Kategori:

Fest og høytid

Kategori:

Fest og høytid

Kostymer til barn: Enkle kostymer du lager selv

Det er lett å lage kostymer til karneval og bursdag selv. Ta klær barna allerede har, noen ting du finner rundt i huset og litt kreativitet, så har du morsomme kostymer i en fei – helt gratis.

Barn som har kledd seg ut til karneval med hjemmelagde kostymer.
Let i skuffer og skap for å finne noe å ta utgangspunkt i når du skal lage karnevalkostymer til barna selv. Ta gjerne med barna i selve prosessen og vær kreative sammen. Foto: Aina Kristiansen

«Jeg gleder meg til karneval i morgen jeg», sier fireåringen ved middagsbordet. Blikket ditt stivner. Du kjenner en iling nedover ryggen idet du ser for deg ungen din som den eneste uten kostyme i hele barnehagen. Du kjøper deg litt tid med et «Javeeeel?» mens du griper etter telefonen for å sjekke kalenderen. «Karneval i barnehagen.» Du svelger noen gloser og smiler litt panisk mot de forventningsfulle øynene: «Skal du kle deg ut, da?»

Småbarnsforeldre er gjerne både travle og trøtte, så det er kanskje mulig å se for seg en slik situasjon. Heldigvis er det ingen grunn til å fortvile selv om butikkene er stengt. Din unge skal slippe å bli den eneste i barnehagen som ikke har kledd seg ut.

Kreativt og gøy å lage selv

Det enkleste hadde kanskje vært å kjøpe seg ut av karneval-klemma med et splitter nytt, ferdig kostyme i plast og polyester. Karneval trenger ikke å by på bare prinsesser og superhelter. Det er jo faktisk bedre for både fantasien, lommeboka og planeten å bruke det du har hjemme.

Barnet får selvsagt et unikt kostyme til karnevalet, men du kan også benytte anledningen til å snike inn litt nyttig lærdom. Miljøaspektet trenger ikke nødvendigvis å være uttalt for å bidra til en økt bevissthet hos barnet. Ved å bruke det du har, viser du barnet at tingene vi eier har verdi, også utover det åpenbare.

Tar du med barnet på selve prosessen, kan dere være kreative sammen. Kanskje blir du overrasket over hvor lett vi voksne går oss fast i hvordan ting egentlig skal være? For hvem har vel bestemt at det ikke går an å være en panter med horn, en dinosaursnekker eller ubåtgiraff?

Sjekk skuffer og skap

Start med en aldri så liten skattejakt i skuffer og skap. Kanskje dere finner noe morsomt i en kasse med leker eller et kjøkkenskap, så kan dere bygge videre på det.

Ei brusflaske eller to kan bli en oksygentank. En eggekartong kan bli jura til ei ku eller magen til ei skilpadde. Har barnet ei snekkerbukse liggende? Da er du bare noen taustumper og litt strie, litt klipping og liming unna å bli et fugleskremsel.

Klipp og lim

Ei hårbøyle eller lue er et ypperlig utgangspunkt for all slags hodepynt. Lag ører, horn, antenner eller øyne og fest på hårbøyla eller lua.

Med litt stivt papir fra formingskurven kan du klippe til alt fra små detaljer til hele kostymer. Papirdukker, for eksempel. Eller lag en robotkropp eller røntgenmaskin av en pappeske. Hvit duct tape kan trylle fram et skjelett fra et helsvart antrekk.

Piffer opp antrekket

Strømpebukse med mønster eller farger er en enkel måte å piffe opp et antrekk.

Les mer

Fra hverdagsklær til karneval på 1-2-3

Kommoder og klesskap er alltid fulle av potensielle kostymer. Fargerike strømpebukser kan bli til en blekksprut, mens svarte strømpebukser blir perfekte edderkoppbein. Med ei stor, hvit skjorte kan du trylle fram både leger, sykepleiere og forskere.

Ikke glem pysjskuffen

Ikke lov å gå med pysj i barnehagen, sier du? Tullball! Når det er karneval, er selvsagt pysjen velkommen. En pysjamas kan faktisk være et nesten ferdig kostyme i seg selv. La nattens skjeletter og sjørøvere, nisser og enhjørninger, brannkonstabler og politibetjenter bli med i barnehagen.

Fem forslag til kostymer du lager selv:

Barn som har kledd seg ut som dykker til karneval

Karnevalkostyme: Dykker. Foto: Aina Kristiansen

1. Dykker

Du trenger:

 • Bukse og genser, gjerne med hette – eller badedrakt med ermer og bein.
 • To store brusflasker.
 • Aluminiumsfolie, papir eller maling.
 • Bredt sløyfebånd eller stropper.
 • Et tynt rør og en narresmokk.
 • Dykkebriller, svømmebriller eller alpinbriller.
 • Tykk papp eller felt.
 • Teip, for eksempel svart elektrikerteip eller sølvfarget gaffateip.
 • Saks.
 1. Lag oksygentank ved å male eller dekke til flaskene med papir eller almuminiumsfolie. Fest dem sammen med teip både øverst og nederst. Fest på et bredt sløyfebånd eller stropper slik at tanken kan festes på barnets rygg som en ryggsekk.
 2. Fest et tynt rør til tanken i den ene enden. I den andre enden av røret, fester du noe som kan se ut som et munnstykke, for eksempel en smukk.
 3. Klipp ut svømmeføtter av papp eller felt. Klipp hull å træ føttene inn i. Når barnet har tatt på seg svømmeføttene, kan de festes til sko eller sokker for å unngå at de snurrer seg rundt.

