Kategori:

Uteaktiviteter

Kategori:

Uteaktiviteter

10 morsomme fakta om bjørnen Paddington

Hvor mye vet du egentlig om den filmaktuelle bjørnen Paddington? Her er 10 morsomme fakta om verdens søteste bjørn.

paddington2
8. desember har filmen Paddington 2 norsk premiere. Gled dere! Foto fra filmen

Teddybjørnen Paddington er tilbake på norske kinoer. I Paddington 2 følger vi ham ut på nye, morsomme eventyr.

På en  handletur finner han en bok som er den perfekte presangen til sin tante Lucys hundreårsdag, og teddybjørnen tar seg jobb for å spare penger til å kjøpe den. Det går selvfølgelig ikke helt bra for den litt klumsete bjørnen, men når boken en dag blir stjålet, setter Paddington og familien Brown himmel og jord i bevegelse for å avsløre tyven.

De nye filmene om bjørnen Paddington er store suksesser blant barn og foreldre verden over.

Men hvor mye vet du egentlig om den duffelcoat-kledde bjørnen og bakgrunnen hans? Her er 10 morsomme fakta om verdens søteste bjørn:

Midt i blinken for Paddington: LETTLAGET JULEPYNT AV APPELSINSKALL

1. Fra teddybjørn til bok

Forfatter Michael Bond var på varemagasinet Selfridges på selveste julaften i 1956, for å kjøpe julegave til sin kone. Da så han plutselig en litt pjuskete teddybjørn, som satt alene på en hylle i en leketøysbutikk. Bond syntes litt synd på bamsen, og kjøpte den, men bildet av den litt forlatte bjørnen festet seg og Bond begynte å skrive små historier om ham. To år senere var første bok om Paddington utgitt.

Les også: HVORDAN GI BARN LESEGLEDE

2. Populært navn

Hvordan fikk han navnet sitt? I boken får bjørnen navnet av familien Brown, for det var på Paddington stasjon i London at de første gang møtte ham. Men også forfatter Bond ga sin leketøybjørn navnet Paddington, for han og kona på det tidspunktet bodd ei nærheten av stasjonen.

3. Innvandrer

Paddington dro fra sitt hjemland Peru til London da hans tante Lucy ble så gammel at hun måtte komme på teddybjørn-gamlehjem. Forfatter Michael Bond hadde egentlig tenkt at bjørnen i boken hans skulle komme fra et land i Afrika, men da han fant ut at det ikke finnes bjørner der, ble det i stedet Peru.

4. Skåret i stein

I dag finnes det en statue av teddybjørnen i helfigur på Paddington stasjon, sittende under en stor klokke på plattform 1, akkurat slik det står beskrevet i boken at familien Brown fant ham.

Paddington eeeelsker marmelade!

5. Sans for marmelade

Paddington eeeelsker marmelade. Forskjellen mellom marmelade og syltetøy er at marmeladen skal være litt fastere. Kanskje du har lyst til å prøve å lage det?

Nedest er en oppskrift på appelsinmarmelade fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

6. Paddington i London

Mange barn og voksne vil gjerne besøke alle stedene i London hvor Paddington ferdes på sine stadige eventyr. Og dere kan faktisk dra på en slik guidet tur i London hele det kommende året.

Les også: 10 SUPRE IDEER TIL FAMILIEFERIE

7. Hemmelig hjem

…Men det er ikke så lurt å dra til 32 Windsor Gardens i Notting Hill, adressen hvor familien Brown i boken bodde. Det finnes nemlig ikke noe nummer 32 i den virkelige Windsor Gardens-gaten.

8. Den første bamsen

Har du hørt om tv-programmet Top Gear? Mangeårig programleder Jeremy Clarkson spiller også en rolle i Paddington-historien. For det første barnet som kunne holde en Paddington lekebamse i sine armer var nemlig Jeremy Clarkson. Hans foreldre var designere, og i 1972 lagde Jeremys mor en prototype av den aller første Paddington-lekebamsen, og ga den i julegave til sin da 12 år gamle sønn.

Bilferie? HVORDAN FÅ EN FLOTT BILFERIE MED BARN

9. Hjelper barn

I over 35 år har Paddington fungert som maskot for organisasjonen Action Medical Research, som driver forskning på barnehelse.

10. Kaos-skaper

I bøkene og på film klarer Paddington som regel å skape en god dose kaos rundt seg. Men også i det virkelige liv har han skapt skandale. Da kabinett-minister Mick Young i den australske regjeringen måtte gå av i 1986, var det etter et opptrinn i tollen, da han ble bedt om å fortolle innholdet i sin kones koffert, men nektet. Hva kofferten inneholdt? Parfyme, vesker, noen dukker og en stor Paddington bjørn… Etterpå gikk skandalen bare under navnet ”Paddington-affæren”.

 

Paddington 2

Paddington 2 kommer på kino i desember.

Her er trailer til filmen Paddington 2.

Deilig appelsinmarmelade

Ingredienser:

2 kg appelsiner

2 stk sitroner

1 l vann

1 vaniljestang

1 ¾ kg sukker

Slik gjør du:

Gi appelsinene en grundig vask og tørk dem

Skjær appelsiner og sitroner på langs i medium tykke båter. Skjær deretter i tynne skiver på tvers.

Hell frukten og sukkeret i en kjele og hell på vann. Legg deretter i den snittete vaniljestangen.

La alt koke under lokk i ca. en time, før du heller over på helt rene syltetøyglass.

Oppbevar mørkt og kjølig.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Glad i å bake? OPPSKRIFT PÅ 12 JULEKAKER

Følg Plusstid på Facebook for tips, råd og inspirasjon.

 

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer