Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

Ja, du kan ta med barna på telttur om vinteren

Å dra på vintertelttur med barna kan gi både små og store magiske minner. Dette bør du vite før du drar.

gutt graver kuldegrop på vintertelttur
De fleste barn elsker å få ansvar, så gi dem gjerne oppgaver på turen. Her har Simen fått ansvar for å grave kuldegrop i forteltet. Kanskje dere trenger en rosinsjef eller en som kan passe på at alle får nok kjeks på veien? Foto: Per Sigurd Velde/Tur365.no

– Barn kan være i alle aldre når de er med på vintertelttur. Alder er ingen hindring, sier Henriette Kampesveen, vinterturleder og guide i Den Norske Turistforening (DNT).
Hennes erfaring er likevel at jo mer barnet klarer på egenhånd, jo enklere er det å ha dem med på tur, spesielt om vinteren.

Enklest med barn som klarer en del selv

Per Sigurd Velde har mye erfaring med friluftsliv, inkludert teltturer med barn. Han skriver blant annet bloggen Tur365, hvor han har som mål å formidle turglede, tips og historier fra turer han og familien har vært på. 

Per Sigurd Velde. Foto: Tur365

Velde synes et annet viktig skille er hvorvidt barnet bruker bleie hele dagen. Å ta med bleiebarn på vintertelttur byr på flere ekstra utfordringer, blant annet blottlegging av hud, ekstra oppakning på veien og mer søppel på returen.

I tillegg har du frykten for at det skal skje uhell, enten i dressen eller soveposen.

– En annen ting er evnen til å holde seg i aktivitet for å holde varmen, sier Velde.

Han mener derfor det er enklest å ha med barn som kan gå selv og som ikke er avhengig av bleier. Likevel understreker han at det neppe er noe stort problem på en kort tur med én enkel overnatting. 

Gjør deg selv en tjeneste og bruk pulk på vintertur. Det blir ekstra mye utstyr å dra med seg når du tar med barn på tur, og turen blir mye lettere hvis dere slipper å bære alt på ryggen. Foto: Henriette Kampesveen

Pakk smart og vit hvor alt er

– Det er ikke så mye som skiller en vintertur fra en sommertur, annet enn at fallhøyden er større. Om sommeren vil du normalt kunne klare deg ganske greit, selv om du et øyeblikk ikke har kontroll på hvor du har sakene dine, eller om du blir våt eller kald. Om vinteren er de mulige konsekvensene av dette mye større, sier Velde.

Han og familien sørger derfor alltid for å organisere alt klær og utstyr godt, slik at de vet hvor alt er til enhver tid. De har alt kritisk utstyr som kan trenges i løpet av dagen lett tilgjengelig. Legg til rette for trygge og gode opplevelser ved å ha kontroll på sakene dine.

– For å løse dette, bruke vi mange pakkeposer til utstyret vårt. Alt har sin faste pose og sin faste plass. Alle har sine klær i hver sin pose, som er merket med navn, forklarer han.

Fryser du eller får våte votter eller sokker, er det lett å finne mer eller tørre klær. Det samme gjelder vannflasker, nistemat, kjeks og sjokolade. Hodelykter trengs før du vet ordet av det når det plutselig blir mørkt!
De har også det de kaller en nattpose for alt de trenger om natta – gjerne én for de voksne og én for barna.

– Kort fortalt så kan du si at jo bedre kontroll du har på sakene dine, jo lettere tur får du, sier Velde.

– Det er ingenting som er kjedeligere enn å måtte tømme hele sekken i snø og sludd på jakt etter tørre votter, mens barna står og griner ved siden av deg.

Velde og familien legger også planer for det meste av det som skal skje på forhånd. De vet hva de skal gjøre når de skal lage mat og spise. De har en plan for hva som skal skje og hvem som skal gjøre hva om morgenen allerede når de legger seg om kvelden.

Gutt leser tegneserie mens han ligger i soveposen inni et telt.

Sørg for å ha med nok underholdning til både ungene og deg selv. Lesestoff, en kortstokk og en quizbok er gode alternativer. Foto: Henriette Kampesveen

Portrett av Henriette Kampesveen

Henriette Kampesveen

Ble guide for å spre turglede

Kampesveen jobber til daglig som politi i Oslo. På fritiden bruker hun mye tid på friluftsliv og arbeid for DNT, gjerne sammen med sønnen på 10 år.

– Jeg har alltid vært glad i friluftsliv og er ei ordentlig turjente. Nå som jeg har barn er det viktig for meg å vise den verdien og gleden friluftsliv har og gir til sønnen min, sier hun.

Hun er styremedlem i Turlederstyret i DNT Oslo og omegn. Der har hun tatt den såkalte turlederstigen, hvor det å bli vinterturleder er fjerde og siste trinn på stigen. Nå guider hun hele året, blant annet for Barnas turlag og segmentet «25–45 år». 

