Kategori:

Skolebarn

Kategori:

Skolebarn

Leksehjelp for barn – dette bør du se etter

Flere og flere ønsker mer leksehjelp enn det skolen tilbyr. Slik finner du det riktige tilbudet for ditt barn.

jenter får lekesehjelp
Sondre Viste (22) fra Learnlink er 3 års lektorstudent i fysikk og matte ved Universitetet i Oslo. Han har hjulpet 6-klassingene Josefine (t.v.) og Juliet med lekser ved siden av studiene i 1,5 år. Foto: Irene Zeier

Ønsket om ekstern leksehjelp kan ha mange årsaker, men en ting er sikkert. Det å kjøpe seg tid i en hektisk hverdag er mer og mer vanlig, og samtidig som at tilbudene blir stadig flere, blir utfordringen ved å finne frem i markedet større. Hva bør man egentlig se etter når man ønsker leksehjelp til barnet sitt?

Vibeke Gwendoline Fængsrud

Vibeke Gwendoline Fængsrud, grunnlegger av House of Math. Foto: Jens Bredberg

– Det er veldig viktig at du sjekker hvilke krav firmaet stiller til læreren, sier Vibeke Gwendoline Fængsrud.
Hun er matematikeren som startet House of Math allerede i 2004 for å tilby privatundervisning. Siden den er det blitt registret over 300 bedrifter i Brønnøysundsregisteret med tilsvarende tjenester.
– Det er egentlig litt av problemet i bransjen, fortsetter hun, at hvem som helst kan registrere seg og begynne å undervise. Men dette dreier seg jo om en person som skal slippes inn i hjemmet og ha tett kontakt med barnet ditt. Vi ber alltid om politiattest før vi ansetter. Lærere med plettfri vandel, og det at vi har fast ansatte som vi har møtt til flere intervjurunder og observert i undervisning, er veldig viktig for at foreldrene skal kunne ha full tillit til oss.

Det er egentlig litt av problemet i bransjen, at hvem som helst kan registrere seg og begynne å undervise.Vibeke Gwendoline Fængsrud

Lytt og les over 1000 bøker!

 • Få tilgang til fantastiske, interaktive barnebøker.
 • Prøv gratis i 2 uker.
 • Plusstids lesere får hele 30% avslag etter prøveperioden!
 • Vanlig pris er 89 kroner måneden. Du som leser av Plusstid betaler bare 59 kroner måneden.
 • Det er ingen bindingstid så du kan avslutte abonnementet når du vil.

KLIKK HER FOR Å KOMME I GANG

Ulike leksehjelptilbud

Det å få til leksene kan avgjøre hvordan eleven får et helt nytt syn på faget og gi best mulig utgangspunkt for videre læring, men uten ekstra hjelp kan det være vanskelig for mange å mestre skolehverdagen.

Alle elever på grunnskolen har lovbestemt rett til leksehjelp. Det totale antallet timer som skal fordeles på 1.-10. trinn, er åtte timer per uke. Kommunen avgjør hvordan leksehjelpen bør organiseres innenfor rammene av opplæringsloven. Sjekk med ditt barns skole om tilbudet er uklart.
I tillegg har en del lokallag, blant annet i regi av Røde Kors, tilbud om kostnadsfri leksehjelp basert på frivillighet, som også fungerer som en sosial møteplass etter skoletid. Digitale tilbud drevet at frivillige studenter blir også mer og mer utbredt.

Les også: LEKSETIPS TIL FORELDRE

Mange grunner for å ønske ekstern leksehjelp

Velger man å finne en lærer i privatmarkedet, kan det, i tillegg til å sjekke lærerens bakgrunn, være spesielt nyttig å tenke igjennom hva som er akkurat ditt barns behov og utfordringer. Har barnet kanskje dysleksi, vansker med å konsentrere seg eller rett og slett ønsker å komme opp et nivå opp i et bestemt fag? Matten ser kanskje ikke ut som da du selv gikk på skolen, eller den vidergående skolen 10-klassingen din ønsker å komme inn på krever fem i snitt, mens hun eller han selv har en firer.

