Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

TikTok – hva er det, og bør barnet mitt bruke det?

Alt du trenger å vite om den populære app-en.

datter viser moren musical.ly
Musical.ly er ikke bare støyende underholdning, men kan også være en kreativ og skapende aktivitet for barna – såfremt dere tar noen forhåndsregler i henhold til bruken. Foto: iStock

Fordi det er så mye musikk å velge mellom! Og man kan lage videoer som følger musikken sånn at alt blir kult!

Nora (9) vet at mange i klassen bruker TikTok – men skjønner hvorfor mamma Elin Irene Johansen er skeptisk. Foto: Privat

Det sier Nora Mæhlum-Johansen (9) når vi spør henne om hvorfor ”alle på skolen” bruker Musical.ly. Selv får hun “bare” lov til å bruke app-en én gang i blant, via mammas profil.

For som mammaen til Nora påpeker: Nye app-er og sosiale medier publiseres hver dag, hver uke. Hva som slipper gjennom nåløyet og inn i folks hverdag, kan virke tilfeldig.TikTok er en av disse – en app som, tilsynelatende helt plutselig, eksploderte i interesse blant barn og unge.

Men hvorfor det, egentlig? Og er den trygg å bruke?

Les også: NETTVETT FOR BARN

15 seconds of fame

En forsøksvis oppsummering av TikTok kan se slik ut: Snapchat møter Instagram møter Spotify. Som i alle andre sosiale medier er kjernen i opplevelsen å dele innhold med andre brukere – være det seg med venner eller fremmede.

Det som imidlertid skiller TikTok fra andre sosiale medier, er at innholdet tar form av korte musikkvideoer på maks 15 sekunder.

Det går ikke lang tid fra jeg åpner applikasjonen for første gang, til jeg skjønner hvorfor dette har blitt en farsott blant et yngre publikum – det tar meg under et minutt å lage en kort musikkvideosnutt.

Med trendy kamerafiltre og muligheter for sakte kino, raske klipp og emoji-klistremerker, er veien kort fra en selfievideo til en ”musikkvideo” som ser noenlunde proff ut. Musikkutvalget spenner fra pop, J-pop og dance, til hiphop, rock, metall og instrumentalversjoner – variasjonen er stor, og listen er lang.

Hvordan funker det?

Skaperne av TikTok beskriver selv app-en som en plattform for å lage, dele og oppdage korte musikkvideoer. Selskapet oppgir at tjenesten har passert over 200 millioner registrerte brukere (mai 2017).

Fakta om TikTok

 • Het opprinnelig Musical.ly
 • Byttet navn til TikTok including Musically i 2018
 • Utviklet av kinesiske Alex Zhu og Luyu Yang i 2014.
 • Hovedbasen av brukere er jenter og kvinner i alderen 13-24 år.
 • Cirka 12 millioner musikkvideoer publiseres hver dag.
 • Tilgjengelig på 29 språk.

La oss si at barnet ditt har laget sin første musikkvideo på TikTok, og er såpass fornøyd at hen deler snutten. Andre brukere som ser snutten kan da interagere med innholdet på følgende måter:

 • Like snutten (trykke på hjerteikonet)
 • Kommentere snutten (trykke på snakkeboblen)
 • Stille et spørsmål, starte en duett, dele på Instagram, dele på Facebook Messenger, e-post, sms eller hyperlenke (trykke på ”…”-symbolet)
 • Lage en video som bruker samme musikk (trykke på sirkelen som snurrer)

App-en er gratis å laste ned i App Store og Google Play. Før den kan tas i bruk må man opprette en profil ved å legge til epostadresse, Facebook- eller Twitter-konto.TikTok er sortert under ”Parental Guidance” i Google Play, og satt til aldersgrense 12 + på App Store.

Merk likevel at ifølge brukervilkårene tilTikTok må man være 13 år for å registrere seg på tjenesten. Her kan det riktignok vises skjønn, ifølge Barnevakten – med veiledning fra foreldre og riktige innstillinger huket av i app-en, er det ingenting i veien for å la barna leke seg med skaperdelen av applikasjonen.

Det er akkurat det mammaen til Nora (9) har vært mest bekymret for: Kan fremmede komme i kontakt med datteren min gjennom app-en, og finnes det innhold i app-en hun ikke har godt av?

Les også: TIPS TIL KREATIVE AKTIVITETER MED BARNA

 Er dette så farlig, da?

Ulike lyder og refrenger strømmer fra sofakroken, går opp i en eneste stor kakofoni. Nora (9) blir bedt om å dempe lyden, og justerer ned volumet nøyaktig ett hakk – i et voksent øre er det vanskelig å avgjøre om lyden egentlig blir noe lavere.

– Han her har mange fans, og lager morsomme videoer, sier hun, og viser meg et klipp av en fyr som danser i kanindrakt.

Hun viser meg den såkalte ”remuse”-funksjonen, som ved et knappetrykk gjør at hun kan bruke lydene fra filmen hans i sin egen film. Den kommer godt med i neste klipp: Han fyren ”med mange fans” har lagt voiceover på en snutt av papegøyen sin, for å gi inntrykk av at den snakker.

Spørsmålet melder seg: Er dette så farlig, da?

Og nei, det er det strengt tatt ikke. Men med over 200 millioner brukere eksisterer det alltid en viss mulighet for at noen ikke følger spillereglene. Les derfor gjennom listen nedenfor hvis dere planlegger å teste TikTok for første gang.

Før du lar barnet ditt bruke TikTok

Innstillingsmenyen i TikTok. Her er alt du trenger å forholde deg til for en trygg app-opplevelse. Foto: Skjermdump

 • Husk at noe av musikken tar i bruk stygt språk eller på andre måter omtaler upassende innhold.
 • Sørg for at profilen er privat. På denne måten kan ingen andre se videoene, bortsett fra eventuelle venner av barnet ditt med ”følger”-status.
 • Skru av stedsplassering. Det er ikke nødvendig å dele informasjon med app-en om hvor barnet ditt befinner seg.
 • Ha brukernavn og passord til profilen hans/hennes. Slik kan du sjekke hvem barnet ditt følger og følges av. En tommelfingerregel er å kreve at barnet ditt kjenner alle som følger profilen, dvs. venner og familie.
 • Sjekk om barnet ditt følger folk som lager kreativt og bra innhold! Hvis ikke, hjelp hen med å finne fram til disse – det kan være oppbyggelig i form av å gi inspirasjon og ideer.
 • Kommuniser med barnet ditt. Sørg for at hen bruker app-en som skapende verktøy på sine egne premisser, og ikke måler verdien sin i antall ”likes” eller kommentarer.

Les også: BRETTSPILL FOR BARN – BARNAS EGEN TEST

Kilder: Wikipedia, Barnevakten.no, Teachmama.com, App Store.