Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Alt du bør vite om «Fortnite»

Det fargerike action– og strategispillet sprer seg som ild i tørt gress. Hva er greia?

Seksbarnspappa, spillentusiast og tidligere anmelder Bernt Erik Sandnes tror på at spill kan være sunt – men innenfor gitte rammer. (Foto: Privat / Spill er sunt)

Prøv å forestille deg dette: Du og 99 andre personer står på taket av et luftskip. Dere er 1000 meter over havet. Idet luftskipet sakte svever over et stykke fastland, hopper dere av, én etter én, dalende ned i fallskjerm til forskjellige steder på den digre øya.

Fortnite er én del fargesprakende krigføring, og én del bygging av fort. Resten handler om å overleve kampen mot 99 andre spillere. (Foto: Flickr/SteamXO)

Mens øya gradvis krymper, må du skaffe ressurser og våpen til det uunngåelige møtet med andre personer på øya. Dere har nøyaktig det samme oppdraget – overleve, koste hva det koste vil – enten du står alene, eller samarbeider med opptil tre andre.

Utgangspunktet for det vilt populære «Fortnite» er like absurd som det er genialt. Skyt motstanderne med snurrige våpen – hold deg i live til du er sistemann på øya. Men hvordan ble det en verdenshit?

For i det hele tatt å begynne og forstå fenomenet, må man vite følgende: «Fortnite» er gratis – på en måte. Grafikken i «Fortnite» er lys, karikert og barnevennlig.

 «Fortnite» er også en finurlig og imponerende sammensatt blanding av spillsjangre.

Les også: NETTVETT FOR BARN

Oppbyggelig action

Det er de anerkjente spillutviklerne Epic Games og People Can Fly som står bak vinneroppskriften. Skjønt, inspirasjonen har de hentet fra et PC-spill kalt «Player Unknown’s Battlegrounds» fra 2016. Konseptet her lyder kanskje kjent: 100 spillere møtes til dyst på et stort område som blir stadig mindre.

Det er nettopp denne idéen som har tatt helt av – selv om «Fortnite» ble offisielt utgitt i juli i fjor, er det flerspillerdelen «Battle Royale» som nå kan skilte med opptil 3,4 millioner aktive spillere om gangen. Mye fordi flerspillerdelen som sagt er gratis – både til Xbox One, Playstation 4, PC, nettbrett og smarttelefon (snart).

Men også fordi «Fortnite» bygger på spillelementer fra en annen populær verdenshit: Minecraft.

Fakta om «Fortnite»

 

 • Utviklet av Epic Games og People Can Fly.
 • Aldersgrense 12 + etter PEGI-systemet.
 • Det er spillmodusen “Battle Royale” som har blitt en farsott, da den ble lansert gratis i september 2017.
 • Beskrives av utviklerne som “Minecraft møter Left 4 Dead”
 • Har toppnotert 3.4 millioner aktive spillere samtidig
 • En mobilversjon av Battle Royale er under utvikling.
 • Gratis å spille.

 

Det er nemlig ikke slik at man bare løper rundt og skyter hverandre med overdimensjonerte våpen – her må du også legge planke for planke for å lage festninger i omgivelsene. Slik kan du beskytte deg mot motstandere, eller skape nyttige utsiktspunkter for å knerte dem på avstand.
Derav navnet «Fortnite».

Når nettsteder som Digital Spy omtaler fenomenet, er det nettopp bygging av fort som trekkes frem som ”hemmeligheten” bak suksessen: Gode spillere kan bygge digre fort på kun få sekunder. Den ikke fullt så store hemmeligheten bak suksessen, selve forretningsmodellen, legger dessuten opp til stødig tilførsel av nytt innhold.

Akkurat her er det lurt å være litt ekstra obs.

Stort sett gratis

Forretningsmodellen i «Fortnite» er som følger: Hovedspillet «Fortnite», som inneholder modusen «Save the World» og «Battle Royale», selges i form av pakker fra 400 kroner, og helt opp til 1500 kroner. Her er det mengden unike våpen, kostymer og sågar tilgang til senere nytt innhold, som avgjør pris.

Startområdet i Fortnite er gigantisk, men krymper ettersom kampen skrider frem. Hele runden varer i cirka 25 minutter. Foto: Epic Games

«Battle Royale»-modusen derimot, ligger helt gratis og fritt tilgjengelig på de digitale markedsplassene. For greia er – man trenger egentlig ikke å betale noe for å få fullt utbytte av «Fortnite». Bekymringen vår oppstår når vi leser saker om barn som skusler bort 89 000 på spillinnhold, armert med sine foreldres kredittkort. Attpåtil i spill som liksom skulle være «gratis».

Det skal du ikke trenge å være redd for med «Fortnite». Joda, det finnes riktignok muligheter for å kjøpe innhold – kostymer, dansetrinn, kosmetiske endringer på våpen og utstyr – men ingen av dem gir noen fordeler i spillet. Det vil si, man kan ikke kjøpe seg til seier.

Maser poden etter penger? Heller en redd, vær tydelig overfor barnet ditt om at det ikke er noe vits i å bruke penger på innhold som ikke tilfører noe nytt, eller har noen betydning for tap eller seier. Vis at du har satt deg inn i og forstår spillkonseptet.

Les også:  MUSICAL.LY – HVA ER DET?

Bør barnet mitt spille det?

Seksbarnspappa, spillentusiast og tidligere anmelder Bernt Erik Sandnes tror på at spill kan være sunt – men innenfor gitte rammer. (Foto: Privat / Spill er sunt)

Over til premiespørsmålet, og det som nok gir flest foreldre hodebry etter skoletid:

Bør jeg forholde meg til aldersgrensen på Fortnite? Og hvor lenge bør jeg tillate poden å spille om gangen?

Den offisielle aldersgrensen er 12 år og oppover. Her kan man vise skjønn, ifølge anmeldelsen av spillet på Barnevakten.no.

– Zombiene og monstrene bærer preg av tegneseriegrafikk, og ser ikke særlig ekte ut, og derfor ikke særlig skumle – men noen barn kan oppleve det som ekkelt å få horder med zombier mot seg.

Om barn og spill

 

 • 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill – for eksempel på PC, Playstation, mobil og nettbrett.
 • Sammenlignet med 2016, har andelen som har spilt spill med aldersgrense 18 år, økt fra 32 til 40 prosent blant guttene i alderen 9-11 år og fra 60 til 71 prosent blant guttene i alderen 12-14 år.
 • 25 prosent av barna i alderen 9-11 år og 52 prosent av barna i alderen 12-14 år har spilt spill med 18-års aldersgrense.
 • 78 prosent av de i alderen 15-16 år har spilt spill med aldersgrense 18 år, og 75 prosent av 17-18-åringene.

Kilde:«Barn og medier» – Medietilsynet.

Konklusjonen er at spillet ikke anbefales for yngre barn, grunnet gjennomgående skytesekvenser “mot både monstre og personer i spillet”. Tegneserieestetikken sørger derimot for at spillet er strippet for blod, gørr og annet upassende innhold.

Seksbarnspappa og tidligere spillanmelder Bernt Erik Sandnes er enig. Han anbefaler i tillegg å sette en begrensning for hvor lenge barna kan spille. Klare regler skaper mindre konflikt og færre misforståelser, mener han.

Sandnes er kanskje Norges mest spillinteresserte pappa. Selv har han sammen med klanen sin (lag med spillere, red.anm.) ligget høyt på listene i nettskytespill som Battlefield 2142. Han turnerer også Nord- og Sør-Trøndelag med forelesningsrekken “Spill er sunt”. Han tipser:

– Jeg vil anbefale at barnet kan sitte mellom 30 minutter til 4 timer hver dag – såfremt lekser, sosial tid sammen med venner og andre gjøremål er unnagjort. Det som er viktig er å finne en balanse, slik at alle parter blir fornøyde. Man kan også gjerne bruke spilling som et gode, om det passer seg slik.

Sandnes fremholder at det finnes en rekke oppbyggelige kvaliteter med spill – språklæring, koordinasjon, problemløsing, samarbeid og kreativitet – men er klar på at spill også kan skape avhengighet.

Hans fremste råd er likevel å anerkjenne spillenes verdi, for å skape forhandlingsrom med barna.

– Spill sammen med barna! Du trenger ikke å være god, men du viser interesse og forståelse. Kom gjerne med egne forslag til spill dere kan spille sammen.

Les også: BRETTSPILL FOR BARN – BARNAS EGEN TEST

Kilder: Epicgames.com, Digital Spy, Youtube.com, Medietilsynet, Barnevakten.no, “Spill er sunt” (foredrag av Bernt Erik Sandnes).

3 huskeregler

 • Vær en tydelig voksen, men vis skjønn.
 • Sett deg inn i spillet.
 • Spill med barna.