– Siden jeg er glad i å ta med familie, venner og bekjente på tur, tenkte jeg at jeg like godt kunne ta med flere som vil på tur i den herlige, norske marka og fjellheimen.

I april var hun turleder for en vintertelttur for barn til Øyungen Turen ble arrangeres i regi av DNT. På Instagram-kontoen hennes får du turinspirasjon og råd.

Sjekk vær, vind og føreforhold

Kampesveen sier det er viktig å ta hensyn til været, vinden og de effektive kuldegradene før du tar med barn på tur om vinteren.
Har du små barn som stort sett ligger i en barnepulk og ikke er særlig aktive, er det spesielt viktig.

– Hender og føtter på barn blir fort avkjølt, og for barn liggende i pulk, kan det være kjølig selv om det er pakket godt inn. Både hender, føtter og den siden av kroppen som vender ned i pulken kan bli veldig kalde, sier hun.

Kampesveen har bedre erfaring med å ta med barn på vintertelttur når det er kaldt og tørt enn når det mildner mot vår. Snøen blir fort ganske «råtten» mot slutten av sesongen, og da kan det være tungt og vått å gå på ski.

Langt og lenger enn langt – eller?

Det kan være lurt å holde turene ganske korte, særlig de første gangene. Da er sjansene større for at barna får en fin opplevelse, opplever mestring og vil gjenta eventyret.
En annen grunn til at Kampesveen er veldig glad i å gå turer i nærmiljøet, er at de kan gjennomføres uten altfor mye planlegging.

– Siden vi bor i Oslo, benytter vi Nordmarka mye. Det går buss og tog til de fleste steder, og selv én natt ute gir gode opplevelser og minner, sier hun.

Vil du komme deg lenger unna hjemmet, foreslår hun å dra til en DNT-hytte på fjellet og kombinere teltturen med ei natt eller to på hytta.

Barn sanker ved og småkvist i en pulk på vinterføre.

Pulk er topp til mer enn transport av utstyr av små barn og utstyr. Bruk den til sanking av ved – eller til aking! Foto: Henriette Kampesveen

Involver ungene i hele prosessen

Kampesveen tar med sin 10 år gamle sønn på hele prosessen, alt fra planlegging, pakking og innkjøp av mat og drikke.

– Da får han kjenne på at det er hans tur også, og ikke noe jeg «prakker» på ham. Sønnen min får velge hva han vil ha med seg, så tar jeg en sikkerhetssjekk for å sikre at det nødvendigste er med, sier hun.

Velde har også hatt godt hell med å involvere ungene i hele prosessen. Han synes også det funker bra å gi dem ansvaret for noe.

– Det kan være som rosinsjef eller kjekspakkesjef, som bestemmer når det skal deles ut rosiner eller kjeks underveis i turen, sier han.

Grav ei kuldegrop

Velde anbefaler absolutt å grave en kuldegrop i forteltet. Ei kuldegrop gir deg mer armslag til å gjøre ting som å forberede mat, finne ting i sekken og kle av og på dere. I tillegg gjør den selve teltet litt lunere, fordi en del av kulden forsvinner ned i gropa.
Graver du kuldegropa dyp nok, kan du stå oppreist inni teltet mens du forbereder mat. Velde advarer likevel mot å bruke primus i teltet, slik du kanskje har sett erfarne turfolk gjøre på tv.

– Dette er bare for de som har gjort det mange ganger før og kjenner primusen sin som sin egen bukselomme. Det anbefales ikke før du kjenner både primus og rutiner for teltliv om vinteren godt, spesielt ikke med småfolk springende rundt, sier han.

Hold varmen på tur

– Det å holde varmen på tur, er avgjørende for trivselen, sier Velde.

Han sier det er ull og lagvis bekledning som gjelder når dere skal ut på vintertur. Flere tynne lag er bedre enn et tjukt. Da blir det enklere å regulere temperaturen underveis.

– Kle på deg og ungene før dere blir kalde, og snakk sammen underveis. Husk at det går sent framover, så de voksne må ofte kle på seg mer enn vanlig. Barna får ofte på seg for mye klær mens de er i aktivitet, sier han.

Han anbefaler heller at du sparer noen av klærne til dere stopper for pauser eller har gjort klar leiren og avsluttet leken.

– Det er viktig å ikke ha på så mye klær at man svetter. Svetter man, så fryser man også lettere når man stopper eller setter seg ned, legger Kampesveen til.

Hun tar alltid med ekstra sokker, både tynne og tykke, samt ekstra stillongs og votter til seg selv. Til barna tar hun med ekstra skift av alt.

– Vi holder varmen med lek, aktiviteter og bål. Barna må være med å samle ved, men dette kan gjøres som en lek, sier hun.

