Kategori:

Hårpleie

Tag:
Kategori:

Hårpleie

Tag:

Kløe i hodebunnen? Her er årsakene

Som regel er det helt ufarlige årsaker til at du klør i hodebunnen. Her er tipsene til hva du kan gjøre når du ikke klarer å holde fingrene unna.

Her er de ti mest vanligste grunnene til kløe i hodebunnen. Foto: Alexander Shustov

Det kan kjennes svært irriterende når det klør som besatt i hodebunnen, og noen ganger er det også flaut når man ikke klarer å holde fingrene av fatet. Men selv om du kjenner lusepanikken bre seg, er det langt oftere andre forklaringer bak kløen. Her er de ti mest vanligste grunnene til kløe i hodebunnen:

Feil produkt

– Mange reagerer på mengden parfyme eller andre ingredienser i sjampoen, sier Lise Holm-Glad. Hun er Plusstids hårekspert og leder for Defines frisørteam.

Hvis feil produkt er årsaken til at du klør, kan du lett løse problemet ved å finne en annen type som er skånsom og helst utviklet for en tørr hodebunn som klør.

– Disse sjampoene er ofte mildt parfymerte, og noen inneholder sink, som kan ha en beroligende effekt på hodebunnen. Sjampo som er mild er første bud, men det er også viktig å være varsom ved bruk av stylingprodukter nær hodebunnen, sier Holm-Glad.

Stress kan også gi kløe i hodebunnen

Det er en kjent sak at stress påvirker huden negativt, på samme måte som tretthet og søvnmangel. Når vi kommer i ubalanse, får vi ofte hudsymptomer. Sørg derfor for å få nok søvn og ha et sunt og balansert kosthold.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

Temperaturskifter

Hodebunnen er følsom for temperaturskifter, klimaendringer, stress, tretthet, kjemikalier og overdreven vasking.

I Norge er tørr hud et vanlig problem.

Vekslingen mellom kald og varm luft er en påkjenning på huden, og derfor er tørr hodebunn vanligst i vinterhalvåret.

– Mange opplever at håret blir litt flatt og fett på høsten, og at hodebunnen blir tørrere og klør mer på vinteren. Dette kan ha sammenheng med at luften ute ofte er kald og rå, mens inneluften gjerne er tørr og oppvarmet. Solen har en god effekt på hud og hår, men når det blir for mye sol og saltvann, blir håret tørt og slitt, forteller frisøren.

I sommerhalvåret kan sterk sol skape problemer i form av solbrenthet, men dette kan du beskytte deg mot gjennom hodeplagg eller solprodukter i sprayform.

Les også: FLETTE STEG FOR STEG: ENKEL HVERDAGSFLETTE

Seboreisk eksem

Denne tilstanden kjennetegnes ved rød og irritert hud i områder hvor det er mange hudkjertler – ikke bare i hodebunnen. Andre områder kan være øyenbryn, nesevingene, baksiden av ørene, brystbeinet, lysken og noen ganger under armene.

Har du fått seboreisk eksem, må du belage deg på at det blir, men det kan behandles ved bruk av sjampo som er spesielt utviklet for flass og kløe i hodebunnen. Hjelper ikke det, kan det være mulig for fastlegen å gi deg en lokal kortisonbehandling i tillegg.

Psoriasis

Kan gi hvit, skjellete hud. Psoriasishud kan ha lett for å sprekke, blø og være smertefull. Også i denne behandlingen er det vanlig å bruke lokal kortison i ulike styrkegrader, alt etter hvor kraftig utbruddet er.

Er det spesielt mye hard hud, skorper og hudskjell må det fjernes, for at kortisonet skal virke. Da bruker man gjerne et legemiddel tilsatt salisylsyre.

Til håret brukes 10% salisylsyre i olje som påføres hodebunnen i minimum 4 timer eller over natten, under en plasthette.

Skjellfjerningen forsterkes hvis salisylbehandling etterfølges av basisk hud- og hårvask.

Salisylvaselinen vaskes til slutt bort ved å tilsette et par desiliter grønnsåpe til vannet ved karbad. Håret vaskes deretter med vanlig, mild sjampo.

