Skribent:
Kategori:

Skolebarn

Tag:
Skribent:
Kategori:

Skolebarn

Tag:

Skolestart med rett ryggsekk

Barna vil gjerne ha en skolesekk med stilig mønster og spennende tilbehør, men det er viktig at også de voksne har noe å si når sekken skal velges. Slik velger dere en sekk som er både fin og god for ryggen.

gutt med skolesekk ser inn i kamera
Foto: iStock

Skolestart nærmer seg og butikkene bugner av flotte, fargerike skolesekker med stilige motiver. Hello Kitty, Spiderman, racerbiler og prinsesser kjemper om oppmerksomheten til de små kundene, men husk at det ikke er sekkens utseende som bør være avgjørende for hvilken sekk dere kjøper.

Brede remmer på skolesekken

– Når man skal velge sekk, bør man først se på barnets fysikk. Hvor brede skuldre har han eller hun, og hvor lang er ryggen. En god skolesekk bør nemlig ikke henge over skuldrene eller nedenfor rumpa. Den skal heller ikke sperre for armutslaget, sier fysioterapeut Ute Imhof.

Sjekk også at sekken har remmer som kan reguleres, slik at det blir lettere å få sekken til å sitte tett inntil ryggen.  Da kan dere endre og etterstramme etter hvert som barnet vokser.
– Skulderremmene bør være brede og polstrede. De færreste skolesekker har nemlig hofterem, og da bærer barnet hele vekten med skuldrene sine, sier Imhof.

Mange rom

Finner du en skolesekk med hofterem, anbefaler imidlertid fysioterapeuten at dere kjøper denne. Det er lettere å bære med hoftene, så dette vil gjøre spaserturen til og fra skolen mer behagelig for barnet og mer skånsom for ryggen.
– Tursekker er i mange tilfeller et bedre valg enn de tradisjonelle skolesekkene, men samtidig er ikke disse like godt egnet til skolebruk. En tursekk er gjerne dyp og har kanskje bare et stort rom, mens det i skolesekken er mer praktisk med flere rom slik at barnet lettere holder styr på mat, pennal og bøker, sier hun.

LES OGSÅ: Tips til god skolestart

Skaper god holdning

Ute Imhof anbefaler også at man sjekker skolesekken med jevne mellomrom. Særlig de minste har en tendens til å bære rundt på en hel del unødvendig vekt. Kanskje trenger ikke alle bøker å være med på skolen hver dag, og noen kan nok også ligge igjen i hyllen i klasserommet.
– I tillegg ligger det kanskje en stor stein barnet har funnet på skoleveien nederst i sekken, og da blir det fort tungt. Ha som huskeregel at skolesekken ikke bør veie mer enn 10-12 prosent av kroppsvekten til barnet, sier Imhof.

Hun legger til at skolesekkens utforming er særlig viktig for de minste skolebarna fordi deres holdning ennå ikke er dannet.
– En god skolesekk vil fremme en god holdning, sier hun.

Pynt skolesekken selv

Det er likevel ikke uten betydning hva man henger på ryggen til de større barna heller, og vær også bevisst på hva du velger dersom 6. eller 7. klassingen ber om å få bruke skulderveske i stedet for ryggsekk.
– Jeg syns vel egentlig ikke det er noe godt valg, men bruk i alle fall en veske som har en bred rem som går på skrå over kroppen slik et sikkerhetsbelte gjør. Pass også på at vesken ikke henger nedenfor hoftene, sier hun.

Sykler barna til skolen, anbefaler Imhof å feste sekken bak på sykkelen i stedet for på ryggen. Da får ryggen hvile på skoleveien.
– Det å velge riktig skolesekk er svært viktig, og hvis barna ønsker seg en sekk som ikke ser god ut for ryggen bør man som voksen ta en liten samtale med ham eller henne. Forklar at det er noe som er viktigere enn mønster og tilbehør, og forslå heller at dere pynter opp en mer fornuftig sekk slik at den blir like fin, sier hun.

Tips: Hvis den fornuftige sekken ser kjedelig ut, kan dere pynte den med merker, sløyfebånd, nøkkelringer eller annet og gi den et helt personlig preg.

NB! Det er viktig å ha med barnet i butikken når dere skal kjøpe skolesekk slik at han eller hun får prøve ulike sekker.

Dette bør du sjekke:

  • Ligger skulderremmene godt på skuldrene?
  • Har sekken hofterem?
  • Har barnet mulighetene til å bevege armene fritt?
  • Henger sekken for langt over rumpa?
  • Ligger sekken godt inntil ryggen når du strammer til remmene?

Tegn på at sekken er feil:

  • Barnet har vonde, spente skuldre
  • Barnet må bøye nakken for å holde den på plass
  • Barnet er plaget med hodepine

Vinn en kinoopplevelse for hele familien

Delta her for å vinne 5 billetter som kan brukes på alle kinoer og forestillinger i hele Norge!

Les mer