– For oss ble det rett og slett for sent å sitte med leksene klokken 21 om kvelden, sier Cathrine Harlem.

Cathrine Harlem

Cathrine Harlem velger ekstern leksehjelp til datteren for å lette på tidspresset i hverdagen. Foto: Kristian Jøranstaad

Hun har leksehjelp til datteren Josefine (11), som ikke kommer hjem før ved 20 – 20:30-tiden om kvelden, etter å ha trent Rytmisk Gymnastikk.

– Vi jobber mye og har en travel hverdag. Josefine er av gårde på trening før vi kommer hjem fra jobb. Det kunne bli en del masing da endelig leksebøkene skulle tas frem sent om kvelden, og vi var kanskje slitne og trøtte. Jeg opplever også at mye læres bort på en annen måte nå enn før. Av og til kom jeg rett og slett til kort da jeg skulle hjelpe til, slik at jeg nesten bidro mer til forvirring enn hjelp, sier Cathrine og ler.

For oss ble det rett og slett for sent å sitte med leksene klokken 21 om kvelden.Cathrine Harlem

Viktige hensyn ved valg av leksehjelp

Vel så viktig som at læreren har bra karakterer, er at læreren finner en måte å motivere og inspirere elevene. Kjemien skal stemme for best mulig utgangspunkt. Mange trenger litt ekstra pedagogisk støtte for å for eksempel kunne knekke mattekoden eller oppdage at det faktisk er gøy å mestre.

– Vi innhenter alltid mest mulig informasjon om den enkelte eleven før vi foreslår en lærer, sier Vibeke i House of Math. Vi har flere lærere i staben som selv har opplevd det å ikke forstå, men i ettertid har knukket koden og oppnådd de beste resultater. Det kan være en veldig verdifull erfaring å ta med seg til enkelte elever, poengterer hun.

– For oss var det avgjørende å ha en fleksibel lærer som kunne komme hjem til oss på søndager eller mandager, sier Cathrine.

Sondre Viste (22) fra Learnlink er 3. års lektorstudent i fysikk og matte ved Universitetet i Oslo. Han har hjulpet 6-klassingene Josefine (t.v.) og Juliet med lekser ved siden av studiene i 1,5 år. Foto: Irene Zeier

– Det passer best for oss. Og så er det viktig at han har en så god tone med barna. Det er veldig hyggelig når han kommer. De går gjennom lekseplanen for hele uken og sitter i 1,5–2 timer. Barna skjerper seg litt med han og er mer tålmodige enn de er med oss. Også er det en fordel at han er lektorstudent i matte, det faget jeg synes er vanskeligst å følge opp selv.

Barna skjerper seg litt med han og er mer tålmodige enn de er med oss. Cathrine Harlem

Les også: SLIK TAKLER DU SØSKENKRANGLING

Prisene varierer

Det å bruke tid på å orientere seg angående pris, kan være vel verdt det. Hos noen aktører kan flere elever dele på timen til samme pris og mange er i ferd med å utvide leksehjelptilbudet med diverse tilbud over nettet for å kunne dekke hele landet.

– Jeg er prisbevisst og vil at ting skal gå raskt og effektivt når vi først har bestemt oss. Vi var først i kontakt med et byrå som brukte lang tid på å finne en lærer til oss, og da han endelig skulle komme, fikk vi beskjed om å betale busskort og for ekstra reisevei i tillegg. Da ble sluttsummen i meste laget, presiserer Cathrine.
– Vi endte opp med en lærer vi er superfornøyd med til en fast pris. Han oppfyller alle våre ønsker. Juliet, nabovenninnen i samme klasse, er også med på timene. Det er ekstra hyggelig for barna å gjøre dette sammen, og prisen ble halvert. Vi fant en aktør som var oversiktlig – jeg kunne henvende meg direkte til den potensielle læreren med en fast pris, uten å måtte vente på at byrået skulle gjøre jobben.