Pimp opp kaker og muffins med sprø kjeks

Bixit havrekjeks smaker deilig og kan brukes i kaker og desserter.

Les mer
Barn som har kledd seg ut som lege til karneval

Karnevalkostyme: Lege eller sykepleier. Foto: Aina Kristiansen

2. Lege

Du trenger:

 • Hvit herreskjorte eller stor T-skjorte.
 • Bukse, gjerne hvit, lys grønn eller lys blå.
 • Lege-inspirert tilbehør, for eksempel en legekoffert, stetoskop, sprøyte eller plaster. (Se hvordan du lager en legekoffert med innhold selv lenger ned i saken.)
 • Gaffateip, eller nål og tråd.
 • Svart teip, maling eller tykk tekstiltusj.
 • Saks.
 1. Klipp av noe av lengden og litt av ermene på skjorta så den får riktig legefrakk-lengde til barnet. Bruk gaffateip til å snevre inn livet litt, så fasongen passer litt bedre: Brett noen folder på langs i det som skal bli livet og fest med gaffateip på tvers, som et belte.
 2. Hvis du heller vil bruke en T-skjorte, kan du enten klippe åpning på den eller bare tegne på åpningen og noen knapper med en tusj. Tegn, lim eller sy eventuelt på et rødt kors på den ene siden av brystet. Du kan bruke gaffateip til dette også, bare mal den rød først.

Lag din egen legekoffert – med innhold

Hvis barnet ikke har en legekoffert blant lekesakene sine, kan du fint lage din egen. Bruk ting du har og vær kreativ.

Her er noen forslag:

Legekoffert: Dekk en tom skoeske med hvitt papir. Teip fast den ene langsiden av lokket både på innsiden og utsiden. Bruk gjerne duct tape, så sitter det godt. Klipp en pappremse og dekk den med hvitt papir for å lage håndtaket. Fest det på langsiden der du ikke har teipet fast lokket. Tegn, lim eller mal på et rødt kors på lokket.

Stetoskop: Knyt et tynt tau midt på en hårbøyle. Klipp av selve smokken på en smokk med håndtak og knyt den fast i den andre enden av tauet. Du kan også bare klippe ut en sirkel i papp, pakke den inn i aluminiumsfolie og feste den på tauet.

Termometer: Klipp ut en termometerformet figur i papp. Lim aluminiumsfolie eller tegn med sølvtusj på tuppen. Tegn på streker og tall, som på et termometer.

Tungespatel i tre: Spis en is, vask ispinnen – vips, tungespatel i tre.

Medisiner: Lag en ny etikket til en tom (vasket) fluortabletterboks og legg noen rosiner eller havreputer oppi.

Sprøyte: Kanskje du har en transprøyte i kjøkkenskuffen?

Reseptblokk: Klipp et ark eller to i like store deler og stift dem sammen. Eller bruk en Post-It-blokk. Tegn røde kors oppe i det ene hjørnet.

Munnbind: Klipp ut en rektangel av en gammel, hvit T-skjorte. Sy en litt stor hårstrikk i hver kort-ende. Sørg for at rektangelen er lang nok til at strikkene når bak ørene til barnet.

Barn som har kledd seg ut som blekksprut til karneval

Karnevalskostyme: Blekksprut. Foto: Aina Kristiansen

3. Blekksprut

Du trenger:

 • Fire par strømpebukser, knestrømper eller lange voksensokker.
 • Hettegenser eller genser og lue.
 • Vatt, bobleplast eller noe annet du kan fylle tre par strømpebukser med.
 • Belte eller tykk hyssing.
 • Tøy, filt eller tykt papir i svart og hvitt.
 • Saks.
 • Nål og tråd, tekstillim eller limpistol.
 1. Lag tentakler ved å fyll tre av strømpebuksene med vatt. Det fjerde paret skal barnet ha på seg som vanlig. Har du ikke vatt, kan du selvsagt stappe strømper, vaskekluter eller annet inni strømpebuksene også. Pass på at tentaklene ikke blir så lange at barnet snubler i dem.
 2. Fest møbelknotter på tentaklene for å lage sugeskåler – hvis du gidder. Dropp dette hvis barnet er veldig lite og elsker å putte ting i munnen.
 3. Knyt strømpebuksene fast på et belte eller tykk hyssing. Prøv å få avstanden jevn mellom de seks tentaklene. Remsen med strømpebukser skal være lang nok til å knytes rundt barnets hofte eller midje. Hvis strømpebuksene er lange nok, kan du også knyte dem direkte rundt barnets midje
 4. Klipp ut øyne av hvite og svarte tøystykker, filt eller papir. Disse kan du selvsagt også strikke eller hekle. Sy eller lim øynene på hetta eller lua. Et enda enklere alternativ: Bruk store møbelknotter og en svart sprittusj til å tegne pupiller med.
Barn som har kledd seg ut som Mikke Mus og Minnie Mus til karneval

