være særlig til hjelp. Da må man bare avbryte bilturen og ta en pause, sier Skaug Fredrikson.

Antihistaminer regnes for å være ufarlige medisiner, men en kjedelig bivirkning er at vi blir veldig trøtte og trøttheten sitter lenge i kroppen.

Et plaster skal virke mot kvalme. Hvordan virker det og hva gjør det for å dempe kvalmen?

– Plaster til reisesyke er et reseptbelagt legemiddel som kan brukes av voksne og barn over 10 år. Plasteret gir fra seg litt og litt virkestoff, som tas opp gjennom huden. Slik får vi et jevnt opptak av legemiddelet. Plasteret virker forebyggende, for å redusere de symptomene som opptrer ved reisesyke, slik som kvalme og uvelhet. Plasteret festes bak øret fem til seks timer før avreise, og virker i opptil tre døgn, sier Skaug Fredrikson.
Hasle legger til at plaster er mer aktuelt hvis vi er ute i båt, der vi ikke uten videre kan gå i land og ta en pause, hvis vi plutselig føler oss kvalme.

– Sjøsykeplasteret gir munntørrhet og man kan bli trøtt av det. Det er litt voldsomt å ta det for en biltur når man bare kan stoppe bilen. Som jeg lærte av min mor, så skal du bruke minst mulig medisiner, sier Hasle.

I tillegg finnes det kjerringråd, som noen hevder kan hjelpe mot kvalme. Ingefær og akupressur-armbånd mener noen kan lindre kvalmen. 

Skaug Fredrikson trekker frem et kosttilskudd som inneholder ingefær som et alternativ til legemidler. Et annet alternativ er et armbånd som gir et lett trykk på et bestemt akupunktur-punkt på håndleddene.

– Ingefær kan kanskje ha en effekt, men akupressur-armbånd har jeg ikke tro på, sier reiselege Hasle.

Han kan ikke få understreket nok at vi må bruke tid på å venne barnet til å kjøre bil. Heller ta kortere turer til å begynne med, og ta mange pauser. Egentlig et godt råd som kanskje også kan få oss til å slappe mer av, og nyte samværet og omgivelsene rundt oss.

Tips mot reisesyke

 • Vær utvilt.
 • Spis et lett måltid før du reiser. Unngå tung, ufordøyelig og fet mat.
 • Sitt foran i bilen eller bussen hvis du lett blir bilsyk.
 • Hold hodet stille.
 • Ikke les eller sitt med skjerm, men hold blikket på horisonten.
 • Få mye frisk luft.
 • Ta pauser.
 • Unngå sterke lukter, som tobakksrøyk og sterk parfyme.
 • Kle deg i løse og ledige klær som ikke strammer.
 • Hvis du først har blitt kvalm, ta en pause og legg deg ned.
  Kilde: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1

Tips mot reisesyke

 • Vær utvilt.
 • Spis et lett måltid før du reiser. Unngå tung, ufordøyelig og fet mat.
 • Sitt foran i bilen eller bussen hvis du lett blir bilsyk.
 • Hold hodet stille.
 • Ikke les eller sitt med skjerm, men hold blikket på horisonten.
 • Få mye frisk luft.
 • Ta pauser.
 • Unngå sterke lukter, som tobakksrøyk og sterk parfyme.
 • Kle deg i løse og ledige klær som ikke strammer.
 • Hvis du først har blitt kvalm, ta en pause og legg deg ned.
  Kilde: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1