Kontakteksem

Tilstanden kan oppstå etter for eksempel hårbehandling eller bruk av hårprodukt som hodebunnen din ikke tåler.

– De som sliter med tørr og kløende hodebunn, kan ha godt av å utsette hårvasken og heller vaske håret annenhver dag.Plusstids hårekspert, Lise Holm-Glad

Holm-Glad tipser om å la sjampoen få skumme før den masseres inn i hodebunnen. Da virker den ikke like irriterende på hodebunnen.

Om det er et barn som sliter med kløe og tørr hodebunn, anbefaler håreksperten å begrense bruken av sjampo eller velge produkter som er milde:

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

– Det er ikke nødvendig å bruke sjampo på barn under to år. Det holder å skylle håret  i forbindelse med kveldsdusj eller -bad. Det er sjelden barn får skittent hår. Barne-håret er ubehandlet og trenger derfor minimalt med unødvendige ingredienser.

Etter hvert som de blir større, er det  nok å bruke sjampo en gang i uken. Bruk en mild sjampo, og unngå pleie-sjampoer for skadet hår som gir masse fuktighet, råder Holm-Glad.

– Sjampo som er utviklet for sensitiv eller kløende hodebunn, er gjerne milde, gode sjampoer som du også kan bruke til barn, tilføyer hun.

Les også: LEKENE TIL BARNA BØR VASKES FOR Å UNNGÅ SYKDOM

Ringorm

Ringorm er en liten sopp som fører til et utslett som likner en rød ring. Det er en smittsom tilstand og mest vanlig hos barn under ti år. Hodebunnen blir gjerne rødflammet og irritert. Tilstanden behandles vanligvis med en tablettkur, eventuelt i kombinasjon med et lokalvirkende preparat og i samråd med en hudlege.

Flass

Kjennetegnes ved kløe i hoebunnen og avskalling av døde hudceller.

Flass skyldes en gjærsopp kalt Malassezia ovale. Denne finnes i hodebunnen til de fleste av oss, men noen ganger blir det for mye av den. Det fører til avflassing av døde hudceller.

Det finnes heldigvis mange flass-sjampoer på markedet som kan få bukt med problemet og reduserer Malassezia-soppen.

Lus

Mange småbarnsforeldre stifter bekjentskap med disse små snylterne. Huden reagerer allergisk på lusespytt; det er årsaken til kløen, som er sterkest bak ørene og i bakhodet.

Behandlingen foregår med lusekam og et lusemedikament. Lusekammen fjerner ikke alle levende egg, men reduserer forekomsten av kjønnsmodne lus. Derfor er det viktig å bruke et medikament samtidig.

Det anbefales også å kjemme de man eventuelt er usikre på om er smittet med lus.

Man bør i tillegg kulde- eller varmebehandle hodeplagg og sengeklær. Det betyr at tøyet må vaskes på minimum 60 grader, eller legges i fryseboks over natta, for eksempel i en plastsekk.

Begynnende hudkreft

Aktinisk keratose er en vanlig hudforandring som i verste fall kan utvikle seg til hudkreft. Det oppstår vanligvis på soleksponert hud og viser seg som røde, rue og skjellete flekker på huden.

Det er flest menn som rammes, og de som har lite hår er mest utsatt. Behandling skjer i samarbeid med lege.

Kilder: www.apotek1.no , www.lommelegen.no, www.nhi.no

Tommelfingerregler ved kløe i hodebunn:

  • Bruk skånsomme produkter i håret, helst mildt parfymerte.
  • Unngå overdrevent vasking av håret, og bruk hodeplagg ved soleksponering.
  • Man kan utvikle eksemen i hodebunnen, og dette bør behandles ved å bruke en mildere sjampo eller i samarbeid med lege, med en kortisonbehandling.
  • Ringorm, flass og lus kan også være årsaken til kløe i hodebunnen. Les hvordan du kan behandle disse i artikkelen.
  • Begynnende hudkreft kan komme av soleksponert hud, og man bør oppsøke lege.