Karnevalkostyme: Mikke eller Minnie Mus Foto: Aina Kristiansen

4. Mikke eller Minnie Mus

Du trenger:

 • Rød bukse/shorts eller skjørt/kjole, gjerne med hvite prikker.
 • Svart strømpebukse.
 • Svart eller hvit genser/body.
 • Svart hårbøyle eller lue.
 • Rød sløyfe (Minnie).
 • Ensfargede sko, gjerne gule.
 • Kartong, papp eller stiv filt (svart, hvit og/eller gul).
 • Saks.
 • Nål og tråd, tekstillim eller limpistol.
 • Svart kajal eller ansiktsmaling.

Ikke la deg begrense av fargene på lista. Kanskje Minnie har lyst til å ha på seg en grønn kjole – eller bukse – i dag? Kanskje Mikke helst vil ha oransje sko? Hvis du vil gjøre enda mer ut av det, kan du lage en hale av svart garn og sy hvite hansker av litt hvitt tøy.

 1. Klipp ut ører av svart papp eller tykk filt for å lage ører. Det enkleste er å brette arket og klippe to nesten-sirkler helt inntil kanten, nesten som et 8-tall. Tegn gjerne rundt et melkeglass for å få fine sirkler og la dem henge sammen i bretten. Brett de to sammenhengende sirklene rundt en hårbøyle og lim dem sammen. Alternativt kan du klippe ut ører i filt og sy dem på en svart lue.
 2. For å lage en Minnie-hårbøyle, fester du bare en stor, rød sløyfe mellom de to ørene. Knyt den av et tynt skjerf eller tørkle, bruk en stor hårsløyfe eller et tøystykke.
 3. Hvis du ikke har gule sko, kan du bruke litt stoff eller papir og lage en slags frakk for skoene. Eller bruk sko i andre farger. Tipper både Mikke og Minnie bare blir glade av litt fargevariasjon.
 4. Lag knappene til Mikkes bukse ved å klippe ut sirkler av gul eller hvit filt eller papp. Lim eller sy dem på buksa. Vil du ha en enda kjappere løsning? Bruk store møbelknotter.
 5. Tegn på nese og værhår med svart kajal.
Barn som har kledd seg ut som tyv til karneval

Karnevalkostyme: Tyv eller bankraner. Foto: Aina Kristiansen

5. Bankraner/tyv

Du trenger:

 • Stripete genser.
 • Svart bukse eller strømpebukse.
 • Lang remse svart tøy, svart øyemaske, svart ansiktsmaling eller kajal.
 • Svart lue og svarte vanter.
 • Pose med snøring (eller du kan lage en av et handlenett).
 1. Lag masken av en remse svart tøy, for eksempel fra en gammel T-skjorte. Klipp hull til øynene og knyt den rundt hodet slik at barnet ser gjennom hullene. Du kan også tegne en øyemaske med svart kajal eller male med ansiktsmaling.
 2. Lag pengeposen ved å tegne et pengesymbol, for eksempel et dollartegn eller eurosymbol, på en ensfarget pose. Har du et klassisk, beige handlenett med mønstertrykk på, kan du vrenge det. Du kan enten sy ei renne for å træ litt hyssing gjennom eller bare knyte sammen posen eller handlenettet for å gjøre det enkelt.
 3. For en mer rufsete tyv til karnevalet, kan du kan tegne på skjeggstubb eller buskete øyebryn med ansiktsmaling.

Fem kjappe tips til hjemmelagde kostymer

 • Ta en titt i skuffer og skap. Mange av tingene du allerede har hjemme, kan bli ypperlige kostymer på karneval.
 • Bruk barnas hverdagsklær på en ny måte. Det skal ikke så mye til å gjøre om T-skjorta til en legefrakk eller hettegenseren og strømpebuksene til en blekksprut.
 • Ta med barnet på prosessen. Dette kan bli gøy for både liten og stor. La gjerne barnet ta styringa – de er ofte mer frie og kreative enn vi voksne er.
 • Benytt anledningen til å vise barnet at tingene dere allerede har, har verdi. Dere trenger ikke kjøpe noe for å få et kjempekult kostyme.
 • Husk at barnet ikke nødvendigvis vil ha på seg kostymet, eller deler av det, når det er tid for karneval. Det er selvsagt helt greit!