Hold varmen i teltet

– Noe av det viktigste for en god vinternatts søvn, er gode liggeunderlag. Husk at oppblåsbare liggeunderlag kan punktere, og da er de ikke mye til hjelp, sier Velde.

Både han og Kampesveen bruker to liggeunderlag per person om vinteren.  Har du en ekstra fjellduk eller et reinsdyrskinn, er det supert å legge i teltet. Dekk gjerne hele bunnen av teltet, så unngår du at noen ruller av liggeunderlaget sitt og blir liggende rett på bunnduken.

– Det blir fort veldig kaldt. 

Når det kommer til selve soveposen, bør en vintersovepose som tåler -10 til -15 grader holde for de fleste turer. Det går også an å bruke to soveposer utenpå hverandre, legge en fjellduk eller Jerven-duk utenpå eller en lakenpose inni soveposen.

Sørg for at soveposen ikke er altfor lang for barna. Knyt den heller i bunnen for å redusere volumet som skal varmes opp, tipser Velde.

– Vi har på oss ulltøy, lue, buff og vanter i soveposen, sier Kampesveen.

– For litt ekstra varme i soveposen, har vi flasker med varmt vann liggende nederst ved føttene innen soveposen.

Så lenger du er sikker på at flaskene er helt tette, er dette et supert triks for å holde føttene varme om natta. Og Kampesveen røper at disse flaskene også brukes til å gi morgenen etter en ypperlig start.

Det går nemlig mye raskere å koke opp lunkent vann enn å smelte snø til kakao, toddy og kaffe.

– Får man litt morgenkos i soveposen før man står opp, er det lettere å starte dagen for både store og små, sier hun.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Ikke legg dere kalde eller svette

Velde understreker at dere aldri bør legge dere kalde ned i soveposen. Soveposen generer ikke varme selv, men jobber med den varmen den får, hovedsakelig kroppsvarme. Derfor er det lurt å være varm, men ikke svett, når dere legger dere for kvelden.

– Vi bruker alltid å løpe ti runder rundt teltet før vi legger oss, men pass på barduner, plugger, ski og staver, sier han.

Det er også viktig å ha gått på do før du legger deg, så insister på at ungene i det minste prøver. Å ligge i soveposen og kjenne på at du egentlig må tisse, gjør deg både kaldere og mer tissetrengt. Til slutt må du stå opp, gå ut og tisse, så blir du enda kaldere.

Ull er gull

Ullsett til barn i 100% svanemerket merinoull. Designet av Jenny Skavlan for Pierre Robert.

Les mer

Ekstra motivasjon og kos

Det er mye som kan påvirke motivasjonen og viljen til å være på tur, så det gjelder å være forberedt på det meste. Humøret daler fort hvis man blir sliten, kald eller sulten, så ta det med ro, legg inn godt med pauser og gjerne noen koselige overraskelser på veien.

– Jeg har alltid med litt ekstra snacks, som barna ikke vet om. Vi kan for eksempel lage popcorn på bålet, som en overraskelse, sier Kampesveen.

Velde legger også vekt på de gode pausene underveis i turen. Han anbefaler at du alltid har mat og varmt drikke, liggeunderlag og fjellduk lett tilgjengelig. Da kan du unngå at både små og store blir kalde og leie før dere får i dere mat og drikke.

– Du kjenner selvsagt dine egne barn best, men litt ekstra godt til kveldskosen, som varm sjokolade, grilling av marshmallows på et telys og høytlesning, fungerer ofte godt, sier han.

Stjernehimmel og vinterlandskap.

En vintertelttur kan by på magiske opplevelser for både små og store. Fordi fallhøyden er litt større, bør du sørge for å ha en plan for det meste. Og så må du ta deg tid til å nyte ting som knitrende skiføre, vakre solnedganger eller en stjerneklar kveld med verdens beste utsikt. Foto: Per Sigurd Vel-de/Tur365.no

Lek og moro for liten og stor

En vitsebok eller en telt-quiz er god underholdning. Du kan også finne en rekke enkle spill i miniutgave, eller gå for klassikere som kort eller yatzy. Både Velde og Kampesveen er skjønt enige om at det viktigste er at du selv er involvert.

– Jeg mener det er viktig at vi voksne også er med og leker med barna på tur, sier Kampesveen.

Hun anbefaler leker som gjemsel eller boksen går, men minner om én viktig ting: Sørg for at alle vet hvor campen slutter, slik at barna ikke går for langt og går seg vill!

– Engasjer deg underveis i turen. Ungene vil være på tur med deg, ikke med mobilen din eller instagramkontoen din. Du skal tidlig nok i seng, så denslags kan du ordne etter at ungene har sovnet, sier Velde.

Han liker selv å ta med en tur eller turdagbok, så har han noe å gjøre i teltet etter at ungene har sovnet om kvelden.

Hva skal du ta med deg?

Å pakke kan være noe av det vanskeligste når man skal på tur. Derfor kan det være smart å følge en liste satt sammen av noen med mye erfaring med å gå på tur. Du finner flere forslag til pakkelister på DNTs nettsider. Lenger ned i saken får du også se Kampesveens egen pakkeliste.

Det gjelder å finne riktig balanse mellom nytte og kos. Når du tar med barna på tur, er det viktig å gjøre det til en fin opplevelse. Derfor sørger Kampesveen for å være litt ekstra raus med kosen. Hun tar gjerne med godt med snacks som kjeks og sjokolade. På nærturer liker hun dessuten å ta med noen fakler for å gjøre leiren enda koseligere om kvelden. Hun tar også med en hengekøye barna kan leke med når der har satt opp leir.

Anbefaler å bruke pulk

Kampesveen anbefaler å bruke transportpulk når du skal på telttur med barn om vinteren. Det vil gjøre turen lettere for både voksne og barn.

– Du får pakket med deg det utstyret som er nødvendig på vintertelttur, og barna slipper å gå med sekk. Dyp snø og sekk på ryggen kan føre til en slitsom tur for noen og enhver, sier hun.

Hun kaller pulken en gledesspreder, og bruker den både som vedkjelke i camp – og som akebrett!

Pakkeliste til vintertelttur med barn

 • Skitustyr: Ski, staver, skismøring.
 • Spade.
 • Verktøy: Spade, kniv, øks, sag.
 • Telt, liggeunderlag, sovepose.
 • Hodelykter og teltlykt.
 • Refleksvest for lek i mørket.
 • Kjøkkenutstyr: Brenner og kjeler (kaffekjele, smeltekjele og eventuelt matkjele).
 • Fjellduk og vindsekk.
 • Hengekøye.
 • Mat: For eksempel nistepakke, Real turmat, pølser og deig til pinnebrød.
 • Godteri og snacks: Sjokolade, kjeks osv.
 • Drikke: Vann, varmt vann på termos, toddy, kakao, kaffe.
 • Klær etter behov: Undertøy, mellomlag, ytterlag, luger, votter (gjerne vindtette i tillegg), vanter, buff, tynne og tykke ullsokker. Ekstra klesskift.
 • Vinterstøvler til barna (så slipper de å gå i skisko hele tiden – de blir fort kalde).
 • Skoposer, gjerne fôret.
 • Solbriller eller goggles.
 • Solkrem hvis vær/årstid tilsier det.
 • Toalettsaker (bare det mest nødvendige).
 • Litt dopapir i pose.
 • Førstehjelpsutstyr, inkludert sportsteip og/eller gnagsårplaster.
 • Underholdning: Lesestoff, tegnesaker, kortstokk, terningspill eller lignende.
 • Fakler til å gjøre campen ekstra koselig om kvelden.

Gode råd for vintertelttur med barn

 • Hold turen så enkel og overkommelig som mulig de første gangene, og sørg for at alt er på barnas premisser: lengde, varighet og innhold. Da er sjansen for suksess større – for både liten og stor. Lange turer, tunge sekker eller dårlig føre kan ta kverken på turgleden i en fei.
 • Første gang du drar på tur, er det lurt å dra sammen med noen som har gjort det før. Å være flere på tur er stas for både barn og voksne. Kjenner du ingen å dra sammen med, bør du spørre om råd eller lese deg opp på forhånd.
 • Sørg for å holde varmen. Ta med nok klær, unngå å bli våte og hold dere i le for vind, så godt det lar seg gjøre. Skift hvis dere blir våte og tørk klærne ved bålet om kvelden.
 • Ting tar generelt lenger tid på vintertur, så kle på deg før du blir kald, spis eller lag mat før dere blir skrubbsultne, drikk før du blir tørst, og smelt snø før dere er tomme for vann.
 • Ha gjerne en plan for hva du gjør hvis ting går litt skeis, slik at du kan redde opplevelsen selv om ting ikke går helt som dere tenkte på forhånd.
 • Husk at dagene kan være korte om vinteren, så legg opp til mye hygge både i teltet, i leiren og på turen underveis. Litt ekstra kos på matfronten er stas, i tillegg til lek, moro og underholdning for alle.
 • Tenk gjennom hva du tar med av klær og utstyr og sørg for å ha et ordentlig system. Vet du hvor du har alt, slipper du å bruke tid og krefter eller bli kald mens du leter etter noe.
 • Hold innerteltet som snøfri sone. Det gjør det både triveligere, varmere og enklere. Ta gjerne med noe for å børste av alt som tas med inn i innerteltet, for eksempel en skobørste.
 • Husk sporløs ferdsel. Det skal ikke være synlig at dere har hatt leir på stedet når dere går derfra, så rydd godt opp etter dere.