Kategori:

Inneaktiviteter

Kategori:

Inneaktiviteter

Så enkelt er det å farge ull

Er det noen flekker på barneklærne som du aldri blir kvitt, eller vil du gi genseren din et nytt liv til neste sesong? Slik farger du ulltøy – enkelt og gøy!farge ull
Genseren fikk nytt liv med en liten dose rosa konditorfarge! Foto: Irene Zeier

Når lillebror skal arve alle de rosa ullklærne til storesøster eller det fineste ullplagget har mistet glansen, er det heldigvis flere måter å forandre eller få tilbake fargen på.

Enkleste måten å farge ull

Farge ull
Bente Helstrøm er designer for Pierre Robert. Foto: PRG

– Det aller enkleste er å kjøpe ferdige pakninger i hobbybutikk eller fargehandler, farger som er spesielt egnet til ull, sier Bente Helstrøm. Hun er designer for Pierre Robert som er produsent av ulltøy og ullundertøy som selges primært gjennom dagligvare.

De største leverandørene av tekstilfarge i Norge er Herdins, Nitor og Dylon. De anbefaler alle håndvask når du skal farge ull, fordi fargingen krever høy temperatur, og fordi mye bevegelse av plagget vil forårsake krymping. Når du farger ull, skal du tilsette eddik, ikke salt som ved de fleste andre tekstiler.

Pass på at du får med riktig fargepakning hjem, og ikke den som er for tekstiler som for eksempel bomull. Da kan du ende opp med et blekt og skuffende resultat. Både Herdins Multifibre, Dylon tekstilfarge for håndvask og Nitor Allfarge, som alle er beregnet på ull, finnes i mange fine farger.

– Man kan også farge ullklær med diverse planter som man plukker i naturen. Løv, røtter, gran skjegg, bær, mineraler og så videre, sier Bente.

– Jeg husker at vi farget ullgarn for mange tiår tilbake på folkehøyskole. Vi brukte blant annet noen tørkede indiske insekter som ga en utrolig sterk rødfarge. Men plantefarging er en lengre og tidkrevende prosess. Og det er ofte vanskelig å vite eksakt hva resultatet vil bli.

Å farge ullklær med planter

farge ull med planter

Forfatter Eva Lutnæs er ekspert på å farge ull med planter. Foto: Sverre Berg Lutnæs

Å farge ull med planter fra naturen kan være både gøy og spennende. Eva Lutnæs, professor ved OsloMet – storbyuniversitetet og lektor ved Ener ungdomsskole er ekspert på området.

Hun har lært å farge garn av sin mormor og er forfatter av boken “Plantefarging – farg garn med vekster fra naturen”.

– For at fargepigmentene skal feste seg til fiberen, må det et bindemiddel til som kalles beis forklarer hun.
– Den mest skånsomme typen er alun.

Alun fås kjøpt blant annet på apotek, og ble tidligere utvunnet av alunskifer.

farge ull
Garnet viser et bredt spekter av farger fra planter etter kun to timer ved grytene. Fargene som er brukt er krapprot, granris, tistel, reseda, trådlav, rabarbra og blåtre. For å få fargene til å feste seg til garnet er det forbehandlet med jern- eller alunbeis. Foto: Eva Lutnæs

Mange blader og blomster gir lysegult, men vil du ha mer spennende farger kan du grave opp maurerøtter for å få rødtoner eller samle lav og bark for å få brunlige toner. Det går også an å importere kochenillelus for rødt og indigo for blått. 

farge ull
Her brukes reinfann for å farge ullgarn gult. Det er ikke så gøy med mye rusk og rask i ulla. Etter at reinfannblomstene har kokt en times tid, siles de derfor fra før garnet eller plagget legges i fargebadet. Foto: Eva Lutnæs

Slik gjør du det:

Dette er metoden Eva anbefaler når hun farger ullklær med planter:

  1. Kok opp plantene og la det fosskoke i 30 minutter.
  2. Sil vekk bladene og rør ut alunbeis tilsvarende 20% av plaggets vekt.
  3. Fyll på med kaldt vann til temperaturen er ca 40 grader.
  4. Legg plagget i, og varm langsomt opp til 80 grader.
  5. Ikke rør voldsomt i gryten, da vil plagget tove seg.
  6. La plagget avkjøles langsomt i gryten eller løft over i varmt, rent vann med samme temperatur som fargebadet.
farge ull
Fargen biter seg umiddelbart fast i ullfibrene! Garn eller klær må ha samme temperatur som fargebadet for at ikke ulla skal tove seg. Foto: Eva Lutnæs

– Det er ikke alltid du trenger å tenke på å bruke alunbeis, forklarer Eva.

–  Noen fargeemner har nemlig syre i seg som gjør jobben som beis, som valnøttblader (brunt), steinlav (brunoransje) og rabarbrablader (lys gult).

Å farge ullklær med konditorfarge

Stadig flere oppdager at det er fullt mulig å farge ullklær med andre rimelige fargemidler. Alt fra den amerikanske saften Kool Aid til konditorfarge for bakverk, kan brukes på en enkel måte. De sterke konditorfargene fra Wilton er populære til dette. Fargingen fungerer fint på ull og silke, mens bomullsplagg ikke tar fargen like godt

Slik gjør du det:

farge ull
Den hjemmestikkede ullgenseren hadde gått i arv til flere smårollinger, og nå var det en liten jente som skulle ta over, men det var flere flekker fra mat og tusj på genseren som vi ville skjule. Foto: Irene Zeier

1. Vask ullklærne først, gjerne på ullprogram i maskinen. Legg klærne så i lunkent vann tilsatt litt eddik. Dette renser klærne ytterligere og hjelper ullfiberen til å ta til seg mer farge. Klærne skal være våte når du begynner fargingen.

farge ull
Etter vasking lå plagget en liten stund i eddikvann. Foto: Irene Zeier

2. Kok opp vann i en stor kasserolle og ta den deretter av platen. Ha i litt eddik og konditorfargen, hvor mye farge avhenger av hvor sterk farge du ønsker på plagget. Rør godt rundt.

 

farge ullBruk gjerne en visp slik at fargen løser seg helt opp. Foto: Irene Zeier

3. Legg ulltøyet forsiktig i det kokvarme vannet. Rør det rolig rundt noen ganger. Ved for kraftig bevegelse vil klærne krympe.

farge ull
Legg plagget i vannet og rør forsiktig om. Sørg for at hele plagget er dekket. Foto: Irene Zeier

4. La alt stå i ro i ca 1 – 1,5 time, til det er blitt kaldt. Skyll deretter plagget og vask det for hånd eller i maskin.

farge ull
Vi ble så fornøyde med resultatet! Vi brukte Wilton kakefarge i fargen Rosa. Foto: Irene Zeier

4 tips til farging av ull:

  1. Bruk riktig farge som er spesielt egnet for ull.
  2. Farg for hånd, ikke i maskin. Da kan klærne krympe.
  3. Bruk eddik. Det gjør at fargen fester seg bedre til ullfibrene.
  4. Bruk kokvarmt vann, men behandle plagget veldig varsomt. Det er bevegelsene som får plagget til å krympe og tove seg.

Kilder: Bente Helstrøm og Eva Lutnæs

Jenny Skavlan Loungewear sett

Vid bukse og omslagstopp med kimonoermer, begge i 100 % merinoull.

Les mer