Les også: SLIK TAKLER DU BORTSKJEMTE BARN

Hva med det å utvikle læringsstragier – tror du at det kan være en ulempe at de ikke får være selvgående og oppleve at de mestrer lekseoppgaven på egen hånd?

– Det kan godt tenkes at vi syr for mange puter under armene eller at hun ikke lærer nok selvdisiplin, men vi opplever uansett dette som den beste løsningen. Når hun kommer på skolen, kan hun tenke videre og rekke opp hånden. Hun har allerede vært igjennom det de skal lære – på lik linje med at vi forbereder oss til et møte. Og det at de er to, gjør jo at de til en viss grad må lære seg å vente på tur og lære seg å samarbeide om leksene, sier Cathrine.

Husk dette ved valg av lærer:

 1. Sjekk at læreren har politiattest.
 2. Vær prisbevisst. Prisen varierer veldig og det finnes gode kostnadsfrie tilbud.
 3. Hva er dine barns behov. Søk etter en lærer med de rette evnene.
 4. 
Motivasjons- og inspirasjonsevne er viktig. Det er ikke nødvendigvis de med de beste karaktererene som er de beste lærerne.
 5. Be om en prøvetime. Kjemien skal stemme for best mulig grunnlag for læring.

Konstnadsfrie leksehjelptilbud:

 • ENT3R: Gratis leksehjelp i realfag for elever på ungdoms og videregående skole. Studenter underviser i grupper ved 18 ulike steder i Norge. Et tiltak fra Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, underlagt Kunnskapsdepartementet.
 • RØDE KORS: Tilbudet er basert på frivillige som kurses av Røde Kors. Finnes ikke tilbudet i din kommune, sjekk digitalleksehjelp.no.
 • LÆR.NO: er et innovativt tilbud på nettet der eleven møter en privatunderviser over nett som forbereder deg til eksamen og i matte, fysikk og kjemi. Et team med mastergrad- og doktorgradstudenter og forskere fra Universitetet i Oslo, Universitet i Bergen og NTNU i Trondheim underviser.

Leksehjelp for foreldre:

 • Nettleksehjelpen.no
 • Fug.no
 • Moava.org

Private leksehjelptilbud:

 • Studenthjelp: Undervisning på Universitetet i alle fag.
 • Ungdomsakademiet: Dekker Oslo, Akershus, Bergen og Trondheim.
 • Mentor Norge: Dekker alle de største norske byene.
 • Privatundervisningen: Dekker alle de største norske byene. Samarbeider med offentlig skole.
 • House of Math: Undervisning i Oslo, Akershus, Bergen, Stavanger, Trondheim, Vestfold og Østfold.
 • Learnlink: Tilbyr også undervisning på nett.
 • Askundervisning: Mulighet for å abonnere på videoundervisning i et bestemt fag. For elever i videregående skole eller privatister.

Husk at ved særskilte utfordringer kan du ha rett til dekket spesialundervisning. Orienter deg om sakgangen her: https://www.udir.no/laring-og-trivsel/sarskilte-behov/spesialundervisning/Spesialundervisning/

Les også: LEKSEHJELP TIL FORELDRE

Boktips

Øvebok Addisjon
Denne boken er et perfekt tillegg til mattelæringen barna har i klasserommet, og vil hjelpe dem med å oppnå nøkkelferdighetene som er nødvendige for å bli god i matte. Den gjør det på en lærerik og morsom måte, med morsomme dyr og en gradvis økning i vanskelighetsgrad.

Utgitt av Cappelen Damm.

 

Øvebok Multiplikasjon
Denne boken gir barnet ditt muligheten til å øve på multiplikasjon på en morsom måte. Den inneholder forskjellige dyr, og vanskeligheten øker gradvis gjennom boken.

Utgitt av Cappelen Damm.

Snurr terning telle-spill
Dette er en morsom spill-bok for de minste, hvor de kan øve seg på å telle, samtidig som de har det morsomt. Hvert av spillene er illustrert på en livlig måte, og det passer for barn mellom 2-4 år, og for familier som har lyst til å gjøre noe hyggelig sammen.

Utgitt av Cappelen Damm.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer